Siyaset İslamcı feminist Kuriş kaçırıldı

İslamcı feminist Kuriş kaçırıldı

18.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İslamcı feminist Kuriş kaçırıldı

İslamcı feminist Kuriş kaçırıldı

       KADINLARIN erkeklerle birlikte namaz kılmalarının gündeme geldiği günlerde çıktığı TV programlarındaki görüşleri ile tanınan, ibadetin Türkçe yapılmasını savunan ve din adamlarının aydın olması gerektiği üzerinde duran Mersinli Konca Kuriş kaçırıldı.
       Mersin Anakent Belediye Başkanı Halil Kuriş'in yengesi de olan 5 çocuk annesi 38 yaşındaki Konca Kuriş, eşi Orhan Kuriş ile birlikte işlettiği konfeksiyon atelyesinden gece 01.00 sıralarında, Hamidiye Mahallesi 137.ci Sokak'taki Dengiz Apartmanı'nda bulunan evinin önüne geldi. Sahibi oldukları 34 YM 221 plakalı minibüsten inen Konca ve Orhan Kuriş çifti, evlerinin kapısını açmak üzereyken, saklandıkları yerden çıkan silahlı üç kişi tarafından etkisiz hale getirildi. Bu kişiler yere yatırdıkları Orhan Kuriş'ten minibüsün anahtarını aldıktan sonra Konca Kuriş'i de minibüse bindirerek olay yerinden hızla uzaklaştı. Konca Kuriş'in kayınbiraderi olan Mersin Anakent Belediye Başkanı Halil Kuriş, "Konca, zaman zaman tehdit ediliyordu. Ama, bu tehditleri ciddiye almadığı için Cumhuriyet Savcılığı'na bir başvuruda bulunmamıştı" dedi.
       Orhan Kuriş'in olayı bildirmesinin ardından harekete geçen polis, kentteki tüm giriş - çıkış noktalarını tuttu. Konca Kuriş'in Hizbullah tarafından kaçırılma olasılığını dikkate alan polis, sabaha kadar bu örgüt üyesi olduğu ileri sürülen çok sayıda kişinin evine baskın düzenledi. Ancak, bu operasyonlardan sonuç alınamadı.
       Eşi kaçırılan Orhan Kuriş polisteki ifadesinde, eşinin televizyonlardaki açıklamaları nedeniyle sürekli telefon tehditleri aldığını söyledi. Konca Kuriş'in oğlu Yahya Kuriş ise, "Türkiye'de ezilen bir kesim var. O da kadınlar. Annem de bu kesimin hakkını savunduğu için başına bunlar geldi" dedi. İçel Emniyet Müdür Vekili Hayrettin Gök, olayın çok yönlü olarak soruşturulduğunu ve arama çalışmalarının İçel'in köylerinde da devam ettiğini söyledi.
       İçel Emniyet Müdür Vekili Hayrettin Gök, öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada, hala bir ipucu bulamadıklarını ve bir ize rastlayamadıklarını belirterek şöyle dedi: "Arkadaşlar geceden beri araştırmalarını sürdürüyor. En ufak bir ipucu yok. Bize resmi olarak tehdit altında bulunduğuna dair başvurusu bulunmuyor. Arkadaşlara şifai olarak tehdit aldığını söylemiş. Onları da göz önünde bulunduruyoruz. Tüm il olarak jandarma ekipleri de dahil TEM ekipleri de işin içinde. Araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Eşinin dışında görgü tanığı bir kadın daha var. Her ikisinin verdiği bilgileri de dikkate alarak çalışmamızı sürdüyoruz."
       Konca Kuriş'in 3 yıldan buyana Denetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptığı Bağımsız Kadınlar Derneği'nin 2. Başkanı olan Ayla Oran, Konca Kuriş'in "Kendi kulvarında iyi bir feminist" olduğunu söyledi. "Dava arkadaşım" dediği Konca Kuriş'in, kadın ve erkeğin aynı yerde ibadet etmek dahil her konuda eşit hakka sahip sahip olduğunu savunan bir kişi olduğunu vurgulayan Ayla Oran, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "O, özgün fikirleri olan, kadın haklarının en iyi savunucusu bir arkadaşımızdır. Ama, O'nun bu özgür fikirlerine bazı kişiler tahammül edemedi. Kaçırma olayının da bu tahammülsüz kişilerce yapıldığına inanıyorum. Son zamanlarda iyice tedirgin görünüyordu. Ama, tehdit edildiğine dair hiçbirşey söylemedi. Konca Hanım, üniversite eğitimi almamış ama birçok üniversite mezunu kadına taş çıkaracak bilgiye sahip, kıvrak zekalı, ikna kabiliyeti yüksek bir arkadaşımız. Nitekim, daha bir ay önce kendisini damdan atarak intihar etmek isteyen bir genci ikna ederek bu girişiminden vazgeçirdi. Sürekli okuyan, araştırmacı bir kişiliğe sahiptir. Acılara karşı duyarlılığı da O'nun başka bir özelliğidir."
       Bir süre önce kamuoyunu uzun süre işgal eden kadınların cenaze namazı kılmaları ve erkeklerle aynı safta durmaları konusundaki tartışmalara katılan Konca Kuriş, birçok televizyonda, kadınların da erkeklerle birlikte aynı safta namaz kılmalarını yasaklayan dini bir hüküm bulunmadığını savunmuştu. Kuriş'in bir programda "Mersin'de bizi camiden kovdu" dediği Mersin Buğdat Camii'nin İmamı Osman Temel ise kendisine iftira edildiğini söyleyerek, "Birileri dini karıştırmak istiyor. Bir zamanlar Fadime Şahin'i televizyona çıkaranlar şimdi de bu kadını konuşturuyorlar. Ama yanlış yapıyorlar" demişti.
       Konca Kuriş kadın ve erkeklerin birlikte namaz kılmalarıyla ilgili tartışmanın alevlendiği dönemde, kendisini camiden kovulduğunu savunurken şunları söylemişti:
       "Ben bu tür imamları, din adamlarını suçlamıyorum. Bunların başı M. Nuri Yılmaz'dır. Çünkü, müftülere bu konuda bir direktif vermiyor. Ben, kadınların erkeklere birlikte namaz kılması konusunda sonuna kadar mücadele edeceğim. Atatürk, o yıllarda kadınların erkeklerle birlikte namaz kılabileceklerini söylüyor. Ancak, O'nun kurduğu Cumhuriyet Türkiyesi'nde bu konuda hala tutarlı bir açıklama yapılmıyor. Ben, ibadetin Türkçe yapılması gerektiğine inanıyorum. Kuran'da bir ayette, 'Sarhoşken namaza yaklaşmayın' diyor. Eğer, bunun ne anlama gelmediğini anlamazsanız sarhoş namaz kılarsınız. Bu da sarhoş namazı olur."