Siyaset Irak tezkeresi CHP’yi böldü

Irak tezkeresi CHP’yi böldü

11.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak tezkeresi Meclis’ten geçti. Suriye tezkeresine ‘hayır’ diyen CHP’den bazı vekiller, partinin bu tezkereye verdiği onaya tepki olarak Meclis’e gelmedi

Irak tezkeresi CHP’yi böldü

Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon için hükümete verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, Meclis’te Ak Parti, CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Genel Kurul’daki oylamada bazı CHP’li milletvekillerinin çekimser kabul ve ret oyu vermedikleri görüldü. Tezkereye karşı olduğunu ifade eden CHP’li bazı vekillerin ise Genel Kurul’da olmaması dikkati çekti.
Genel Kurul’daki tezkere görüşmesine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılmamasına muhalefetten eleştiri geldi.

BDP itiraz etti
TBMM Genel Kurulu yöneten Ak Partili TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un gündem dışı görüşmelerini sınırlamasına itiraz eden BDP’li Sırrı Sakık, grup önerileri gündemde olan CHP ve MHP’ye tepki göstererek, “Savaşa karşı birlik oluşturacaksınız o nedenle sesiniz çıkmıyor” dedi.
Bu sırada MHP’li Tuğrul Türkeş kürsü konuşmasında, tezkereye arşivlerde sarartılması için değil, ‘teröristlerin vurulması için’ destek vereceklerini açıkladı.
BDP’li Nazmi Gür, Türkeş’in konuşmasında ”BDP’ye dil uzattığını” belirtti; Türkeş, Gür’ün “Irkçılık” yaptığını savundu. Gür, “Sizin tescilli ırkçı bir parti olduğunuzu bütün halk biliyor” yanıtı verdi.
Gür, “Hükümet, Kürt sorununu çözeceğini iddia ediyorsa tezkereyi neden getirdi” diye sorarak, “CHP’nin tezkereye destek vermesi doğru değildir. Tezkere yeni bir Roboski getirecektir; CHP’ye iki yüzlü politikasından vazgeçmesini tavsiye ediyoruz” diye devam etti.

İnce: Tabii destekleriz
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de Gür’ün, “CHP’nin Uludere için timsah gözyaşı döktüğüne” yönelik sözlerine yanıt vermek için kürsüye gelerek şunları söyledi:
“Çocukların ölümüne üzülmeyen kimse olamaz. İnsan olarak herkes üzülür. Suriye ile savaş istemiyoruz. Suriye tezkeresine hayır dedik. Hükümet diyor ki, ‘Terörle mücadele edeceğim’ o zaman destek vereceğiz. Bundan önceki 8 tezkereye destek verdik 9. gelirse ona da destek veririz. Terörle mücadeleye CHP olarak her zaman destek olduk destek olmaya da devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Irak tezkeresi CHP’yi böldü

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, TBMM Genel Kurul çalışmalarına katıldı. Türkkan, Irak tezkeresi görüşülürken partili milletvekili arkadaşına bozkurt işareti yaparak, selam verdi. * Fotoğraf: MUAMMER TAN-AA

Oylamaya katılmadılar
CHP’de “sol kanat” olarak bilinen grup tezkereye ret oyu kullanılması talebini bir süredir dillendiriyordu. Bu bağlamda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, twitter üzerinden, “Tezkere oylamasına katılmayacağım. Askeri çözüm arayışı; barış/çözüm umudunun psikolojik zemini ortadan kaldırır” dedi.
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de yine twitter üzerinden, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ile birlikte tezkereye karşı çıktıklarını kaydetti. Aygün, Özel ve Ağbaba, dün tutuklu gazeteci Sami Menteş’in duruşmasını izlemek üzere İstanbul’da bulunuyordu.