Siyaset Jandarmanın ‘sınırlı’ izleme yetkisine de itiraz

Jandarmanın ‘sınırlı’ izleme yetkisine de itiraz

03.06.2008 - 01:26 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı, mahkemenin Emniyet ve MİT için verilen, Türkiye genelinde iletişim araçlarıyla yapılan görüşmeleri izleme kararına kayıtsız kalırken, jandarmaya verilen ‘görev alanıyla sınırlı’ yetkiye de itiraz etti

Jandarmanın ‘sınırlı’ izleme yetkisine de itiraz

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve MİT’e, Türkiye genelinde iletişim araçlarıyla yapılan görüşmeleri izleme yetkisi tanıyan mahkeme kararına kayıtsız kalan Adalet Bakanlığı’nın, Jandarma Genel Komutanlığı’nın sadece kendi görev sahasındaki iletişimin takibi için mahkemeden çıkardığı karara itiraz ettiği ortaya çıktı. 

‘Özgürlüklere aykırı’
Bakanlık, başvurusu reddedilen jandarmanın, kendi görev sahasında takip yapmasını da özgürlüklere aykırı buldu. Konuyu Yargıtay’a taşıyan bakanlık, bir hakimin ülke geneliyle ilgili bu tip bir karar alamayacağını, verilecek kararlarda kimin, hangi telefonunun dinleneceği gibi bilgilerin yer alması gerektiğini vurguladı.
Milliyet, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran EGM İstihbarat Daire Başkanlığı ile MİT’in terör örgütlerinin faaliyetlerini önceden saptama gerekçesiyle, Türkiye genelindeki iletişimin detay bilgilerini edinme hakkını elde ettiğini ortaya çıkarmıştı.
Bunun üzerine Kasım 2007’de aynı mahkemeye başvuran Jandarma Genel Komutanlığı’na da benzer bir yetkinin verildiği, ancak emniyet ve MİT hakkındaki kararlara sessiz kalan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) haberleşme özgürlüğünü gerekçe göstererek bu karara itiraz ettiği anlaşılmıştı.
Mahkemenin de jandarmanın sadece kendi görev alanında takip yapabileceğini belirterek, itirazı kabul ettiği ortaya çıkmıştı.

Yeni başvuru
Jandarmanın bunun üzerine 26 Kasım 2007’de yeniden mahkemeye başvurduğu ve bu kez sadece kendi sorumluluk alanındaki iletişimi izleyebilme talebinde bulunduğu öğrenildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de jandarmaya, sorumluluk alanıyla sınırlı olmak üzere, sabit ve cep telefonları, internet, GPRS bağlantıları, SMS, DATA transferi, faksla yapılan iletişimin detay bilgilerinin takibi yetkisi tanıdı. Ancak jandarma, bu kez de Adalet Bakanlığı engeli ile karşılaştı.

Yargıtay’a taşındı
Adalet Bakanlığı, kararın kanun yararına bozularak ortadan kaldırılması için konuyu Yargıtay’a taşıdı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin adına Müsteşar Yardımcısı Mustafa Kökçam tarafından Yargıtay’a yapılan Ocak 2008 tarihli başvuruda, iletişim araçlarıyla yapılan görüşmeleri izlemek için, “izlenecek kişinin kimliği, iletişim aracının türü, izlenecek numara, izlemenin hangi yöntemle yapılacağı, kapsamı ve süresinin” kararda gösterilmesi gerektiği vurgulandı.
Adalet Bakanlığı’nın başvurusunun Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde karara bağlanmayı beklediği öğrenildi.