Siyaset ‘İtiraz kabul edilmezse savunma yapılmayacak’

‘İtiraz kabul edilmezse savunma yapılmayacak’

15.02.2011 - 02:24 | Son Güncellenme:

Balyoz davası kapsamında, 3. kez tutuklanan Çetin Doğan, mahkemeye itiraz dilekçesi vereceklerini belirterek, “Ondan sonra yapacağımız şey, aldığımız cevaba göre, artık avukatlarımızın cübbelerini çıkarmalarını isteyeceğiz” dedi

‘İtiraz kabul edilmezse savunma yapılmayacak’

Balyoz davası kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Cetin Doğan, Korgeneral Nejat Bek, Tümgeneral Hasan Fehmi Canan ve emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa’nın da aralarında bulunduğu 22 sanık “yakalama kararı” yüzlerine okunduktan sonra cezaevine gönderildi.
Balyoz davası duruşmasında haklarında yakalama kararı çıkartılan sanıklar dün soruşturmanın yürütüldüğü Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelmeye devam etti. Rahatsızlığı nedeniyle geçtiğimiz cuma günü yapılan duruşmaya katılmayan emekli Orgeneral Çetin Doğan dün adliyeye 08.30’da avukatlarıyla geldi. Hakkında verilen karar uyarınca kendiliğinden adliyeye geldiğini belirten Doğan, “Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen 43 klasör, dijital veriler toplasan topu topu 3 klasörü doldurur. Bunlarda ne imza var ne bir şey var, hepsi dijital. Polisler kendilerini savcı ve hâkim yerine koymuşlar ve belgeler üzerine karar vermişler. Bütün bu belgeler çürük” dedi.
Doğan, 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz dilekçesi vereceklerini ve hukuki yolu takip edeceklerini kaydederek, şunları söyledi: “Ondan sonra yapacağımız şey, aldığımız cevaba göre, ‘Sözün, adaletin bittiği yerdir’ diyerek, artık avukatlarımızın cübbelerini çıkarmalarını isteyeceğiz. İstifa etmelerini isteyeceğiz. Bizler de 14 Mart’ta başlayacak davada savunma yapmayacağız. Ne yapacağız? Ben bundan sonra halkımı kendime muhatap olarak alacağım, manifesto hazırlayacağım. İddianameyi ben hazırlayacağım. Neler yapıldığını, bu davayla ilgili ne çirkinlikler olduğunu ortaya koyacağım.”

Doğan Silivri’ye gönderildi
Doğan’ın yanı sıra emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa, emekli albaylar Halil Yıldız, Ümit Özcan, Ali Demir, Hamdi Poyraz ve emekli binbaşılar Refik Hakan Tufan, Gökhan Murat Üstündağ da adliyeye geldi.
Tutuklama kararının okunması için açılan duruşmada Doğan’ın “Yakalama emri hukuki temelden yoksundur. Bu konuda savunma yapmak istiyorum” dediği öğrenildi. Ancak mahkeme, heyetin reddedilmesi nedeniyle duruşmanın sadece usuli işlemler için açıldığını, sanıkların sorgu ve savunmalarının alınmasının mümkün olmadığını belirterek savunma yapma taleplerini reddetti.
Emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa da , tüm duruşmaları takip ettiğini, kaçmadığını belirterek, yakalama kararının kaldırılmasını talep etti.
İstanbul 10 . Ağır Ceza Mahkemesi’nde yakalama kararları yüzüne okunan 8 sanık sağlık kontrolünün ardından tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. Doğan, Metris’teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Silivri Cezaevi’ne sevk edildi. Hakkında tutuklama kararı alınan muvazzaf subaylar arasında bulunan Korgeneral Nejat Bek, Tümgeneral Hasan Fehmi Canan ve Yarbay Hanefi Yıldırım da dün adliyeye gelerek teslim oldu. Ayrıca hafta sonu teslim oldukları için yol tutuklaması yapılıp askeri cezaevinde tutulan 11 muvazzaf asker de adliyeye getirildi.
Muvazzaf subaylar, öğleden sonra getirilerek yakalama kararları yüzlerine okunup, askeri cezaevine gönderildi. Böylece 14’ü muvazzaf, 8’i emekli asker toplam 22 sanık dün tutuklanmış oldu.

9 sanık henüz gelmedi
Haklarında yakalama kararı çıkarılan GATA’da yatan emekli Org. Ergün Saygun ve emekli Tümgeneral Recep Rıfkı Durusoy ile Tuğgeneral Hakan Akkoç, Kurmay Albay Mehmet Alper Şengezer, albaylar Hasan Nurgören ve Mustafa Önsel, astsubaylar Murat Ataç, Bahtiyar Ersoy ve Nedim Ulusan ise henüz adliyeye gelerek teslim olmadı.

