Siyaset İlk raunt Kılıçdaroğlu’nun

İlk raunt Kılıçdaroğlu’nun

27.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin yeni tüzüğüne kavuştuğu 16. Olağanüstü Kurultayı, 35 bin partilinin katılımıyla yapıldı. Muhalifler kurultayın yeterli sayıyla açılmadığını söyleyince arbede çıktı ve muhaliflerden Mersin Milletvekili İsa Gök salondan çıkarıldı

İlk raunt Kılıçdaroğlu’nun

CHP’nin daha demokratik tüzüğe kavuşması amacıyla yaklaşık 6 hafta önce başlayan olağanüstü kurultay sürecinin ilk bölümü dün tamamlandı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla toplanan 16. Olağanüstü Kurultay, Ankara Arena Spor Salonu’nda yaklaşık 35 bin partilinin katılımıyla yapıldı. Salon dışında da yaklaşık 6 bin CHP’li bekledi. Tüzüğün 50 maddesinin değiştirildiği kurultay “toplantı yeter sayısına ulaşıp ulaşılmadığı” tartışmalarıyla açıldı. Kurultayın toplanmasını engellemek isteyen muhaliflerin “yeterli sayıya ulaşılamadı” itirazlarına rağmen Divan Başkanı Adnan Keskin 1200’ü aşkın delegenin 948’inin imzasının bulunduğu açıkladı. Keskin kurultay devam ettiği sırada imza sayısının 967’ye çıktığını belirtti. Divan’ın açıklamasına göre, uzun süredir kurultaya hazırlanan eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav cephesi, sadece 299 delegenin kurultaya katılmasını engelleyebildi.
Baykal ve Sav’a yakın delegeler kurultay salonuna gelirken hazirun cetvelini imzalamadı, ancak cetvelin imzalanması aşamasına refakat etmek istedi. Bu sırada küçük çaplı arbede yaşandı.Saat 10.35 sıralarında salona gelen Kılıçdaroğlu, Anadolu Ateşi gösterisinin ardından tekrar kürsüye gelerek divan başkanlığı için Denizli Milletvekili Adnan Keskin’i önerdi. Bu sırada, Sav’a yakın bazı isimler toplantı yeter sayısının bulunmadığını bu nedenle kurultayın toplanamayacağını iddia etti.

Telsizle anons: Slogan atın
Platformun yanında bulunan tribünlerden seslerin yükselmesi üzerine bu grup apar topar salondan çıkarıldı. Mersin Milletvekili İsa Gök ise platformun önüne gelerek usül tartışması açmak için divan başkanlığına dilekçe vermek istedi.Sıkı bir şekilde korunan Gök, dilekçesinin işleme konulmasını bekledi. Salonda düzeni sağlamakla görevli Gençlik Kolları üyeleri telsizleri aracılığıyla Gök aleyhine slogan atılmasını istedi. “İsa Gök dışarı” sloganları atılmasının ardından Gök’e su şişeleri ve süs çiçekleri fırlatıldı.

