Siyaset Hülya AYDOĞAN - ANKARA

Hülya AYDOĞAN - ANKARA

28.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erbakan'ın, 8 yıllık zorunlu eğitime karşı hazırlattığı raporda, "Kesintisiz 8 değil, kesintili 10 yıl" formülü öneriliyor

Hülya AYDOĞAN - ANKARA

BAŞBAKAN Necmettin Erbakan'ın, RP Eğitim Dairesi Başkanı Erzurum Milletvekili Doç. Dr. Ömer Özyılmaz'a hazırlattığı "Zorunlu Eğitim" başlıklı raporda, 8 yıllık zorunlu eğitime karşı, "kesintili 10 yıllık zorunlu eğitimi" öneriliyor.
Erbakan'ın isteğiyle Almanya ve Belçika'ya giderek zorunlu eğitim sistemlerini inceleyen Özyılmaz, Milliyet'in ele geçirdiği raporunu bugün Erbakan'a sunacak.
Raporda, 8 yıllık zorunlu eğitimin "2 + 5 + 3" olmak üzere, 10 yıl uygulanması önerildi. Kesintisiz zorunlu eğitimin insan haklarına aykırı olduğu savunulan raporda, "Aile çocuğunu yönlendirme hakkına sahiptir. Ailenin eğitime katılması da dinamizm getiriyor" denildi.
Raporda, Türkiye'nin kesintisiz zorunlu eğitime geçmek için yeterli altyapıya sahip olmadığı belirtilerken, "Altyapısı olmadan kesintisiz zorunlu eğitimi uygulamak daha büyük bir karmaşa yaratır" görüşü ifade edildi.
Kesintisiz zorunlu eğitimin, herkesin masa başı iş yapması sonucu doğuracağından gelişen sanayiie büyük darbe vuracağı iddia edilen raporda, genç yaşta meslek sahibi olunamayacağı ve üniversite kapılarındaki yığılmanın artacağı ifade edildi. "8 yıllık zorunlu eğitim, öğrenciye en büyük kötülüktür" denilen raporda, lise bitirmiş, ama işe yaramayan gençlerin yetişeceği ileri sürüldü. 6 - 15 yaş arası çocukların aynı binayı kullanmasının, kişilik sapmasına da yol açacağı iddia edildi.
Raporda, kesintisiz zorunlu eğitimin, sadece totaliter ve baskıcı rejimlerde uygulandığı vurgulanarak, "Yüzünü batıya dönmüş Türkiye'de, gelişmiş ülkelerin uyguladığı eğitim sistemi uygulanmalı" denildi.
Demokratik ülkelerde eğitimin kademelendirildiği belirtilen ve "Gelişmiş dünyayla birleşmek istiyorsak, eğitim sistemimizi onlara uydurmamız gerekir" görüşü yeralan raporda şunlar denildi:
"Türkiye gelişmiş ve demokratik bir ülke. Demokrasilerde halk önemlidir, halka rağmen birşey yapılamaz. Bu nedenle 8 yıllık zorunlu eğitimin kesintili mi kesintisiz mi uygulanacağını halka sormak lazım. Halkın ne istediği bir referandum yaparak öğrenilmeli."
Özyılmaz, Milliyet'in sorularının yanıtlarken, RP dışındaki partilerin olaya sadece imam hatip liseleri (IHL) açısından baktığını savunarak, "Sorun sadece IHL'ler değil. Anadolu liseleri, meslek liseleri, özal okulların da orta kısımı kapatılacak. Biz olaya gelişmiş ülkelerin baktığı pencereden bakıyoruz" dedi.