Siyaset İşte Akil İnsanlar Heyeti

İşte Akil İnsanlar Heyeti

04.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet çözüm sürecine katkı verecek ‘Akil insanlar heyeti’ni açıkladı. 7 bölge için sanat, siyaset, akademi, medya, iş dünyası ve stk çevresinden 50 erkek 12 kadın toplam 62 temsilci belirlendi. Aralarında Orhan Gencebay, Kadir İnanır, Yılmaz Erdoğan, Lale Mansur gibi isimlerin olduğu 7 heyet her bölgede 1 ay çalışıp Başbakan’a rapor verecek

İşte Akil İnsanlar Heyeti

Hükümetin çözüm sürecini daha iyi anlatmak ve tepkileri azaltmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk defa bugün İstanbul’da bir araya geleceği Akil İnsanlar heyeti 63 kişi olarak açıklandı, ancak liste kısa süre sonra 62 kişiye indi. Erdoğan’ın toplam 49 kişiden oluşacak dediği heyetin sayısının önceki günkü toplantıda artırıldığı öğrenildi. Böylece heyet Erdoğan’ın daha önce açıkladığı gibi 7 bölgede 7’şer kişiden oluşmayarak 6 bölgede 9’ar kişi, Ege Bölgesi’nde 8 kişiden oluştu. Hükümet, çözüm sürecine katkı sağlaması için oluşturduğu heyetin ismini de “Akil İnsanlar” olarak belirledi. 7 bölge için belirlenen heyetlerin başkan ve sekreterlerini Erdoğan’ın özel olarak seçtiği öğrenildi.

50 erkek 12 kadın
Listede sadece 12 kadının yer alması dikkat çekti. Marmara Bölgesi’nin başkanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan oldu. Diğer 11 kadınsa Lale Mansur, Nihal Bengisu Karaca, Sibel Eraslan, Zübeyde Teker, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hilal Kaplan, Kezban Hatemi, Beril Dedeoğlu, Fadime Özkan, Hülya Koçyiğit, Fatma Benli olarak belirlendi.

Nasıl çalışacaklar?
Akil İnsanlar heyeti, bölgelerinde bir kısım etkinlikler gerçekleştirerek vatandaşla ve kanaat önderleriyle bir araya gelecek. Heyet, panel ve konferanslara katılarak çözüm süreciyle ilgili yanlış anlamaları giderecek. Bir ay çalışacak olan Akil İnsanlar heyeti, bu sürenin sonunda da Başbakan Erdoğan’a rapor hazırlayacak. Akil insanlerın tüm masraflarının da karşılanacağı öğrenildi. Heyetde, Orhan Gencebay, Yılmaz Erdoğan, Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit gibi sanatçıların, Etyen Mahçupyan, Avni Özgürel, Fehmi Koru, Nihal Bengisu Karaca gibi gazetecilerin, Doğu Ergil, Hüseyin Yayman, Mithat Sancar gibi akademisyenlerin bulunması dikkati çekti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın da olduğu listede Aleviler’i temsilen Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan yer aldı. Listede dikkati çeken bir diğer isim ise 28 Şubat döneminde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olan ve cezaevine girip çıkan Şükrü Karatepe oldu. Ayrıca listede sendikalardan ve derneklerden ise BDP’nin de heyette yer almasını istediği Öztürk Türkdoğan (İHD), Mahmut Arslan (HAK-İŞ), Lami Özgen (KESK), Mustafa Kumlu (TÜRK-İŞ), Bendevi Palandöken (TESK), Şemsi Bayraktar (TZOB) gibi isimler yer aldı.

BDP’nin talepleri
Eski Ak Parti milletvekilleri Abdurrahman Kurt ve Mehmet Emin Ekmen’in de yer aldığı heyette PKK’lı mahkumların ailelerinin kurduğu ve açlık grevi döneminde etkili rol oynayan Tutuklu Aileler Derneği yöneticiliği yapan Zübeyde Teker ile taş atan çocuklarla ilgili yasa hazırlanırken Erdoğan ile görüşen heyette yer alan ve bu süreçte avukatlık yapan Mehmet Uçum da dikkati çeken isimler oldu.
Bu isimlerin BDP tarafından desteklendiği bildirildi. Mazlum-Der Başkanı ve eski milletvekili Ahmet Faruk Ünsal’ın da bulunduğu heyette MHP lideri Bahçeli’nin eski danışmanı Vedat Bilgin de yer aldı. 78’ler Girişimi Başkanı ve Özgür Gündem yazarlarından Celalettin Can’ın da listede olması dikkati çekti.

