Siyaset İttifak teklifi alt komisyondan geçti

İttifak teklifi alt komisyondan geçti

01.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Partilerin milletvekili seçimlerinde resmi ittifak yapabilmelerinin de önünü açan Ak Parti ve MHP’nin ortak yasa teklifi TBMM Anayasa Alt Komisyonu’ndan hiçbir değişiklik yapılmaksızın aynen geçti.

İttifak teklifi alt komisyondan geçti

Ak Parti-MHP ittifakı, HDP ve MHP’den birer, Ak Parti’den beş ve CHP’den iki üyenin görev yaptığı komisyonun Başkanlık Divanı seçiminde de gerçekleştirildi. Ak Partili Abdurrahman Öz, Alt Komisyon Başkanlığı’na seçilirken, MHP’nin tek üyesi olan Mehmet Parsak, Başkanvekilliği’ne getirildi.

Haberin Devamı

5 saatlik mesai

Anayasa Komisyonu, önceki günkü toplantısında teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, dört parti grubunun ortak önergesiyle teklifi, “detaylı incelenmesi” için Alt Komisyon’a sevk etmişti. Alt Komisyon, dün saat 11.00’de Abdurrahman Öz başkanlığında basına kapalı toplandı. Edinilen bilgiye göre CHP, teklifin tümüne karşı olduğunu ve düzenlemelerin anayasaya aykırılığının bulunduğunu belirterek, herhangi bir değişiklik önergesi vermedi.

Toplantıda, CHP’li Murat Emir, Adalet Bakanlığı ile YSK temsilcilerine sorular yöneltti. Emir’in, “ilçe seçim kurullarının hane bütünlüğünü korumak şartıyla aynı binada oturan seçmenleri farklı sandık bölgelerine kaydedebilmesi” ve, “seçim güvenliği gerekçesiyle vali veya ilçe seçim kurulu başkanının talebi halinde sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınmasına” yönelik düzenlemenin hangi ihtiyaçtan kaynaklandığına ilişkin sorusu üzerine kurum temsilcileri, özellikle bölgede terör örgütünün baskısı nedeniyle, “blok” halde oy kullanımı yaşandığını ifade etti. Emir, bunun üzerine, “Bu hükümler ihtiyaçtan kaynaklanıyorsa, bu düzenlemeleri gerektirecek somut bazı olayların önceki seçimlerde yaşanmış olması, seçim suçu olduğu için bunlarla ilgili davalar açılmış olması gerekir. Kaç olay ve dava var” sorusunu yöneltti.

Haberin Devamı

Kurum temsilcilerinin ise Emir’e, “Elimizde bu yönde bir veri yok. Ama duyumlar var” yanıtını verdikleri öğrenildi. Alt Komisyon yaklaşık 5 saatlik mesaisiyle, 26 maddelik teklif üzerine çalışmasını tamamladı. Teklif, komisyondan aynen geçti.

CHP'nin sürpriz hamlesi toplantıyı erteletti

TBMM Anayasa Komisyonu’nun seçim güvenliği ve ittifakı düzenleyen Ak Parti-MHP ortak yasa teklifine ilişkin bugün yapılması planlanan toplantısı, CHP’den gelen “sürpriz” taleple 5 Mart Pazartesi gününe ertelendi.

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, Ak Parti kurmaylarıyla görüşen, CHP kurmayları, teklifin tüm siyasi partileri ve seçmenleri yakından ilgilendiren hükümler içerdiğini, bu nedenle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile düzenlemenin bütününe yönelik seçime katılma yeterliliğine sahip tüm partilerin görüş, talep ve önerilerini içerecek çalışma yapmak üzere özel bir heyet oluşturduklarını belirttiler. CHP’liler, yürütülecek temaslar ve çalışmalar için kendilerine üst komisyon toplantısı öncesi zaman tanınması ricasında bulundular. Ak Parti kurmayları da “samimi ve yapıcı katkıları değerlendirmeye hazır olduklarını” ifade ettiler. Bu uzlaşma çerçevesinde Komisyon Başkanlığı’nca üyelere 5 Mart Pazartesi günü saat 14.00 için yeni bir toplantı çağrısı yapıldı.