Siyaset ‘HDP olmazsa bu gemi batar’

‘HDP olmazsa bu gemi batar’

03.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP’nin 1 Kasım seçim bildirgesi dün aday tanıtım toplantısıyla birlikte açıklandı. 7 Haziran’da, “Bizler Meclis’e” sloganını kullanan HDP, 1 Kasım seçim sloganını ise, “İnadına barış” olarak belirledi. Eşbaşkan Figen Yüksekdağ da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik, “Sizi başkan yaptırmayacağız dedik, bugün de sizi diktatör yaptırmayacağız diyoruz” dedi.

‘HDP olmazsa bu gemi batar’

Ankara Hilton’daki toplantıda seçim şarkısının çalınmasının ardından ilk konuşmayı yapan Yüksekdağ, “Yeniden demek için bir araya geldik. Yeni bir başlangıç yapmak için geldik” dedi. Demirtaş da “Bir kez daha yeniden inadına HDP demek için buradayız. Aslında bizler 7 Haziran’da önemli bir iş başardık, Türkiye’ye umudu yaydık. Karanlığın teslim almaya çalıştığı topluma ‘hayır’ dedik. Şimdi 7 Haziran umudunu kabul etmeyenler ille de 1 Kasım’da bir kez daha o yenilgiyi tatmak istiyor. Bize düşen şey o yenilgiyi bir kez daha tattırmaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı


‘İnadına barış’ diyoruz

Demirtaş’ın ardından 7 Haziran kampanyasında kullanılan müzikli sinevizyon film gösterisi yapıldı. Konuşmaya devam eden Yüksekdağ, şunları söyledi:

“7 Haziran’ı hazmedemeyen saray ve AKP, 1 Kasım’da iktidar hırsını tatmin edecek daha iyi bir sonuç elde etmeyi düşünüyor. Yine başaramayacaksınız. Sizin günleriniz doldu, sizin süreciniz bitti. Artık saray ve AKP hükümetinin siyasi anlayışı Türkiye’nin tarihinde ve geçmişinde kalacak bir örnek olacak. Türkiye kendi geleceğini, çoğulculuğu birlikte yönetmeyi seçti. Kanın, savaşın tek nedeni sarayın hırsıdır.. 400 vekil vermeyenlere bugün savaşla cevap veriliyor. Siyasi iktidar özellikle Kürt illerinde yenilginin acısını halklarımıza çıkarmaya çalışıyor.. Dün barış dedik, bugün inadına barış diyoruz. ‘Sizi başkan yaptırmayacağız’ dedik, bugün de ‘sizi diktatör yaptırmayacağız’ diyoruz.”

Haberin Devamı


‘Yola HDP ile devam’

Demirtaş, konuşmasında, Kürtlerin inkar siyasetine karşı isyan ettiğini ancak gelinen noktada üçüncü yol olarak HDP’nin ortaya çıktığını belirterek, hükümete ve PKK’ya, silahları susturma çağrısı yaptı.

Bildirgede çatışma sürecine vurgu yapılırken, PKK’ya ve devlete silahları susturma çağrısı yapılması dikkati çekti. “Derhal silahların iki taraflı susturulması, akan kanın durdurulması ve yeniden müzakere masasına dönülmesini istiyoruz” diyen Demirtaş, konuşmasında Mahatma Gandhi’nin, “Adaletsiz rejimi adaletle yıkınız ve alkışlar önüne kansız elle çıkınız” sözüne atıfta bulundu. Bu sözleri “PKK’ya mesaj’ olarak değerlendirilen Demirtaş, şöyle devam etti: “Biz HDP olarak siyaset toplum için varsa diye yola çıktık. Biz bugüne kadar halkların yararına her kim olumlu ne iş yaptıysa, taş üstüne kim taş koymayı başardıysa onlara ancak teşekkür edebiliriz. Ama yolun bundan sonrasına HDP ile devam edeceğiz.”


HDP’nin sağladığı denge

1 Kasım’da daha güçlü bir güneş doğacak. diyen Demirtaş şöyle devam etti: “Türkiye’nin HDP’ye ihtiyacı var. HDP o kadar gerçek bir Türkiye partisidir. Bir an HDP’siz bir Türkiye düşünün. Öyle bir Türkiye, tehlikeli sulara sürüklenen gemi gibidir. Bugün bu gemi bu kadar saldırıya karşın batmıyorsa, HDP’nin bu gemide sağladığı dengeden dolayıdır. HDP’yi bu gemiden atmaya çalışanlar, HDP bu gemide olmazsa batar. Hep birlikte bu gemide olmalıyız.”

Haberin Devamı

Eş Cumhurbaşkanlığı sistemi getirilecek
- 7 Haziran bildirgesinde “Demokratik Özerklik” başlığıyla gündeme gelen HDP’nin 1 Kasım bildirgesinde, “demokratik özerkliğin” yanına “demokratik cumhuriyet” ve “öz yönetim” kavramları eklendi.
- Suruç’ta 20 Temmuz’da yaşanan katliamın ardından başlayan çatışma sürecine vurgu yapılırken, PKK’ya ve devlete silahları susturma çağrısı yapıldı.
- Bildirgede “Başkanlık sistemine geçit verilmeyecek” denildi.
- Cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılarak sembolik düzeye çekileceği kaydedildi. Bildirgede, eş başbakanlık, eş muhtarlık ve eş Cumhurbaşkanlığı sistemlerinin hayata geçirileceği ifade edildi.
- 7 Haziran’da Ak Parti’nin “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılacağı” söylemi üzerinden eleştirilen HDP, geri adım atarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Din ve İnanç İşleri Kurulu olarak yeniden yapılandırılacağını bildirdi.
- 7 Haziran’da 1800 TL olan asgari ücret vaadi 2 bin TL olarak güncellendi. Her eve her ay 10 metreküp su, 180 kilovatsaat elektriğin ücretsiz verileceği vurgulandı. Emeklilere verilen en düşük maaşın da 2 bin TL olacağının kaydedildi.
- 12 Eylül’ün ürünü olan MGK kaldırılacak. İç güvenlik yasası, TCK’nin evrensel demokratik ilkelere uymayan maddeleri, Terörle Mücadele Kanunu ve özel isimlerle donatılmış mahkemeler kaldırılacak.
- Siyasi Partiler Yasası değiştirilecek, seçim barajı kaldırılacak.
- Milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılarak sadece kürsü dokunulmazlığı korunacak.
- Köy koruculuğu kaldırılacak.
- HSYK’nin yapısı yeniden düzenlenecek, Adalet Bakanlığı özerk bir kurum haline getirilecek.
- Siyasi tutsaklara genel af getirilecek.
- Meclis’te Hakikatlerle Yüzleşme Komisyonu kurulacak.
- Eline silah almak istemeyen, militarizme karşı olan gençlerin zorunlu askerlik yapmama hakkı güvenci altına alınacak.
- Ermenistan üzerinde uygulanan ekonomik ambargo kaldırılacak.
- Tüm sığınmacı, mülteci ve göçmenler için güvenli ulaşım yolları oluşturulacak.
- Eğitim kamu hizmeti olarak ücretsiz sağlanacak. Demokratik laik eğitim sistemine geçilecek, 4-4-4 eğitim sistemine son verilecek.
- 15-25 yaş arası tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlanacak. Genç Yaşam Kartı uygulaması hayata geçirilecek. Oy verme yaşı 16, seçilme yaşı 18 olacak.
- Passolig uygulamasına son verilecek.