Siyaset Kaçırma eylemini ‘Milis grubu’ yaptı

Kaçırma eylemini ‘Milis grubu’ yaptı

10.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

4 askeri kaçıran kişilerin, silahsız bir milis grubu olduğu ve Yüksekova’da iki kişinin öldüğü olayları protesto etmek için kaçırma eylemini yaptıkları bildirildi

Kaçırma eylemini ‘Milis grubu’ yaptı

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yol keserek 4 askeri kaçıran PKK’lıların bölgedeki “milis” grubu olduğu ortaya çıktı. Kaçırma eyleminin duyulmasının ardından bazı BDP’lilerin aracı olduğu ve PKK’lıların askerleri bırakmasını sağladığı öne sürüldü.
Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde başlayan ve Diyarbakır kent merkezinde devam eden olaylar sıcaklığını korurken, Lice’de 2 astsubay ve iki uzman çavuşun kaçırılması önceki gün gerilimi boyutlandırdı. Askerlerin serbest bırakılmasıyla tansiyon düştü.
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Bingöl Motorize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli astsubaylar Melik Dikyol ve Hakan Özer ile uzman çavuş Uğur Sert ve Erzurum’da görevli uzman çavuş Ali Akdemir, örgütün silahlı dağ kadrosu tarafından değil, bölgedeki “milis” grubu tarafından kaçırıldı.

Silahları yoktu
Kaçırma eyleminin ortaya çıkmasının ardından, Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı son düzenlemeyle terörle mücadele faaliyetlerini bütünüyle yetkisinde toplayan Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı özel harekat birlikleri bölgeye sevk edilmeye başlandı. Bölgede geniş kapsamlı operasyona başlanacağı bilgisinin kent merkezinde duyulmasıyla birlikte BDP’liler devreye girdi. BDP’liler operasyon yapılmamasını, kaçırılan 4 askerin serbest bırakılmasını sağlayacaklarını bildirdi. Bunun üzerine başlatılan girişimler sonuç verdi ve 2 astsubay ile 2 uzman çavuş serbest bırakılarak Diyarbakır’a getirildi.
Askerler, ifadelerinde kaçırma olayı sırasında yol kesen PKK’lılarda silah bulunmadığını söyledi. Olayın ardından başlatılan istihbarat çalışmalarında kaçırma eyleminin Yüksekova ve Diyarbakır’da yaşanan sokak olaylarını protesto etmek amacıyla gerçekleştirildiği değerlendirmesi yapıldı. Lice’de yol kesen grubun “silahsız milisler” olduğu araştırmalar sonunda kesinlik kazandı.
Yaşanan gelişmeler Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç tarafından Ankara’ya aktarıldı. Kaçırma eylemi yapan milis grubun, olay yerinde birkaç saat boyunca kimlik kontrolü yaptığı ve 200’e yakın aracı durdurdukları ifade edildi. Askerlerin de PKK tarafından takiple değil, kimlik kontrolü sırasında fark edilmeleriyle kaçırıldıkları saptandı.