Siyaset İki tur seçmene kaldı

İki tur seçmene kaldı

09.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yılmaz, seçmenin tercihini 'iki turlu' mantığına göre yapacağını savundu

İki tur seçmene kaldı



ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, yasal düzenleme yapılmasa da milletin 18 Nisan'da iki turlu seçim yapılıyormuş gibi oy kullanacağını savunarak, "Kimden hizmet gelmeyeceğine inanıyorlarsa, karşısındaki en fazla şansı olan adayı destekleyeceklerdir. Bu anlayışla Türkiye, aşırı siyasi bölünmüşlüğü ortadan kaldıracak" dedi.
Genel Merkez'de 23 ilin belediye başkan adayının ilanı töreninde konuşan Yılmaz, bu seçimde kurulacak hükümetin Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyacağını belirtirken, Turgut Özal'ın, "21. yüzyıl, Türkler'in asrı olacaktır" sözünü anımsatttı. Yılmaz, "Bunun ilk adımı, 18 Nisan seçimleri olacaktır. Hiçbirinizin şüphesi olmasın. 18 Nisan seçimlerinin galibi de ANAP olacaktır" diye konuştu.
ANAP iktidarlarında Türkiye'ye huzur, topluma uzlaşma, devlette uyum yaşandığını savunan ANAP lideri, RP iktidarını eleştirirken, DYP'nin adını anmamaya özen göstererek şunları söyledi:
"RP'nin bir yıllık iktidarıyla Türkiye'yi içine soktuğu badireyi 55. Hükümet olarak biz omuzladık. Çok engelle karşılaştık. Kerhen destek gördük. Ama sadece ülkeye huzur, güven getirmekle kalmayıp, çoğunluk hükümetlerinin yapamadığı reformları da yaptık. 55. Hükümet mafya babalarının emriyle düşürüldü. Bunun nedeni de çetelere karşı başlattığımız amansız mücadeledir."
Önceki hükümetler döneminde yaşanan faili meçhul cinayetleri aydınlattıklarını, çeteleri çökerttiklerini, faillerini adalete teslim ettiklerini kaydeden Yılmaz, "Türkiye'nin önünü biz açacağız, ama milletimizin 18 Nisan'da önce bizim önümüzü açması lazım. 18 ay boyunca kurulan tuzaklara rağmen, başarılarımıza rağmen bizi çelmeyenleri milletin cezalandırması lazım" dedi.
İki seçimin birarada yapılmasının 18 Nisan'ın önemini arttırdığını belirten Yılmaz, partililerden iki turlu seçim yasası çıkmasa bile buna göre oy kullanmalarını isteyerek şöyle devam etti:
"Milletimiz bu seçimleri kanun çıkmamış olsa bile, iki turlu seçim gibi yapacaktır. Yani kimin belde yönetiminde söz sahibi olmasını istemiyorsa, onun karşısına en fazla şansı olan adayı destekleyecektir."

ANAP'tan 23 aday daha

ANAP, Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın da katıldığı törende 23 il belediye başkan adayını açıkladı. Muş Milletvekili Erkan Kemaloğlu'nun salondaki temasları sonucu son anda DYP'den ANAP'a geçen Ahmet Özdemir'in adı Muş başkan adayı olarak ilan edildi. Diğer adaylar ise şöyle:
Mersin: Adnan Özçelik, Antalya: Talha Görgülü, Isparta: Çetin Büyükvanlı, Çankırı: Raif Oktay, Gümüşhane: İsmail Akçay, Çorum: Ruhi Sungur, Yalova: Yakup Koçal, Nevşehir: Ramazan Kütük, Kastamonu: Hakkı Güngör, Afyon: Ali İhsan Özer, Batman: Şerafettin Hanifi, Bolu: Abbas İnceayan, Tokat: Hüdai Sayıbaş, Van: İbrahim Sungur, Ağrı: Hikmet Erdem, Kütahya: Taner Taşer, Erzincan: Muhlis Sağır, Amasya: Ömer Eliaçık, Osmaniye: Hüseyin Bezen, Mardin: Hasan İngül, Elazığ: Şükrü Kaçar, Yozgat: Tahsin Fırat Çelikel.