Bölgelerin özel isimleri
Bölgeler oluşturulurken özellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri için özel kişilerin saçildiği öğrenildi. Bu bölgelerde çözüm sürecine istediği desteği bulamayan hükümet, fazla tepki çekmeyecek ve sözleri kamuoyunda etkili olabilecek kişileri seçmeye özen gösterdi. Akdeniz Bölgesi’ne TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sanatçılar Lale Mansur, Kadir İnanır, düşünce kuruluşlarında yöneticilik yapan Tarık Çelenk, gazeteci Nihal Bengisu Karaca, eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, Kürt yazar Muhsin Kızılkaya, İHD’den Öztürk Türkdoğan ve akademisyen Hüseyin Yayman seçildi.

Coşar gitti, Karakaya geldi
Ege bölgesi için ise KONDA Başkanı Tarhan Erdem, gazeteci Avni Özgürel, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, DİSK’ten Erol Ekici, gazeteci Hilal Kaplan, Fehmi Koru, akademisyen Fuat Keyman ve siyaset bilimci, gazeteci-yazar Baskın Oran seçildi. Ancak Barolar Birliği Başkanı Coşar toplantılara katılamayacağını bildirince yerine Akit gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Hasan Karakaya getirildi. Ekici de DİSK Başkanlığı bittiği için görev almayacağını açıkladı.
Karakaya dışında akşam saatlerinde kadar listeye eklenen olmayınca, bu bölgede diğerlerinden farklı olarak heyet 8 kişiye inmiş oldu. Buna rağmen Ekici’nin listeden çıktığına yönelik akşam saatlerinde kadar Başbakanlık’tan bir açıklama yapılmadı. Bu durum, Ekici’nin listede kalabileceği şeklinde yorumlandı.
Buna karşılık, DİSK’ten yapılan açıklamada, “Listede Genel Başkanımıza Ege bölgesinde 5. sırada yer verildiği görülmektedir. Genel Başkanımız, Beşir Atalay tarafından DİSK Genel Başkanı sıfatıyla telefonla aranmış, Genel Başkanımız ise Atalay’a DİSK Genel Başkanlığı’ndan ayrıldığını söyleyerek kendisinin DİSK Genel Merkezi’ne yönlendirmiştir” denildi.

‘Başbakanımız belirledi’
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,listeyle ilgili “Kendilerinden teyit alınan, bizzat kendi istekleriyle veya Sayın Başbakanımızın ve arkadaşlarımızın her kanaldan teklif ettiği ve kabul edildiği akil insanlar heyeti teşekkül etti” dedi.
Arınç, listeyi titiz bir çalışmayla Başbakan’ın hazırladığını kaydetti. Arınç, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray ve yönetim kurulu üyelerinin kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, şöyle devam etti: “Bunlar Türkiye’de sevilen, tanınan, diyaloğa açık ister sanatçı olarak ister politikacı kimliği ile isterse iş adamı veya stk ve düşünce kuruluşlarında yönetici veya uzman olarak çalışan arkadaşlarımızdan teşekkül ediyor. ”

Haberin Devamı

Hülya Avşar ve Türkan Şoray son dakikada çıktı
Sanatçı Hülya Avşar ile Türkan Şoray’ın ise açıklanan listeden son dakikada çıkarıldığı öğrenildi. Düşünülen listede olması beklenen Oya Baydar, teklifi kabul etmeyen Sezen Aksu gibi isimler de listelerde yer almadı. Listede yer almak istemeyen Avşar, “Çözüm sürecini dışarıdan desteklemeye karar verdim. Çözüm sürecini sonuna kadar destekliyorum, başarılı olacağına inanıyorum. Mutlaka bu sürecin içerisinde bireysel olarak bulunacağım” dedi.

NE DEDİLER?
Benim için onurdur

ORHAN GENCEBAY: Davet edildiğimde ‘evet’ dedim. Çünkü ülkemi çok seviyorum. İnsanları, barışı seviyorum, herkesin mutlu olmasını istiyorum. Ben bir sanatçıyım. Bu duyarlılıkla iyiden, doğrudan, güzelden yana olan bir bakışla yapacağım bir şey varsa yapmaya çalışacağım. Hayırlı olacak inşallah. bugün durumu daha iyi anlayacağız. Burada görev almak da ayrıca bir onur, gururdur.
HÜLYA KOÇYİĞİT: Telefonla katıldığı bir canlı yayındaki “Her iki taraftan da nice şehit anneleri ağladılar” şeklindeki sözleri nedeniyle teröristleri de şehitlik mertebesine taşıdığı iddiasıyla sosyal medyada protesto edildi. Koçyiğit, şöyle konuştu: “Düşüncelerimi yanlış cümlelerle ifade ettiğimi üzülerek fark ettim. Amacım annelerin acısının son bulması gerektiğine vurgu yapmaktı.”
KADİR İNANIR: Bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleşecek toplantı yapılsın görüşümü ondan sonra bildireceğim.
FUAT KEYMAN: Ölümsüz geçen her gün daha makule gidiyoruz, sorunları müzakere ile çözüyoruz. Teklifi bu temelde kabul ettim. Önemli olan Türkiye’nin farklı kesimlerinden, insanların sürecin yararlı olduğunu algılaması.
CAN PAKER: İnsanlara süreci anlatmaya ve bu alanda olumlu hava yaratma konusunda katkıda bulunmaya çalışacağız. Heyetin çalışması sürece pozitif katkı sağlayacaktır.

