Siyaset İngiltere’yle 4 yıldızlı dönem

İngiltere’yle 4 yıldızlı dönem

07.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in doğum günü, Büyükelçi Moore’un ev sahipliğinde kutlandı. Resepsiyona Org. Akar’ın da katılması, ikili ilişkilerdeki seviyenin yükselmesi olarak yorumlandı...

İngiltere’yle 4 yıldızlı dönem

AB’nin lokomotif ülkeleri Almanya ve Fransa ile ilişkilerinde soğukluk yaşayan Türkiye ile AB’den çıkan İngiltere arasında son dönemde stratejik düzeydeki yakınlaşma dikkat çekici hale geldi. Büyük Britanya Kraliçesi 2. Elizabeth’in önceki akşam İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’ndeki doğum günü resepsiyonuna yüksek düzeyde katılım oldu.
İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyona; ender bir biçimde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile katıldı. Resepsiyonda hükümeti ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay temsil etti. Resepsiyonun, protokol bölümündeki samimi hava dikkati çekti. Orgeneral Akar, İstiklal Marşı’nı seslendiren koronun İngiliz aksanlı yorumunu beğenerek, protokol bölümünden, “bravo” diye seslenerek tebriklerini iletti.
Türk savaş uçağı
İngiltere ile Türkiye arasında milli savaş uçağının birlikte gelişitirilmesi için TF-X Türk savaş uçağı anlaşması imzalanmıştı. Akar’ın katılması, bu anlaşma ve iki ülke arasındaki stratejik işbirliği konusunda atılan adımların bir göstergesi olarak yorumlandı.
Moore, resepsiyonun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’den ayrılmadan önce Ankara’da Kraliçe’nin doğum günü partisinin sonuncusunu düzenlediklerini belirterek, bu partide İngiltere’nin pek çok dostunu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Moore, FETÖ’nün darbe girişimine değinerek, “Geçtiğimiz 15 Temmuz’da, Türkiye demokrasisi zalim bir saldırıya maruz kaldığında biz ne kadar vefalı bir dost olduğumuzu kanıtladık” dedi. Başbakan Yardımcısı Şimşek de Türkiye ve İngiltere’nin çok güçlü iki müttefik ülke olduğuna değinerek, hem Avrupa hem de daha geniş bir coğrafyada istikrar, barış ve refahın sağlanması noktasında iki ülkenin birlikteliğinin önemine dikkati çekti. Şimşek, “İngiltere’nin, geçen sene hain darbe girişiminden sonra Türkiye’ye verdiği desteği unutmadık. İlk bakan düzeyinde ziyaretlerden bir tanesi İngiltere’dendi ve FETÖ ile mücadelemizde en fazla anlayış gösteren ülke olarak biz bu durumu not ettik” dedi.
Beşiktaş forması giydi
Büyükelçi Moore, protokol konuşmalarından sonra resepsiyona gömleğinin üzerine adının yazılı olduğu 10 numaları Beşiktaş forması giyerek devam etti.

Yazarlar