Siyaset İzmir yeniden Kocaoğlu dedi

İzmir yeniden Kocaoğlu dedi

31.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de yeniden seçilen Aziz Kocaoğlu, “Hedefim yüzde 60. Eğer 59 alırsam kazanmış sayılmam” demişti; ancak yüzde 49.8 oy aldı. Binali Yıldırım AK Parti’nin oylarını 35.2’ye yükseltti.

İzmir yeniden Kocaoğlu dedi

İzmir’de 30 Mart’ın galibi sancılı bir şekilde CHP oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım’ın AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilmesiyle gözlerin çevrildiği İzmir’de, AK Parti ipi göğüsleyemedi, ancak büyükşehirde CHP’nin oylarını önemli ölçüde geriye çekti.
2009 yerel seçimlerinde İzmir’i yüzde 55.2’lik oranla kazanan CHP adayı Aziz Kocaoğlu, “hedefim yüzde 60, elli dokuz alırsam seçimi kazanmış sayılmam” diyordu ama, gazetemizin baskıya verildiği saatte açılan sandıklardan Kocaoğlu’na yüzde 50.2 oy çıktı.
AK Parti adayı Binali Yıldırım ise, partisinin 2009’da yüzde 30.7 olan oyunu, yüzde 35.7’e; yaklaşık yüzde 5 oranında arttırdı.
Hedefine ulaşamadı
CHP İzmir’de çok iddialıydı. Gezi olaylarını, 17 Aralık sürecini, tapeler, kasetler, ayakkabı kutuları ve ardından patlak veren sosyal medya yasakları ile fırtınaya dönüşen rüzgarı arkasına alan CHP, İzmir hedefini 30’da 30 olarak ilan etti. (İzmir’in 30 ilçesi var)
Aziz Kocaoğlu ise 2009’da 55.2’lik oy çıtasını yüzde 60 olarak ilan etti ve İzmir’in Türkiye’ye örnek olacağını açıkladı.
Ne var ki, 30 Mart sonuçları, CHP’nin İzmir hedeflerinin gerisinde kaldı, kısacası; “evdeki hesap çarşıya uymadı.”
Aziz Kocaoğlu hem yüzde 60’ı yakalayamadı hem de 30’da 30 yapamadı.
CHP İzmir’de 2009 yerel seçim zaferinin ve sonuçlarının gerisinde kaldı.
Beş sene önce 30 ilçeden 28’ini kazanan CHP, 30 Mart’ta ikisi MHP’ye, kesin olmamakla birlikte 6’sı da AK Parti’ye olmak üzere 8 ilçeyi rakiplerine teslim etti ve 22 ilçeyle yetinmek zorunda kaldı.
Aliağa (MHP), Kiraz (MHP) ve Bayındır, Torbalı, Ödemiş, Kemalpaşa, Kınık ile Menderes’i AK Partili adaylara karşı kaybetti. (Saat 03.00 itibariyle)
Neden bu sonuç alındı?
Tek bir nedeni var, o da İzmir adaylarının belirlenme sürecinde Aziz Kocaoğlu ve ekibi; İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ve CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin’in, “bırakır çeker gideriz”e kadar tırmandırdıkları tehditkar ısrarcılık.
Genel Merkez ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “teslimiyetçiliği” ile istedikleri kişileri ilçelere CHP adayı yaptıran Aziz Kocaoğlu-Alaattin Yüksel-Mustafa Moroğlu ve Ali Engin, İzmir’i dizayn etmeye kalkışmanın bedelini 30 Mart’ta CHP’ye çok ağır ödettirdiler.
Şimdi merak edilen, 50 gün önce, “sorumlusu biziz” diyen bu kişilerin, gerçekten kendilerini sorumlu tutup tutmayacakları, ya da ne yapacaklarıdır.
Yıldırım kaybetti ama...
AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım kendi İzmir’de seçimi kaybetti ama, partisine seçim kazandırdı.
AK Parti, 2009 seçimlerinde İzmir’deki 30 ilçeden sadece tek bir ilçede Bayındır’da kazanabilmişti.
30 Mart 2014’te ise AK Parti’nin belediye başkanlığı kazandığı ilçe sayısı kesin olmayan sonuçlara göre 6’ya çıktı.
Binali Yıldırım çok çalıştı. Aday belirleme sürecinde ilçelerinde sevilen-sayılan isimlerle yola çıktı.
İzmir gibi AK Parti karşıtı bir ilde seçim kazanmak gerçekten zordu.
Üstelik de, Başbakan’ın adaylığını açıkladığı gün 17 Aralık olayı yaşandı. İzmir’e gelip seçim çalışmasına başladığı gün İzmir’de Liman Operasyonu yapıldı, bacanağı gözaltına alındı. Sular durulurken “Havuz medyası” olayları patlak verdi, ardından Twiter Yasağı’nı koyduran kişi olarak ilan edildi.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen AK Parti adayı Binali Yıldırım, İzmir’de partisinin oylarını yüzde 35’lerin üzerine çıkarmayı başardı.
MHP iki ilçe kazandı
MHP, İzmir’de yine başarılı olamadı.
2009’da yüzde 7.2 oy alan MHP, 2014 30 Mart’ta da yüzde 7 ile sandıktan çıktı. Büyükşehir adayı Murat Taşer’in oyu yüzde 7.2’de kaldı.
MHP’nin bir önceki yerel seçime göre tek farkı, İzmir’in iki ilçesi; Aliağa ve Kiraz’da belediye başkanlığı kazanmak oldu.
İzmir için 30 Mart’ın sonuçlarını özetlersek, söyleyebileceğimiz tek şey şu:
Aziz Kocaoğlu kazandı ama CHP 8 ilçede kaybetti!...

