Siyaset İç Anadolu’da tablo değişti

İç Anadolu’da tablo değişti

01.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP ve MHP bölgede, “biz de varız” dedi. AK Parti, kesin olmayan sonuçlara göre biri büyükşehir olmak üzere dört belediyeyi kaybetti.

İç Anadolu’da tablo değişti

Sağ ve muhafazakâr oyların deposu olarak görülen, ülkücü hareketin kalesi İç Anadolu’da, Cumhur İttifakı’nın oyları 24 Haziran’a göre geriledi. Ankara, Çankırı, Kırşehir ve Karaman’da yönetimde olduğu belediyeleri kaybeden AK Parti, diğer illerdeki üstünlüğünü ise sürdürerek Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Aksaray, Nevşehir ve Niğde’de yönetimi elinde tuttu. Kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti’nin bölgedeki oylarında gerileme olduğu görüldü. Bölgedeki iller ve kesin olmayan sonuçlara göre kazanılan belediye başkanlıkları şöyle:

Haberin Devamı

Milli görüş çizgisindeki tüm partilerin geleneksel kalesi olan Konya’da Cumhur ve Millet İttifakı’nın adayları başkanlık için yarıştı. AK Parti adayı ve mevcut belediye Başkanı olan İbrahim Altay, ittifakın 24 Haziran’da 74,9 oranında oy aldığı kentte seçimi rahat kazandı. Millet İttifakı’nın adayı Oğuz Şimşek ise ittifakın Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki 18,64 oranındaki kısmi olarak artırsa da Altay’ın gerisinde kaldı.

Sivas ve Yozgat’ta fark

Sivas’ta belediye başkanlığı el değiştirmedi. Cumhur İttifakı kendi adayları ile seçime girdi. AK Parti adayı Hilmi Bilgin, en yakın rakibine yüzde 10’lar bandında fark atarak seçimi rahat kazandı. BBP’nin adayı Doğan Ürgüp, ikinci parti oldu. MHP’nin adayı Mehmet Er ile Millet İttifakı adayı CHP’li Ali Akyıldız seçimde herhangi bir varlık gösteremedi.

Haberin Devamı

Bir dönem ülkücü hareketin kalesi olan Yozgat’ta AK Parti, MHP ve İYİ Parti adayları yarıştı. İlk sonuçlara göre AK Parti yüzde yüzde 40’lar bandında oy alarak seçimi kazandı. Belediye başkanlığı el değiştirmedi. İYİ Parti adayı Metin Özışık ise, Millet İttifakı’nın oylarını koruyamadı.

KAYSERİ’DE AÇIK FARKLA ALDI

Cumhur İttifakı, Kayseri’de AK Parti adayı ve mevcut belediye başkanı olan Memduh Büyükkılıç ile girdiği seçimde yüzde 60’lar bandında oy alarak beklendiği gibi rahat kazandı. İttifakın 24 Haziran’da yüzde 72,1 oy aldığı kentte oylarında azalma olduğu görüldü. Millet İttifakı adayı Dursun Ataş, yüzde 30’lar bandında oy alarak rakibinin gerisinde kaldı. Ataş, ittifakın 23,38 oy aldığı kentte oylarını az da olsa artırdı.

AYRI ADAYLARLA YARIŞTILAR

Aksaray’da Cumhur İttifakı 24 Haziran’da yüzde 76,68 oranında oy aldığı kentte ayrı ayrı adaylarla yarıştı. AK Parti adayı Enver Dinçer, 2014’te yüzde 56,9 oy aldığı kentte oylarını artıramadı. Az farkla yarışı önde bitiren Dinçer başkanlığını korumayı bildi.

Nevşehir’de AK Parti ve MHP seçime ayrı ayrı girdi. Kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti oy oranını korumayı bildi.

Niğde’de Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı kendi adayları ile seçime girdi. AK Parti’nin Emrah Özdemir, MHP’nin Hakan Er, CHP’nin Rasim Yılmaz, İYİ Parti’nin de Mümin İnan belediye başkanlığını kovaladı. Kentte ipi AK Partili Özdemir göğüsledi.

Haberin Devamı

AK Parti ve MHP Kırıkkale’de de seçime ayrı ayrı girerken, Millet İttifakı ise, İYİ Parti ile yarıştı. AK Parti’nin adayı ve mevcut belediye başkanı olan Mehmet Saygılı 24 Haziran’da partisinin 43,69 oranındaki oyunu korumayı bildi.

İç Anadolu’da tablo değişti

MHP, KALESİNDE ‘VARIM’ DEDİ

Bir dönem MHP’nin kalelerinden olan Çankırı’da dört parti belediye başkanlığı için seçim yarışına girdi. MHP adayı İsmail Hakkı Esen, kesin olmayan sonuçlara göre ipi göğüsleyerek başkanlık koltuğuna oturmaya hak kazandı. MHP, bir dönem kalesi olan Çankırı’da, “varım” dedi. AK Parti’nin adayı Hüseyin Boz, partisinin 24 Haziran’da yüzde aldığı 59,21 oy oranının bir hayli gerisine düşerek koltuğunu kaybetti.

STRATEJİ SONUÇ VERDİ

Kırşehir’de, AK Parti mevcut başkan Yaşar Bahçeci, MHP Onur Köksal, Millet İttifakı’nı temsilen de CHP’li Selahattin Ekicioğlu başkanlık için yarıştı. Kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı’nı oluşturan partiler kendi adayları ile girdiği seçim yarışını kaybetti. Başkanlık koltuğuna Millet İttifakı’nın adayı Ekicioğlu oturmaya hak kazandı. Kentte, Millet İttifakı’nın stratejisi olumlu sonuç verdiği görüldü. Kentte uzun bir süre sonra belediye başkanlığı el değiştirdi.

Haberin Devamı

İç Anadolu’da tablo değişti

ESKİŞEHİR’DE DURUM DEĞİŞMEDİ

CHP’nin kalesi Eskişehir’de ise durum değişmedi. Millet İttifakı ise, seçime mevcut belediye başkanı CHP’li Yılmaz Büyükerşen ile girdi. Dört dönemdir başkanlık koltuğunda oturan Büyükerşen koltuğunu korumayı bildi. Büyükerşen, Millet İttifakı’nın 24 Haziran’da aldığı oyların üzerinde bir oy aldı. Cumhur İttifakı, AK Parti adayı Burhan Sakallı ile yarıştığı kentte 24 Haziran’da aldığı oyların gerisine düştü.

KARAMAN’DA YÖNETİM MHP’YE GEÇTİ

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin kendi adayları ile girdiği Karaman’daki seçim yarışında ipi MHP adayı Savaş Kalaycı göğüsledi. Böylece kentte uzun bir süre sonra yönetim el değiştirdi.