Siyaset İç tüzüğe karşı 13 saatlik eylem

İç tüzüğe karşı 13 saatlik eylem

28.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM İç Tüzüğü’nde “muhalefetin sesinin kısılmasını” gerekçe göstererek Genel Kurul’u terk etmeme eylemi yapan CHP’li vekiller ses sistemleri kapatılmasına rağmen hoparlör getirip sabaha kadar sırayla konuştu. Eylem Şeker TV ve Halk TV’den canlı yayınlandı

İç tüzüğe karşı 13 saatlik eylem

CHP milletvekilleri, Ak Parti ve MHP’nin ortak uzlaşısıyla değiştirilen TBMM İç Tüzüğü’nde “muhalefetin sesinin kısıldığı, kürsü hakkının engellendiği” gerekçesiyle Genel Kurul’da 13 saatlik oturma ve salonu terk etmeme eylemi yaptı.
CHP milletvekilleri, önceki gece saat 01.00’de teklifin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, “terk etmeme eylemine” başladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Muhalefetin sesinin kesilmesine bir tepki olarak CHP grubu, milletin oyları ile geldiği parlamentoyu bu gece terk etmiyor, milletin söz hakkını savunmaya devam ediyor” dedi.
‘Burası sokak değil’
CHP milletvekillerinin, “hak, hukuk, adalet” diye bağırması üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Aydın, CHP’li milletvekillerine, “Burası TBMM. Bu Meclis’te milletimizin talep ve beklentilerine uygun bir şekilde çalışabiliriz. Burası sokak değildir, Meclis’tir. Meclis’e halel getirecek davranışlardan lütfen kaçınalım” uyarısında bulundu. CHP’li vekiller Aydın’a tepki gösterdi.
HDP’den destek
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Aydın’ın, “burası sokak değil” dediğini anımsatarak, “Ama sokakta olan arkadaşlarımız da var. Onların nasıl halkla buluşması engelleniyorsa ve demokrasiden söz etmek mümkün değilse, Meclis’te de çoğunluk tahakkümünü demokrasi zannedenler var. CHP’li arkadaşların ifadelerine aynen katılıyoruz.” dedi.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Ana muhalefet sorumluluğunu yerine getiremeyip sokakta adalet arayanları, sokağı Genel Kurul’a taşıma gayretlinde bulunanları ve Genel Kurul’u eylem alanına çevirenleri kendi yanlışlarıyla, CHP ve HDP’yi baş başa bırakıyoruz” diye konuştu.
Aydın, Meclis’in sokak alanı olmadığı gibi müsamere alanı da olmadığını kaydederek, CHP’den eylemlerini sonlandırmalarını istedi ve birleşimi kapattı. Ak Parti, HDP ve MHP’liler salonu terk etti, CHP’liler oturmaya devam etti.
Ses sistemi getirildi
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, ses sisteminin kapatılması nedeniyle dışarıdan hoparlör ve ses sistemi getirdi. Daha sonra CHP’li vekiller, kura çekerek söz aldı. Kurayı, konuşmasını bitiren milletvekili çekti ve adı okunan milletvekili konuşmak üzere kürsüye geldi. Meclis oturumu açılmadığı için konuşmaların resmi olarak kaydedilmese de CHP’liler oturum açıkmış gibi çalıştı. Konuşmalar, Şeker’in internet üzerinden kurduğu Şeker TV’den ve Halk TV’den canlı yayınlandı.
Işıklar söndü
Seslerinin kısılamayacağını söyleyen Şeker, halkın sesini duyurmaya devam edeceklerini söyledi. Şeker’in konuşması sırasında salondaki ışıkların büyük bölümü kapatıldı. Buna karşı da hazırlıklı olan CHP’liler led lambalarla kürsüyü aydınlattı. Tam tutanak da tutuldu. Bu tutanakların daha sonra yayınlanacağı ifade edildi.
Konuşmalar, siyah bir örtüyle kapatılan kürsüde yapıldı.
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, “Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet diyoruz ve iç tüzük görüşmesini, getirilen iç tüzüğü reddediyoru z” dedi.
CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel de, “İç tüzük geçtiği zaman muhalefetin Meclis’te konuşma hakkı neredeyse sıfırlanacak. AKP’nin yavru partisi MHP ile ortaklaşa getirdiği bu iç tüzüğü reddediyoruz. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet” diye konuştu.
Sloganla bitirildi
Genel Kurul’un açılma saatine yakın, CHP’nin 13 saat süren eylemi sona erdi. Eylemin sona erdiren CHP’li vekiller kürsü önünde toplanarak, “hak, hukuk, adalet” sloganı atıp, fotoğraf çektirdi.

Yazarlar