Siyaset Kadın üniversitesi için ilk adım atıldı

Kadın üniversitesi için ilk adım atıldı

28.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Japonya Mukogava Kadın Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı alan Erdoğan, ülkede 80 kadın üniversitesi olduğunu öğrenince, “Şu anda büyükelçime bu üniversiteleri inceleme görevi verdim, ülkemde de bunun adımını atacağız” dedi

Kadın üniversitesi  için ilk adım atıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’daki 80 kadın üniversitesinin inceleneceğini belirterek “Ülkemde de bunun adımını atacağız” dedi.

Haberin Devamı

G-20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Japonya’da bulunan Erdoğan’a, Mukogava Kadın Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı tevdi edildi. Üniversite yönetimine teşekkür eden Erdoğan, Japonya’da 800 üniversite bulunduğunu, bunun yüzde 10’unun kadın üniversitesi olduğunu aktararak, “Bu tabii gerçekten bizler için çok ama çok anlamlı. Doğrusu bizde böyle bir şey yok. Olması halinde de neler olur o ayrı bir soru işareti ama Japonya bu noktada çok önemli bir örnek ve şu anda çatısı altında bulunduğumuz üniversitede tabii hemen daha anaokulundan alıp ilk, orta, lise ve üniversite... Üniversitede 10 bin öğrenci, diğerlerinde de 2 bin öğrencinin olması ayrı bir anlam taşıyor” diye konuştu.

Erdoğan, bölgede ve dünyada yaşanan hemen her krizin öncelikle kadınları hedef aldığını, Suriye’de en ağır bedeli ödeyenlerin kadınlar olduğunu ifade etti. “Çoğu zaman ucuz iş gücü olarak görülen kadınların emeği ve alın teri sömürülüyor” diyen Erdoğan, çalışma ücretinden, sosyal haklara kadar kadınlara hak ettikleri imkanların ne yazık ki verilmediğini anlattı. Erdoğan, Türkiye olarak son 17 yılda kadın hakları konusunda birçok tarihi reforma imza attıklarını vurguladı. Erdoğan, “Türk siyasi tarihinde bizim gibi kadınları içine alan, ön plana çıkaran, çok daha ötesi kadını politikalarının merkezine yerleştiren bir başka siyasi hareket yoktur” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Kadın istihdamı

Kamu istihdamında toplam kadın oranının yüzde 38’i geçtiğine de dikkati çeken Erdoğan, kendi dönemlerinde kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 28’den yüzde 34’e, kadın istihdam oranının ise yüzde 25’ten yaklaşık yüzde 30’a yükseldiğini bildirdi. Çalışma hayatındaki 9 milyonu aşan kadının, Türkiye’nin gücüne güç kattığını, üretimleri ve başarılarıyla yüzlerini ağarttığını kaydeden Erdoğan, “Elbette bu rakamların hepsi önemlidir ama bizim gözümüzde asla yeterli değildir. İnşallah önümüzdeki dönemde de kadınlarımızı hayatın her alanında hak ettikleri imkânlara kavuşturmanın gayreti içinde olacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Büyükelçiye görev

Mukogawa Kadın Üniversitesi’nin şahsına tevdi ettiği fahri doktora unvanının kendilerine zorlu mücadelelerinde güç ve cesaret vereceğini söyleyen Erdoğan, “Bu üniversiteyi inceleyeceğim. Bunun yanında toplam 80 kadın üniversitesini, şu anda Büyükelçime de görev veriyorum, incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız. Binlerce kilometre ötede sizin gibi vicdan sahibi dostlarımızın olduğunu bilmek, Türkiye’nin ve Türk milletinin kararlılığını da artıracaktır” değerlendirmesini yaptı.

Yazarlar