Siyaset HDP'de 16 isim aday gösterilmiyor

HDP'de 16 isim aday gösterilmiyor

03.04.2015 - 16:28 | Son Güncellenme:

HDP, 7 Haziran seçimlerine ilişkin milletvekili adaylarını belirlerken mevcut milletvekillerinin yarısından fazlasının aday göstermeyecek. Meclis'te 29 milletvekili ile temsil edilen HDP 13 milletvekilini tekrar aday gösterirken 16 milletvekili dışarıda bırakıldı. Altan Tan'ın da aday gösterilmeyeceği öğrenildi.

HDPde 16 isim aday gösterilmiyor

HDP'de seçim komisyonun yaptığı çalışma sonucu mevcut milletvekillerinin durumu belli oldu. Seçim komisyonunun aldığı karara göre mevcut milletvekili dağılımında köklü değişiklikler yapıldı. Edinilen bilgiye göre, HDP'nin 29 milletvekilinden yalnızca 13'ü yeniden aday gösterilecek. 16 milletvekili ise listeye alınmayacak.

Haberin Devamı

Altan Tan aday gösterilmeyecek

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a Erzurum'dan aday olması önerilirken, Tan'ın Diyarbakır'ı istediği öğrenildi. Tan'ın bunun üzerine 7 Haziran için tekrar aday gösterilmeyeceği belirtildi. İki dönem kuralına takılmayan HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ve Ağrı Milletvekili Halil Aksoy da tekrar aday gösterilmeyecek isimler arasında yer alıyor.

Dört vekil de aday değil

Van'daki mevcut dört milletvekilinin dördü de seçimde aday gösterilmeycek. İki dönemdir milletvekili olan Van Milletvekili Özdal Üçer de aday olmayacak. HDP'nin Dış İlişkilerden sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Van Milletvekili Nazmi Gür de tekrar aday gösterilmeyecek. Gür, HDP'nin diplomasi alanında yetkin ismi olarak öne çıkarken iki dönem kuralına da takılmıyordu. KCK davası nedeniyle cezaevinden çıkan Van Milletvekili Kemal Aktaş da aday gösterilmeyecek. HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk da tekrar aday gösterilmeyecek isimler arasında.

Haberin Devamı

Aday olmayan iki dönemlikler

HDP Şırnak Milletvekili ve partinin deneyimli isimleriden Hasip Kaplan, iki dönemdir milletvekili olduğu için tüzük gereği aday gösterilmeyecek. İki dönem vekillik yapan Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici de tekrar aday olmayacak. İki dönemdir Meclis'te olan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel da aday olmayan isimler arasında. İki dönemdir vekil olan HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ile yine iki dönemdir görev yapan Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da aday gösterilmeyecek.

Zozani aday değil

BDP'nin kurucu başkanı olan ve demokratik özerklik konusunda partide yaptığı çalışmalarla öne çıkan Muş Milletvekili Demir Çelik, aday gösterilmeyecek. Kars Milletvekili Mülkiye Birtane de aday olmayacak. TBMM'deki çalışmalarıyla dikkati çeken HDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani de iki dönem kuralına takılmamasına karşın yeniden aday gösterilmeyecek. Partinin önemli isimleri arasında yer alan ve Hakkâri'de aşiretler arasında önemli bir ağırlığı bulunan Hakkâri Milletvekili Esat Canan da aday yapılmayacak.

Haberin Devamı

İmralı heyeti listede yer alacak

HDP'nin İmralı heyetinde yer alan Pervin Buldan İstanbul 3. bölge birinci sıradan, Sırrı Süreyya Önder Ankara 1. bölge 1. sıradan, İdris Baluken Bingöl'den aday gösterilecek. İmralı'ya Kürt Ulusal Kongresi çalışmaları kapsamında ziyaretler yapan Leyla Zana yeniden Diyarbakır'dan aday gösterilecek. Zana'ya daha önce parti tarafından Ağrı'dan adaylık önerilmiş, ancak daha sonra Diyarbakır'a kaydırılmıştı. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul 1. bölge 1. sıradan, diğer Eş Başkan Figen Yüksekdağ da Adana 1. bölge 1. sıradan aday olacak.

Irmak Hakkâri'den aday

KCK davası kapsamında cezaevinden çıkan Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ile DTK Eş Başkanı Şırnak Milletvekili Selma Irmak, aday gösterilecek. Irmak'ın Hakkâri'den aday gösterileceği öğrenildi. Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da listede yer alacak. Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü İzmir'den aday gösterilecek. Süryani kökenli Mardin Milletvekili Erol Dora da tekrar aday olacak. İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de HDP'nin bileşenlerinin kontenjanından tekrar aday olacak.

Haberin Devamı

Demirtaş bildirdi

Seçim komisyonunun kararı Demirtaş tarafından milletvekillerine ayrı ayrı yapılan görüşmelerle iletilirken, bazı milletvekillerinin karara itiraz ettiği öğrenildi. Demirtaş, aday olmayacak vekillere komisyonun kararı kapsamında hareket ettiğini belirtirken, bazı milletvekillerinin kararın çok geç söylenmesine tepki gösterdiği ifade ediliyor. Tekrar aday gösterilmeyecek pek çok milletvekilinin partiden kızgın ayrıldığı dile getirilyor.

Kartal ve Aydar son anda belirlenecek

KCK yöneticileri Remzi Kartal ile Zübeyir Aydar'ın durumunun son anda netleşeceği belirtilirken, iki isimin listeye alınıp alınmaması konusunda görüşmeler ve değerlendirmelerin devam ettiği ifade ediliyor. Alevi dernekleriyle yapılan ittifak kapsamında Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Müslüm Doğan'ın da İzmir 2. bölge 1. sıradan, partinin hukuk işlerinden sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş'ın da İzmir'den aday olacağı belirtiliyor.