Siyaset İdam edilenleri tek tek saydı

İdam edilenleri tek tek saydı

29.04.2010 - 02:05 | Son Güncellenme:

Ak Parti’nin sosyal demokrat kökenli Grup Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı dünkü oturumda yaptığı konuşmada 12 Eylül sonrası asılarak idam edilen sağ ve sol görüşlülerin isimlerini tek tek saydıktan sonra “Selam olsun onlara” dedi

İdam edilenleri tek tek saydı

Bahçekapılı, 12 Eylül sonrasında Devrimci Sol davasında idamla yargılanan ve Metris Cezaevi’nde 8 yıl yakın kalan şair Nevzat Çelik’in “Suda seken hayat” adlı şiirinden de dizeler okurken, büyük acıların yaşandığı cezaevlerinin isimlerini de sıraladı. Bahçekapılı şöyle konuştu: “Asmasak da beslesek mi?’ diyerek 17 yaşındaki Erdal Eren’i idam ettiler. Gelin burada kabul oyu vererek Diyarbakır’da, Ulucanlar’da, Metris’te gençliklerini bırakanları selamlayalım. Vereceğim oyla bir nebze olsun vicdanımı hafifleteceğim, ancak oy kullanmayanların veya ret oyu kullananların vicdanlarındaki yük ağır bir zincir olarak daima boyunlarında kalacaktır.”

Haberin Devamı

Tebrik yağdı
Ak Parti Grup Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı konuşmasını yapıp kürsüden indikten sonra partisine mensup milletvekilleriyle bakanlar tarafından tebrik edildi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Bahçekapılı’yı sarılarak kutladı.

Nevzat Çelik’in iki şiirini okudu
Ak Partili Bahçekapılı kürsüde, Çelik’in “Suda seken hayat” ve “Şafak Türküsü” şiirlerinden dizeler okudu. Bahçekapılı daha sonra, 12 Eylül’de idam edilen sağ görüşlü Mustafa Pehlivanoğlu, Cevdet Karakaş, İsmet Şahin, Fikri Arıkan, Cengiz Baktemur, Ali Bülent Okran, Halil Esendağ ve Selçuk Duracık ile sol görüşlü Erdal Eren, Veysel Güney, Ahmet Saner, Kadir Tandoğan, Mustafa Özenç, Seyit Konuk, Necdet Adalı, Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan, Erdoğan Yazgan, Mehmet Kambur, Hıdır Aslan, İbrahim Erdem, Necati Vardar ve Serdar Soyergin’i saydı. Bu isimlerden Erdal Eren yaşı büyütülerek idam edilmiş, Necdet Adalı da darbe sonrası asılan ilk kişi olmuştu.

Haberin Devamı

Suda Seken Hayat
bindokuzyüzaltmış doğumlular
yıldız kanatlı birer kuştular
doğru uçtular yanlış uçtular
bıkmadan usanmadan uçtular
bindokuzyüzaltmış doğumlular
yıldız kanatlı birer kuştular

Şafak Türküsü
Beni burada arama anne
Kapıda adımı sorma
Saçlarına yıldız düşmüş
Koparma anne... Ağlama
Kaç zamandır yüzüm tıraşlı
Gözlerim şafak bekledim
Uzarken ellerim kulağım kirişte
Ölümü özledim anne
Yaşamak isterken delice