Siyaset İtalyan senatör uyardı!

İtalyan senatör uyardı!

19.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İtalyan senatör uyardı!

İtalyan senatör uyardı

       İTALYA'nın dokuz partili koalisyon hükümetinde Abdullah Öcalan'a siyasi sığınma hakkı verilip verilmeyeceği yönündeki tartışmalar sürerken, ana muhalefet partisi Forza İtalya'nın üyesi senatör Antonio d'Ali Milliyet'e yaptığı açıklamada "Bu hükümetten her şey beklenir" dedi.
       Hükümet ortakları arasındaki görüş ayrılıklarının bir hükümet krizine neden olabileceğini ve hükümetin düşebileceğini öne süren Antonio d'Ali, sorularımızı şöyle yanıtladı:
       - Hükümet Öcalan'ın sığınma talebine olumlu yanıt verebilir mi?
       - Kesinlikle, bu son zamanda herşey olabilir. Ondan önce hükümetin şu andaki konumunu gözönüne almamız gerekir. Çünkü çok ortaklı. Bu yüzden Öcalan'a sığınma hakkı verme olasılığı oldukça yüksek.
       - Yeşiller ve komünistler hükümette ne kadar etkili?
       - Çoğunluğun sağlanması için hepsi önemli. Birinde bir aksama olursa, hükümet düşer. Bu nedenle hükümet ortakları her türlü baskıyı yapabilir. Hükümet ortaklarından birinin kabineyi terketmesi, hükümetin dağılmasına neden olur.
       - Türkiye ve İtalya arasındaki sorun daha fazla büyüyebilir mi?
       - Öcalan olayı uluslararası bir boyuta ulaştı. Burada, Türkiye'nin bundan sonra göstereceği tutum önemli. Öcalan İtalya'ya gelerek sorunu uluslararası bir platforma taşıdı.
       - Öcalan'ı terörist olarak kabul ediyor musunuz?
       - Buna şu anda yanıt veremem, çünkü olay henüz netleşmedi.
       - Merkez sağ olarak Öcalan'ın siyasi sığınma talebi hakkında ne düşünüyorsunuz?
       - İlk olarak Öcalan'nın kimliğinin netlik kazanması gerekiyor. Eğer gerçekten terörizme bulaşmamışsa talebine olumlu yanıt verilmesi gerekir.
       - İtalya'da kalmasına izin verildiği takdirde ne tür gelişmeler olabilir?
       - Bunu elbetteki zaman gösterecek ama, burada kalması kendi halkının çıkarını koruması bakımından Öcalan için iyi bir zemindir.



Yazarlar