Haberin Devamı

ARTIK ÖLSEM HASTANE YOK
Üçüncü kez tutuklanan Çetin Doğan, adliye önünde yaptığı açıklamada, “38-40 derece ateşim olsa, en ağır bir hastalık içinde olsam bile artık hastane yok. Davaya ölünceye kadar devam edeceğim. Silivri Kampüsü’ne göreve gidiyorum, kısmi seferberlik var” dedi. Doğan, “Bize savunma hakkı verilmeden yasalara aykırı olarak tutukluyorlar, sayın Başbakan’ın dediği gibi müfteriler iftiralarını ispat etmek zorundadırlar ama ispat etmeden içeri atıyorlar” diye konuştu.
Doğan, bir basın mensubunun “Peki Gölcük’teki belgeleri birileri mi koydu oraya, nasıl oldu?” şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi: “Üst düzeyde böyle yanlışlıklar yaptırmazlar ama alt kademede işi bilemeyen, fakat oraya buraya taşıyan, aynen Kayseri’de olduğu gibi, Kayseri’de kurulan komplo gibi adamlar bulmuşlar. Uzmandır, şudur budur. Ve buraya konmuş. Konduğu yer de herkesin bildiği, zaten kozmik oda değil, gizli bir alan değil. Herkesin bildiği çöplük, evrak çöplüğü.”

Haberin Devamı

AVUKATLAR ÇEKİLMEYİ DÜŞÜNÜYOR
Balyoz Davası’na bakan savunma avukatları, savunma görevine devam edip etmemeye karar vermek için dün saat 19.00 İstanbul Barosu’nda bir toplantı yaptı.
İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal’ın da katıldığı toplantıda, basın açıklaması yapan Balyoz Davası savunma avukatları, “mahkemenin tarafsız olmadığını ve tutuklamaların haksız olduğunu” öne sürdüler.
Toplantının ilk bölümlerinde yer alan ancak daha sonra bir programı olduğu için ayrılan Kocasakal, şunları söyledi: “Başrolünde hukukun olmadığı bir yargılamada savunanların savunma hakkını yeterince kullanamadığını görüyoruz. Bağımsız bir yargınız yoksa savunma görevini yapamazsınız. Türkiye korku toplumu haline getiriliyor. Her an herkesin evinin basılıp gözaltına alınabileceği bir ortamda kimsenin hukuk güvenliği kalmamış demektir.”
Basın mensuplarının alınmadığı toplantının ardından açıklama yapan emekli orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, şunları kaydetti: “Avukat arkadaşlarımızın çoğunluğu ‘bu usulsüzlüğün, bu yasa tanımazlığın ve tarafsız olmadığına inandığımız yargının bir piyonu olmamak için savunma yapmayalım’ diyor. En büyük sıkıntımız mahkeme bize delilleri vermiyor.” Toplantının sonunda henüz bir karara varılmadığını, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu’nun gerekirse sabaha kadar çalışacağını söyleyen Ülgen, önümüzdeki günlerde bir karar açıklayacaklarını söyledi.

Tutuklamaya itiraz
Bu arada, aralarında emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Albay Mehmet Yoleri, emekli Tuğgeneral Faruk Oktay Memioğlu’nun da bulunduğu bazı sanıkların avukatı tutukluluğa itiraz etti.
MUSA KESLER

Haberin Devamı


Reddi hâkim talebi: Hâkimler nefretle bakıyor
Albay Cengiz Köylü ile emekli Albay Cemal Temizöz’ün avukatı Hasan Gürbüz, kararı veren mahkeme heyetiyle ilgili olarak reddi hâkim talebinde bulundu ve tutuklama kararına itiraz etti. Dilekçede, “Bu davanın hâkimleri tarafsızlıklarını yitirmişlerdir. Ne iç hukuk kuralları ne AİHS hükümlerini ne de AİHM karalarını dikkate almamaktadırlar. 16 Aralık 2010 tarihinden itibaren bütün duruşma görüntülü kayıtları incelensin, mahkemenin hâkimlerinin sanıklara karşı adeta nasıl bir kin ve nefretle, husumetle baktıkları görülecektir. Hâkim olarak yargılamasını yaptığı sanıklara karşı bu kadar kin ve nefretle dolu hâkimlerin o davada tarafsız ve adil olmaları mümkün müdür?”
10. Ağır Ceza Mahkemesi itirazın değerlendirilmesi için dosyayı 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Haberin Devamı

‘İtiraz kabul edilmezse savunma yapılmayacak’

O komutanın annesi üzüntüden vefat etti
Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan, 8’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan’ın annesi, tutuklama haberini duyunca üzüntüden vefat etti. Cenazesi yarın öğleyin İstanbul Selimiye Camii’nden kaldırılacak. Özarslan, Elazığ’daki başarılı çalışmaları nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tebrik edilmişti. Tutuklu komutan cenazeye katılmak için savcıdan izin istedi. Savcılıktan izinle ilgili bir açıklama henüz yapılmadı.