Siyaset Hibrit motorlu araçlarda verginin düşürülmesi isteği

Hibrit motorlu araçlarda verginin düşürülmesi isteği

13.01.2010 - 14:52 | Son Güncellenme:

.

Hibrit motorlu araçlarda verginin düşürülmesi isteği

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çevreye duyarlı hibrit motorlu araçlarda verginin düşürülmesi için Maliye Bakanlığı’na talepte bulunduklarını dile getirerek, "Bu konuda Maliye Bakanlığı karar verecek. Hazırlık yapıyorlar. Biz, vergi oranının minimuma çekilmesini istiyoruz" dedi. Sektörel Fuarcılık ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) ve Elektrik İşleri Etüt İdares (EİE) tarafından düzenlenen 29. Enerji Verimliliği Haftası’nın açılışında konuşan Bakan Eroğlu, Türkiye’nin enerjisini her manada israf ettiğine dikkat çekti. Eroğlu, "Enerjimizi israf edecek durumumuz söz konusu değil. Zaten yüzde 75’ini dışarıdan temin ediyoruz" dedi. Sanayicilerin artık enerjinin kıymetini bilerek kullanmanın yolunu bulması gerektiğine dikkat çeken Eroğlu, özellikle enerji, çevre, su ve gıda sektörlerinin çağın en önemli sektörleri olacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

-KEBAN BARAJI’NIN ÜRETTİĞİ ELEKTRİK KADAR ENERJİ TASARRUFU SAĞLADIK-

Bakanlık olarak kendilerinin de enerji tasarrufu konusunda her türlü tedbiri aldıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Akkor ampullerden, tasarruflu ampullere geçerek, Keban Barajı’nın ürettiği elektrik kadar tasarruf yaptık" açıklamasında bulundu. Enerji verimliliği açısından bir diğer önemli konunun ise kayıp ve kaçaklar olduğuna dikkat çeken Eroğlu, kayıp - kaçak oranlarının şu ana kadar istenilen seviyeye düşürülemediğinin altını çizdi. Kayıp ? kaçaklar konusunda daha çok gayret gösterilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, kaçak elektrik kullanılması halinde, tasarrufa riayet edilmeyeceğini bildirdi.

-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE PROTOKOL İMZALAYACAĞIZ-

Haberin Devamı

Enerji verimliliği açısından binalarda yalıtımın da önem arz ettiğine değinen Bakan Eroğlu, Türkiye’nin ısınmadan dolayı lüzumsuz enerji tükettiğine söyledi. Türkiye’deki binaların yüzde 85’inin yalıtımsız olduğunun altını çizen Eroğlu, "Yalıtımsız binalar madem havayı bu kadar kirletiyor. Bunun da bir cezası olması lazım. Ancak bunun için denetimde de gerçekten hızlı adımlar atılmalı" ifadelerini kullandı. Eroğlu, sosyal sorumluluk projesi olarak da Milli Eğitim Bakanlığı ile çevrenin koruması ve suyun tasarrufu konusunda bir protokol imzalayacaklarını bildirdi.

-HİBRİT ARAÇLARA MUHTEMEL VERGİ İNDİRİMİNİN MİNİMUM DÜZEYDE TUTULMALİ-

Çevreci hibrit araçların kullanımının da yaygınlaşması gerektiğini dile getiren Bakan Eroğlu, bu konuda Maliye Bakanlığı’na ÖTV ve KDV’nin azaltılması konusunda teklif sunduklarını hatırlattı. Hibrit araçların teşviki ile döviz giderlerinin azaltılması açısından da önem taşıdığını söyleyen Eroğlu, "Hibrit araçların fiyatları diğer araçlara oranla yüksek. Ancak fiyatlar teşvikle aynı seviyeye çekilebilir" dedi.

