Siyaset İttifaklar partisi: HDP

İttifaklar partisi: HDP

21.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Türkiye Partisi’ olma iddiasındaki HDP 1 Kasım seçimlerine de Ezidi’den Ermeni’ye Alevi’den Süryani’ye sosyalistten feministe toplumun pek çok kesiminden adayla hazırlanıyor

İttifaklar partisi: HDP

HDP, 7 Haziran listesiyle büyük oranda örtüşen 1 Kasım listesiyle oy oranını artırmayı hedefliyor. 81 ilden aday gösteren parti, önceki listede yer alan Ezidi, Ermeni, Süryani, Alevi, Arap, sosyalist, feminist adaylarını koruyor.

Haberin Devamı

İslami kimlikli isimleri seçilebilecek yerlerden tekrar aday gösteren HDP, Doğu ve Güneydoğu’da Ak Parti’ye karşı kazandığı üstünlüğü pekiştirmeyi hedefliyor.

Bu isimlerden bazıları şunlar: l Ayhan Bilgen: Mazlumder Genel Başkanlığı yaptı. İslami camianın hak arama mücadelesinin öncülerinden. l Adem Geveri: Bölgede İslamcılık tartışmalarından sonra oluşan Azadi (Özgürlük) hareketinin kurucularından. Geveri aynı zamanda bölgede ve camiada çok tanınan Araştırmacı-Yazar Sabiha Ünlü’nün eşi. l Hüda Kaya: Başörtüsü mücadelesi ile tanınıyor. 28 Şubat sürecinde sembol isimlerden. l Seher Akçınar Bayar: Mazlumder Diyarbakır Şube Başkanlığı yaptı. Başörtüsünü çıkarmadığı için okuldan atıldı. l Prof. Dr. Kadri Yıldırım: Klasik medrese kökenli. Kürt dili üzerine araştırmaları ile biliniyor. Son olarak Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcılığı’ndan istifa edip milletvekili seçildi. l Nimetullah Erdoğmuş: Diyarbakır müftüsü iken istifa ederek milletvekili seçildi. l Altan Tan: Bölgede dini referansı ile kabul gören bir isim olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Sadece Zana kaldı

Türkiye partisi olmayı temel ilke olarak belirleyen HDP’nin 1 Kasım’da listelerinde Kürt siyasetinin en sıkıntılı dönemlerine damgasını vuran isimlerden sadece Leyla Zana’ya yer verildi. Kürt siyasetindeki değişim rüzgarı 2011 seçimi ile başladı. Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmasının üzerinden henüz iki yıl geçmişti. Hareketin en önde gelen isimleri arasında 90’lı yılların çatışmalı ortamında tanınan Mahmut Alınak, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Selim Sadak, Aysel Tuğluk vardı.

Bileşenlerin adayları

Eski isimler yerine daha çok Türk ve Kürt siyasi parti ve grupları ile ittifak kapsamında yeni isimlere yer verildi. Partide işbirliği yapılan Türk ve Kürt sol kesimler, Alevi, muhafazakar ve İslami kesimin temsilcilerine de oluşturulan yeni listenin 1’nci ve 2’nci sıralarında yer verildi. l Emek Partili (EMEP) Levent Tüzel’in bakanlık teklifini reddettiği için yeniden aday gösterilmemesi HDP içinde tartışılmaya devam ederken, diğer parti ve hareketlerden listeye giren bazı temsilciler şöyle:

Haberin Devamı

İstanbul 3’nci bölge 3’ncü sıra adayı Erdal Ataş Demokratik Halklar Federasyonu (DHF); Adana’dan yeniden aday gösterilen Rıdvan Turan genel başkanlığını yaptığı Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP); l Van adayı HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP); l İzmir’den yeniden aday gösterilen Ertuğrul Kürkçü Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP); l Antalya milletvekili ve bu kentten 1’nci sıra milletvekili adayı olan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) kökenli Saruhan Oluç son olarak Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nde(YSGP) siyaset yapıyordu.

HDP’de faaliyet gösteren sol ve sosyalist bileşenler arasında siyasi partilerin yanı sıra dernek, platform ve grup olarak faaliyet gösteren kesimler de yer alıyor. Her bileşen PM ve MYK’da temsil edilirken, dışarıdan destek sunduğu için ÖDP bu kurullarda yer almıyor. HDP’de yer alan siyasi parti, dernek ve grupların Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adı altında ortak kongre çalışması yürütüyor.