Haberin Devamı

Kocaoğlu, İzmir tarihine geçti

Ahmet Piriştina’nın, 2004 seçimlerinden hemen sonra vefat etmesi üzerine; Bornova Beledye Başkanı’yken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine getirilen Aziz Kocaoğlu, 2009 seçiminden sonra 2014’ten de zaferle çıktı. Üçüncü 5 yıl için vize alan Kocaoğlu, “Eşref Paşa, 1895-1907 tarihleri arasında 12 yıl ile İzmir’de en uzun süre belediye başkanlığı yapan kişi. Ömrümüz olursa 15 yıl belediye başkanlığı yapan ilk kişi olacağım” dedi.

“CHP yükseldi, AKP düştü”
İl Başkanlığı’na 24.00 sıralarında gelen Kocaoğlu, davul zurna ve “İzmir Aziz’dir, Aziz kalacak” sloganları eşliğinde karşılandı. Kocaoğlu’na; Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya eşlik etti. Sonuçları değerlendiren Kocaoğlu, şöyle konuştu:
“Ahenk içinde, centilmence geçen bir seçim dönemi oldu. AKP, ülke genelinde 2011 Genel Seçimleri’ne göre 49.8’den 43’e geriledi. CHP ise İzmir’de 43.8’den 50’ye çıktı. Ayrım yapmadan, hep mazlumun, genelin yanında çalışmamızı sürdürdük; sürdürmeye devam edeceğiz. Tüm belediye başkanları ve meclis üyelerimizle birlikte İzmirlilere layık olmaya çalışacağız.”
“Hedefe oldukça yaklaştık”
Kocaoğlu, Seçim öncesi gösterdiği “yüzde 60 oy, Büyükşehir ve 30 ilçe hedefleri” ile ilgili soruya, “Hedefe son derece yaklaşılmıştır” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

“Yıldırım, İzmir’i daha iyi öğrendi”

Kocaoğlu, rakibi, AK Parti adayı Binali Yıldırım’a da şöyle seslendi: “Kendisi İzmir milletvekilidir. Bundan sonra TBMM’de, İzmir’in projelerinin takipçisi olacağına inanıyorum. Adaylık sürecinde İzmir’i daha iyi tanıma, sorunlarına daha iyi vakıf olma şansı bulduğuna inanıyorum. Ankara’da kentimizin projelerini canhıraş şekilde takip eder.”