Nisan barış ayı olacak
ABDURRAHMAN DİLİPAK: Nisan ayının barış ayına döneceğini umuyorum. Bu girişimin, Türkiye’de barış kültürünün gelişmesi açısından önemli bir katkısı olacak.
AHMET TAŞGETİREN: Türkiye’nin doğusunun da batısının da barışı teneffüs etmesi her şeyin önündedir. Türkiye kendi iç sancılarını çözebildiği takdirde bölgede çok daha güçlü bir ülke olacaktır.
ŞÜKRÜ KARTEPE: Önümüzde bir şans doğdu. Zaman zaman kızgın hareket eden bütün kardeşlerimizin gönlünü alarak, memleketimizin daha iyiye gitmesi için çocuklarımızın daha müreffeh bir Türkiye’de yaşaması için elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz.
YUSUF ŞEVKİ HAKYEMEZ: Umarım ki elimizden geldiğince bizim de katkımız olur.
AHMET GÜNDOĞDU: Şehit yakınlarını üzmeyecek ve millet iradesinin çözüm yeri olan TBMM’nin daha çok öne çıkacağı, öteki oluşturmadan herkesin beriki olduğu sosyal devletin öne çıkacağı bir özlemimiz var. Toplantıya 30 maddelik raporla gidiyoruz.
ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN: Dernek olarak sürecin ilerlemesinden yanayız. Bu nedenle heyet içerisinde olacağız.

Haberin Devamı

CHP ve MHP tepkili
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜRSEL TEKİN: Akil adamlarla makul adamları hep karıştırdık. Bu, CHP’nin seçim öncesi kamuoyuyla paylaştığı bir projedir. Bu projenin temel amacı toplumsal uzlaşma yaratmaktır. Yoksa dostları, arkadaşları, yandaşları bir araya getirelim burada toplumsal barışı sağlasın demek mümkün değil. Bizim önerdiğimiz yöntemle şu an AKP’nin yöntemi çok farklı. AKP, AKP’li akil adamlar arıyor.
MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI EMİN HALUK AYHAN: Bunlar PKK’nın taleplerini karşılamak için organize olan İmralı demokratlarıdır. AKP’li olup da kendisine ’Türk milliyetçisiyim’ diyenler, bu zillete nasıl tahammül edecek? AKP-PKK daha ısınma peşrevi çekiyorlar. Muhteşem akil adamların yasal dayanakları nedir? Bebek katili adına mı, Başbakan adına mı hareket edecekler. Bunu bize, Türk halkına açıklayın, susmayın.

Haberin Devamı

BDP TATMİN OLMADI:
90 kişiden 16’sı listeye girdi

BDP’nin listesini sunmasından sonra 49 kişiden oluşması beklenen heyetteki kişi sayısı 63’e yükseltildi. Ancak, BDP’nin beklentisinin aksine, önerdiği 90 kişiden sadece 16’sı kendisine heyette yer bulabildi. BDP’nin önerdiği ve listede yer alan isimler şöyle: Baskın Oran, Mithat Sancar, Tarhan Erdem, Murat Belge, Fazıl Hüsnü Erdem, Etyen Mahçupyan, Kezban Hatemi, Zübeyde Teker, Lami Özgen, Öztürk Türkdoğan, Kadir İnanır, Ahmet Faruk Ünsal, Mustafa Kumlu, Ali Bayramoğlu, Oral Çalışlar ve Yücel Sayman.

Kabul görmeyen bazı isimler
BDP’nin önerdiği isimler arasında yer alan Yaşar Kemal, Vedat Türkali, İsmail Beşikçi, Gencay Gürsoy gibi isimler ise kabul görmedi. Sezen Aksu da olumsuz yanıt vermesi üzerine listeden çıkarılmıştı.
BDP Eşbaşkan Yardımcısı Demir Çelik, “Listede birçok kişi son yıllarda AKP’nin savunucusu pozisyonunda olan kişiler. Bir kısmı da bizimle bire bir örtüşen pozisyonda. Bu anlamıyla da akil insanlar objektif olma kriterlerini taşımıyor. Komisyon bu haliyle yasal güvenceden yoksundur.”
NAMIK DURUKAN Ankara