Siyaset İranlı kapıda kaldı

İranlı kapıda kaldı

19.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Celili, karşılayan olmayınca Başbakanlık kapısında bekledi. Başbakanlık ise ortaya çıkan duruma özel bir anlam yüklenmemesi gerektiğini açıkladı

İranlı kapıda kaldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili ile görüştü. Görüşmenin yapılacağı Başbakanlık Merkez Bina’da Celili’yi kimse karşılamayınca İranlı konuk bir süre giriş kapısı önünde bekledi. Erdoğan ile Celili yapılan görüşmede İran’ın nükleer programına yönelik geçen hafta Viyana’da yapılan toplantı değerlendirildi. Türk tarafının görüşmede “şeffaf olun” çağrısını yinelediği belirtildi.
Celili, dün Başbakanlık Merkez Bina’ya görüşmenin yapılacağı saat olan 11.00’de geldi. Makam aracından inen Celili bir süre, bir yetkilinin kendisini karşılamasını bekledi. Kimse gelmeyince bu defa merdivenleri çıkarak giriş kapısının önünde heyetiyle bir süre beklemeye başladı. Celili, bu esnada saatine baktı ve yanındakilerle konuştu. Giriş kapısındaki polislerin önünde bekleyiş sürerken Başbakanlık’tan bir görevli çıkarak Celili’yi içeri buyur etti.

Haberin Devamı

Yarım saat gecikme
Başbakan Erdoğan, saat 11.00 olarak açıklanan görüşme için Başbakanlık Merkez Bina’ya saat 11.30’da geldi. Görüşmede Erdoğan’a eşlik edecek olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da saat 11.15 sıralarında Başbakanlık’a ulaştı. Böylece Celili, görüşme için yaklaşık 30 dakika Erdoğan’ı beklemiş oldu.

Şeffaflık çağrısı
Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından Celili ile Davutoğlu Başbakanlık Merkez Bina’dan aynı arabayla ayrıldı. Celili’nin Ankara temaslarında, geçen hafta Viyana’da yapılan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararlar çerçevesinde İran’ın nükleer programı görüşüldü. Görüşmede, Erdoğan ve Davutoğlu’nun, “şeffaf olun” çağrısını yinelediği belirtildi.
Almanya ile BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere’nin ortak olarak sundukları karar tasarısında, “İran’ın UAEK ile şeffaf işbirliği yapması ve nükleer tesislerini ön koşulsuz olarak denetime açması, BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uyarak nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirme faaliyetlerini derhal durdurması ve P5 artı 1 ülkeleriyle başlattığı diyaloğu sürdürmesi” istenmişti. Karar tasarısı, 31 lehte oyla kabul edilmişti.
Görüşmede, Suriye’de yaşananlar başta olmak üzere bölgesel konuların da ele alındığı öğrenildi.

Haberin Devamı

İranlı kapıda kaldı

‘Özel bir anlamı yok’

Başbakanlık kaynakları İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili’nin kapıda kalmasıyla ilgili bir açıklama yaparak, ortaya çıkın durumun “özel bir anlamı” olmadığını dile getirdi. Celili’nin saat 11.00’de ilk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğini ve iki protokol görevlisinin Celili’yi karşılaması gerektiğini dile getiren Başbakanlık kaynakları, konuğun erken gelmesinden dolayı aksaklık yaşanmış olabileceğini söyledi.

Ahmedinecad yemeği iptal etmişti

Geçen mart ayında Güney Kore’deki Nükleer Güvenlik Zirvesi sonrası İran’ı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’la akşam yemeğinde bir araya gelecekti. Ancak, randevuya az bir süre kala, bu yemek iptal edildi. Görüşmenin ertesi güne alınması Erdoğan’ın gezi programını olumsuz etkilemişti. CHP lideri Kılıçdaroğlu, bu olayı Meclis’te gündeme getirmiş ve Türkiye’nin itibar kaybettiğini öne sürmüştü.