Siyaset İttifakta final günü

İttifakta final günü

08.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Anayasa Komisyonu, Ak Parti ve MHP’nin seçim ittifakını da düzenleyen ortak yasa teklifinin 5 maddesini daha kabul etti. Böylece teklifin 26 maddesinden 23’ü komisyondan geçmiş oldu. Bugün CHP’nin “seçim güvenliği” raporunu Ak Parti’ye sunmasının ardından toplanacak komsiyonun teklifle ilgili mesaisini tamamlaması, düzenlemenin 12 Mart Pazartesi gününden itibaren de TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanması bekleniyor.

İttifakta final günü

Ak Partili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Anayasa Komisyonu’nunda, seçim ve sandık güvenliğine ilişkin tartışmalar dün de sürdü. CHP’li Mehmet Bekaroğlu, “Bir parti barajı aşmak için ittifaka zorlanabilir ama ‘İttifakımızı kurduk bizim dışımızda olanlar milli yerli değil’ diyerek rakiplerinizi rencide ediyorsunuz, onlara oy veren insanları görmezden geliyorsunuz” dedi. CHP’li Erkan Aydın da, tek zarf, seçmen ve sandık kaydırma düzenlemesi ile ilgili düzenlemeleri eleştirdi.

Haberin Devamı

‘Tek zarf tercih’

Şentop, ise eleştirileri şöyle yanıtladı: “Neden aynı binada oturanları farklı sandıklara dağıtabilir diyoruz? Ben İstanbul’da Başakşehrin bazı mahallelerinde şahit oldum, bir bölgeden gelen aileler genellikle aynı binada oturuyor. Bunlar bir sandığa kaydedilince, sandığın büyük bölümünü oluşturuyorlar. Seçimden önce terör örgütü tehdit ediyor. ‘Bu köy veya bu sandıktan başka partiye oy çıkarsa canınıza malınıza zarar vereceğiz’ diye. Biz buna karşı yapıyoruz. Örneğin 3 köy 3 farklı sandıkta karma olarak kullandı. İşte o zaman hangi köyden hangi partiye oy çıkmış belli olması zorlaşıyor.”

“Tek zarf bir tercih meselesi” diyen Şentop, seçim hukukunun genel ilkelerinde “ayrı zarf” bulunmadığını belirtti. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde, sadece muhtar pusulularının belediye başkan ve belediye meclis üyeliklerine ilişkin zarfa konması nedeniyle çok sayıda oyun iptal edildiğini anımsatan Şentop “Bunu çözmek için ortak formül düşündük” dedi.

Haberin Devamı

Komisyonda dün kabul edilen maddelere göre, yüzde 10 olarak korunan seçim barajında, ittifak yapan partilerin oy toplamı esas alınacak. Yani ittifakta yer alan bir partinin bireysel oy oranı yüzde 10’un altında kalsa da, ittifakın oy oranı yüzde 10’u geçiyorsa bu parti TBMM’de temsil imkanı bulacak. İttifak yapan partiler her seçim bölgesinde ittifakın sahip olacağı milletvekilliklerini, bireysel oy oranlarına göre d’hont sistemine göre yapılacak hesaplamayla paylaşacak. Yerel seçimlerde oylar tek zarfa konulacak. Milletvekilliğinde olduğu gibi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerinde de seçilme yaşı 18 olacak.