Siyaset HSYK seçimlerinde sürpriz ittifak

HSYK seçimlerinde sürpriz ittifak

30.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Danıştay’daki Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimleri son ana kadar gruplar arasındaki ilginç pazarlıklara sahne oldu.

HSYK seçimlerinde sürpriz ittifak

Seçimde Yargıda Birlik Platformu’nun adayı olarak Emin Sınmaz öne çıkarken platform, cemaatin seçimi 2-0 almasını önlemek için sosyal demokrat adaylar eski HSYK üyesi Ziya Özcan ve Taci Bayhan’ı da desteklemeyi kararlaştırdı. Seçime saatler kala Ziya Özcan, Taci Bayhan lehine adaylıktan çekildi. Böylece, platformun da oylarını alan Taci Bayhan 83 oyla ilk sırada seçimi kazandı.

Gözler 12 Ekim’de
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bürokrat kontenjanından Danıştay’a atanan YARSAV üyesi Taci Bayhan’ın seçimi kazanması, Danıştay’da YARSAV-platform oylarının ortak adaya yöneldiğini ve fiili bir ittifak olduğu yorumlarına neden oldu. Hem YARSAV ve hem de platform yöneticileri, Bayhan’ın kazanmasından ötürü, “kendi destekledikleri adayın seçimi kazandığı” değerlendirmesinde bulundu.
Danıştay’daki iki asıl ve iki yedek üyeliğin belli olmasının ardından gözler 12 Ekim’de yerel mahkemelerde yaklaşık 14 bin hâkim-savcının seçeceği 10 asıl üyeye çevrildi. Şu ana kadar Yargıtay’dan seçilen üç ve Danıştay seçilen iki üyenin siyasi kimliklerine bakıldığında iki sosyal demokrat, iki cemaate yakın ve bir ülkücü kökenli üyenin seçimi kazanması 12 Ekim seçimlerini hükümet açısından daha da elzem hale getiriyor.
Öte yandan YSK, HSYK’ya üye seçiminde aday olan bazı hakim ve savcıların YSK’nın internet sitesinde yayınlanacak olan özgeçmişlerini uygun bulmayarak düzeltmelerini istedi. Adayların YSK’nın istediği düzeltmeleri yapmaya yanaşmaması üzerine YSK, sadece temel bilgilerin yer alacağı özgeçmişleri kendisi yazmaya karar verdi.