Siyaset Hükümetin 5 ‘ana direği’

Hükümetin 5 ‘ana direği’

28.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

65. Hükümet programının görüşmelerinde konuşan Kurtulmuş, hükümetin 5 ana direğini ekonomideki faz değişimi, terörün sona erdirilmesi, yeni anayasa ve sistem değişikliği, toplumsal bütünlüğün sağlanması ile dış politika sorunlarının çözümü olarak açıkladı

Hükümetin  5 ‘ana direği’

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri tamamlanan 65. Hükümet programı üzerinde hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 27 Mayıs darbesinin yıldönümü olduğunu hatırlattı ve darbeyi kınadı. Kurtulmuş, şunları söyledi:

Haberin Devamı

- SADECE SOSYAL YARDIM DEĞİL: 65. Hükümet ile ortaya koyacağı icraatlar 5 ana direkte yükselmektedir. Birincisi; ekonomide faz değişimi gerçekleştirmek. Önümüzdeki dönemde makro istikrarı değil, mikro başarılarla sürdürecek bir performansı ortaya koymak durumundayız. Toplumun dar gelirli kesimlerini orta sınıflarını da sadece sosyal yardım değil güçlendirilmiş sosyal program ile hükümet huzurunuzdadır. Hükümetin ekonomi politikası üreten Türkiye politikası ile özetlenebilir.

- EŞ ZAMANLI MÜCADELE: Terörün sona erdirilmesi bu hükümetin ikinci önemli ayağıdır. 22 Temmuz’dan bu yana bir mücadele var. ‘Siz iktidara gelmeden evvel terör sıfırdı’ denildi. Bu memlekette 40 yıldır mücadele ediliyor. Artarak azalarak bir şekilde dışarıdan destek alarak başımıza bela olmuştur. Bu sorunu sadece birkaç bin teröristten ibaret görmüyoruz. Arkasındaki yerli ve yabancı ortaklarını da görmek onlara karşı da eş zamanlı mücadeleyi zorunlu kılıyor.

Haberin Devamı

- DELİ GÖMLEĞİ GİBİ: Üçüncü ayağı; siyasal sistemdir, rejim demiyorum dikkatinizi çekerim, millete dar gelen bir deli gömleği gibidir. Anayasa siyasi parti iç tüzük ile tüm darbelerin Türkiye’ye hediyesidir. Türkiye bu deli gömleğinden kurtulmak zorundadır. Sivil katılımcı demokratik çoğulcu bir anayasa yapılacak.

330’U 367’Yİ BULURUZ: Tartışırız; sizler de teklifinizi getirirsiniz, bizler de teklifimizi getiririz, 2 partimiz daha var, onlar da tekliflerini getirir; uzlaşma masasında uzlaşırız uzlaşamayız, 330’u buluruz millete gideriz, 367’yi buluruz, millete gideriz, ama Anayasa’nın tartışıldığı yerde, ‘Bunu asla yapamazsınız’ demek, millet iradesine saygısızlıktır. Ak Parti olarak başkanlık diyoruz. Millet ile seçimdeki taahhüdün bir parçasıdır. Bir anayasal reform sürecinin parçası olduğunu söylüyoruz. Sadece onu alıp bütün anayasal süreç bu iş gibi tartışma doğru değil. Etkin yürütme, yargı reformu denge mekanizmasının kurulması istemekten daha doğal ne olabilir.

- AYRIMCILIĞA İZİN YOK: Dördüncü temel direği toplumsal bütünlüğün sağlanması. Irak’ın işgali ile başlayan süreçte halklar düşman hale getirilmeye çalışılıyor. Bir taraftan etnik bir taraftan mezhep klikleri ile ülkeler, milletler birbirine düşürülüyor. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Etnik ve mezhep ayrımcılığa izin vermeyeceğiz. Beşinci ana direği ise dış politikada sorunların çözümüne ilişkin yeni perspektiflerin ortaya konulmasıdır.

Haberin Devamı

- YERLİ YATIRIMCIYA DA KOLAYLIK: Yüzde 5 büyüme hedefi tutturmalıdır. Büyüme hedefleri bakımından da üretim. 65. Hükümetin görev süresi dolduğunda üst gelir grubuna çıkacak. Dünyanın en üst düzey ülkeleri arasında yerini alacaktır. Yatırımcıya kolaylık sağlanacaktır. Dolayısı ile yatırım ajansının daha etkin hale getirilmesi önceliğimizdir. Yabancı yatırımcıya sağlayacağımız yatırım kolaylığının hepsi yerli yatırımcıya da sağlanacaktır. Yatırım yapmak isteyenlerin önüne turkuaz halılar sererek yollarını açacağız.

n MIZIKÇI MAZERET: Mülteci anlaşması üzerinden vize alınması için atılması gereken adımlar atıldı. AB’nin çoğu zaman mızıkçı mazeretlerini de dinleyecek değiliz. Birileri 3000 sene sonra girer diyor ise bizim ayıbımız değil onların ayıbıdır. Bize 3000 yıl sonra AB kapısı gösterenlere 30 sene sonra bugünkü AB ne halde olacak diye sormak isterim. Siz önce AB’yi düzeltin. Türkiye dünyanın bütün ülkeleri ile ilişki kurabilecek bir ülkedir.

Haberin Devamı

n GURUR DUYUYORUM: (CHP’li Tezcan’ın Başbakan’ın Türkiye’yi donör ülkeye benzetmesini eleştirmesi konusunda) Donör sadece verici demek değil. Hayır sahibi manasında da kullanılmaktadır. İnsani zirveyi yaptık. Schengen vizesi konuşulurken ‘3 milyon Suriyeli aldınız bravo’ diyerek sırtımızı sıvazlıyorlar. Hadi siz de bir yerinden tutun dediğimizde ise bu sorunları çözmek için omuz verin diyorlar. Donör ülke olmaktan iftihar ediyorum. İnsanı yardımları kalkınma yardımları açısından dünya üçüncüsü, GSMH açısından dünya birincisi olan bir ülkeyiz.