Selvi Kılıçdaroğlu fenalaştı
Kılıçdaroğlu’nun kürsüye çıktığı sırada yaşanan arbededen rahatsız olan Selvi Kılıçdaroğlu korumaları ile birlikte salon dışına çıkarıldı.Gök’ün, kurultayın tüzük yerine Medeni Kanun’a atıf yaparak, kurultayın üçte iki çoğunlukla açılması gerektiğine yönelik itiraz dilekçesi verdi. Dilekçe, Divan Başkanı Keskin tarafından reddedildi. Keskin, kurultayda 948 delegenin bulunduğunu, bunun bile üçte iki çoğunluğu sağladığını belirterek, “Bu kadar açık hükümler varken bu hükümleri ortadan kaldırıp, Medeni Kanun’un 78. maddesine sığınıp kurultayı karıştırmaya, kaos çıkarmaya kimsenin hakkı yok” dedi.
948 delegenin kurultay başlamadan önce hazirun cetvelini imzaladığını bu sayının kurultay devam ettiği sırada 967’ye çıktığını anımsatan Keskin, “Delegeler yerine imza attığım ifade edilmiş. Öyle bir şey olmadı” dedi.
Gök ise “Halen hazirun sayılmadı. Delege sayısı hala 583. Kurultayın başlaması için yeterli sayı oluşmadı” derken, yaşanan arbedenin nedeninin sorulması üzerine “Bunu yapanlara soracaksınız. Ben dilekçe hakkımı kulanmak istiyorum. Hani demokrasi, hani tüzük? Anca vur, kır. Böyle CHP olmaz” diye konuştu. Hazirun cetvelinde sahte imzaların olduğunu bunun da kesin kanunsuzluk hali olduğunu belirten Gök, “Kurultayı beceremediler. Bu kurultayı kanuna aykırı hale getirdiler, bu kurultayı iptale mahkum yaptılar” ifadesini kullandı.

Muhalifler yargı yolunda
Gök daha sonra Sav ile buluşmak üzere Atalay Otel’e geçti. Muhalifler kurultay açıldığı sırada 583 delegenin imza attığını, bunun kayıt altına alındığını belirterek, hazirun defterinin kaçırılarak salonda olmayan kişiler yerine imza atıldığını ileri sürdü. Hukuksuz bir kurultay yapıldığı iddiasındaki muhalifler, kurultayın yargıya götürülebileceğini belirtti.Bu arada muhalif partililerin salona noter getirdiği ve kurultayın yok hükmünde olduğunu belirterek, iptali için mahkemeye taşınabilmesine yönelik adım attıkları, işlemleri kayıt altına aldırdıkları öğrenildi.

Baykal ve Sav gelmedi
Kurultaydan bir gün önce taleplerini Kılıçdaroğlu’na ileten Baykal, bunların karşılanmaması üzerine, kurultaya gelmedi. Kurultaya gelmeyen Sav da aynı saatlerde basın toplantısı düzenledi. Bu arada Gök’ün tavrı tepki çekti. Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, “Gök provokatör gibi davrandı” dedi.Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak “Kendisini sağduyuya davet ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

İlk raunt Kılıçdaroğlu’nun

GÖK BÖYLE ÇIKARILDI
Kılıçdaroğlu’nun kürsüye çıktığı sırada “Sayın Genel Başkanım” diyerek sesini duyurmaya çalışan, ancak partililer tarafından iteklenerek salon dışına çıkartılmak istenen Mersin Milletvekili İsa Gök, platformla salon zemini arasında sıkıştı. Gök, ancak platforma çıkartılarak kurtarıldı ve salondan çıkarıldı.
Fotoğraf: SERDAR ÖZSOY

İlk raunt Kılıçdaroğlu’nun

Haluk Koç: Tamirat kurultayı
Tüzük görüşmeleri yapılırken eski İzmir Milletvekili Sabri Ergül genel başkanın sahip olduğu padişah yetkilerinin değiştirilmediğini savununca salondakiler tarafından yuhalandı. Samsun Milletvekili Haluk Koç, “Tamirat kurultayındayız. Numaracı CHP’lilerin CHP’ye yol haritası çizmesini içime sindiremiyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından 50 maddelik tüzük değişikliği oybirliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu: Yarın da gelin
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kurultay devam ederken delegelerin cep telefonlarına mesaj göndererek, bugün yapılacak ikinci kurultayın da CHP’nin kurultayı olduğunu, bu kurultaya da tam katılım istediğini belirtti. Bugün Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda toplanacak kurultayda muhaliflerin 9 maddede değişiklik istekleri görüşülecek. Dün bunlardan 6’sı tamamen, 1’i ise kısmen karşılandığı için, görüşülecek madde sayısının 2 ya da 3 ile sınırlı kalacağı belirtildi.