-HES’LER YILDA 15 MİLYAR KİLOVAT SAAT ENERJİ ÜRETECEK-

Türkiye’de 186 milyar kilovat saat sudan elektrik üretim potansiyeli olduğu bilgisini veren Eroğlu, 2003 yılında Hidro Elektrik Santraları (HES) 27 milyar kilovat saat elektrik üretildiğini, suyun gerisinin boşa aktığını kaydetti. HES’lerden Hazine’ye şu anda 1 milyar TL gelir girdiğini söyleyen Eroğlu, "Şu anda bin 500 adet HES müracaatı var. Bunların toplam kurulu gücü 22 bin 500 megavata denk geliyor. Bu da yıllık 75 milyar kilovat saat enerji üretimi demek. 136 tane HES temeli attık. Bunlar yıllık 15 milyar kilovat saat enerji üretimi yapacak" bilgisini verdi.

Haberin Devamı

-SU İÇMEK İSTEYEN BARAJ VE GÖLETLERE KARŞI ÇIKMASIN-

Türkiye’nin yağış rejiminde büyük değişiklikler olduğunu anımsatan Eroğlu, Türkiye’ye baraj ve gölet yapımının zorunlu olduğunu söyledi. Barajların, 70 milyar metreküp su biriktirebilme kapasitesi olduğunu, bu rakamı 110 milyar metrküpe çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Eroğlu, "Bu hedefi çok kısa zamanda başaracağız. Baraj ve gölet sayısını 300’e çıkartacağız. Su içmek isteyen, baraj ve göletlere karşı çıkmasın. İstemeyenler karşı çıkabilir" dedi. Sanayide elektrik kullanımının önemine değinen Bakan Eroğlu, enerji verimliliğine yönelik teknolojilerin ilerleyen süreçte daha da önem kazanacağını vurguladı. Bu teknolojileri üretmek adına işadamlarına çağrıda bulunan Eroğlu, "Türbin, izolasyon ve güneş enerjisi alanlarında yatırım ve üretim için iş adamlarımız harekete geçsin. Buradan onlara çağrıda bulunuyorum" dedi.

Haberin Devamı

-NÜKLER ENERJİYİ BİLEN, BİLMEYEN KONUŞUYOR-

Nükleer enerjinin de olmazsa olmaz, temiz enerji kaynaklarından birisi olduğunu kaydeden Eroğlu, nükleer enerjiye karşı çıkanlar olduğunu hatırlattı. Eroğlu, "Bilen, bilmeyen bunu konuşuyor. İleri teknoloji kullanarak gerçekleştirirseniz, riski hemen hemen olmayan bir enerji türü. Bu konuda endişe edilmesin. Çünkü Türkiye’nin enerji çeşitliliğine ihtiyacı var. Küresel iklim değişikliğinden kimse kaçamaz, herkes bununla mücadele etmek zorunda. Yenilenebilir enerji ile enerji tasarrufu da bunun bir parçası."

Bakanlık olarak 2009 yılında 501 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yaptıkları bilgisini veren Eroğlu, bu kapsamda 500 milyon fidan diktiklerini açıkladı. Eneji Verimliliği haftasının önemine vurgu yapan Eroğlu, toplantı esnasında Enerji Verimliliği Ormanı sözü verdi. Eroğlu, Orman İşleri Genel Müdürlüğü’ne seslenerek, "Burada her katılan adına 10’ar ağaç dikilecek. Bu mart ayına kadar tamamlanacak" dedi.

Haberin Devamı

-HİBRİTA ARAÇLARA VERGİ İNDİRİMİNE MALİYE KARAR VERECEK-

Açılış konuşmasının ardından gazetecilerin hibrit motorlu araçlarda vergi indirimine yönelik sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, bu konuda Maliye Bakanlığı’na teklif sunduklarını hatırlatarak, "Şu anda teklif ediyoruz. Maliye Bakanlığı karar verecek bu konuda. Hazırlık yapıyorlar" dedi. Hibrit motorlu araçlarda vergi indiriminin ne oranda olacağına ilişkin bir başka soruya Eroğlu, "Minimuma çekilmesini istiyoruz" dedi.

Yazarlar