Siyaset Kadıköy giderse İstanbul düşer

Kadıköy giderse İstanbul düşer

14.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadıköy’ün CHP’li Belediye Başkanı Öztürk, “Kadıköylü olmayan birisi yataktan uyandırılıyor. ‘Sizi aday yapalım’ diyorlar. Bu kadar onurumuzu, ayaklar altına almaya kimin hakkı var?” dedi

Kadıköy giderse İstanbul düşer

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, adaylık müzakeresi için gittiği Ankara’dan dönüşte partisi CHP’nin tutumuna tepki gösterdi. Koltuk sevdalısı olmadığını belirten Öztürk, birçok partiden adaylık için arandığını söyledi. Öztürk, “Kadıköylü olmayan, partiyle ilişkisi bulunmayan birisi yataktan uyandırılıyor. ‘Sizi aday yapalım’ diyorlar. Bu kadar onurumuzu, haysiyetimizi ayaklar altına almaya kimin hakkı var. Yaşı 50’yi geçmiş siyasette eski bir yüzü aday olarak koyacaksanız bunun samimiyetini kimseye anlatamazsınız” dedi.
CHP’de kriz yaratan Kadıköy adaylığı için Ankara’ya giden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk dün Ankara dönüşü belediye önünde açıklamalar yaptı. Aday gösterilmemesine tepki gösteren Öztürk, 6 ay önce Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na gidip adaylık için izin istediğini belirterek, “Madem beni aday yapmayacaktınız, o gün bana niye söylemediniz? Bizim de onurumuz var. Hadi madem 6 ay önce söylemediniz 1-2 ay önce söyleseydiniz. Şimdi en acısı seçime neredeyse 1 ay kaldı, Kadıköy’ün adayı belli değil. Bu ‘farklı’ bir beceriklilik örneği” diye konuştu.

‘Mahkûm gibiyim’
“Kadıköy’ün kişisel pazarlıkların odağı olmasını içime sindiremiyorum. Kadıköy düşerse İstanbul düşer. İstanbul düşerse Türkiye düşer” diyen Öztürk şöyle devam etti; “Aday belirleme günü, 5-6 sularında evdeydim. Birden bir isim dolaşmaya başladı Kadıköy için. Sivaslı bir hanım. Çok şaşırdım. Böyle bir durumda kendinizi nasıl hissedersiniz? İdam edilmiş bir mahkum gibi. Sonra bu isim değişti. Sizi bir süreliğine sehpadan indirdiler, nefes aldınız. Sonra şimdiki Bakırköy adayının ismi geçti daha sonra da Maltepe’den bir hanımın ismi. Sabaha karşı Kadıköylü olmayan bir isim aday teklifi için yatağından kaldırıldı, ona teklif edildi. Onurumuz, partililiğimiz bu kadar mı ayak altına alınır. Bunu yapmaya kimin hakkı var?”
‘DSP’den aday olacak mısınız sorusuna’, “Bütün partilerden teklif geldi. Hepsine teşekkür ettim. Şu anda mücadeleme devam edeceğim” yanıtını veren Öztürk, bağımsız aday olmayı da düşünmediğini, aday gösterilmemesinde Mustafa Sarıgül’ün etkili olmadığını kaydetti.

Erzen de istifa etti
Öte yandan CHP’nin hafta sonu yapılan uzun PM toplantısının ardından aday gösterilmeyen çok sayıda belediye başkanı partiden istifa etti. Alınan bilgilere göre, istifa edenler arasında Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de bulunuyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında hafta sonu yapılan ve 20 saat süren tartışmalı aday belirleme sürecinin ardından 30’a yakın belediye başkanı seçim çevrelerinde yeniden aday gösterilmemişti. Yeniden aday gösterilmemelerine tepki veren isimler istifalarını sunarak, CHP ile yollarını ayırdı. Bu isimlerin büyük bir bölümünün DSP’den seçim yarışına girmesi bekleniyor.
Son olarak dün akşam saatlerinde Bakırköy Belediye Başkanı Erzen’in istifasını sunduğu öğrenildi. Erzen’in dışında Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen’in de aralarında olduğu 10’a yakın isim istifa dilekçelerini partiye iletti. Aday belirleme yöntemine tepki göstererek partiden istifa eden Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ile Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, istifalarını geri çekmişti.
Gün boyu çalışmalarını Genel Merkez’de sürdüren Kılıçdaroğlu, kurmayları ve örgütlerinde sıkıntı olan il yöneticileri ile biraraya gelerek durum değerlendirmesinde bulundu.