Siyaset Kadın vekil arttı ama oran yetersiz

Kadın vekil arttı ama oran yetersiz

14.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis’e giren kadın milletvekili sayısında yüzde 14 orana sahip Türkiye, dünya sıralamasında 82. sırada yer alıyor. 550 kişilik Meclis’te sadece 78 kadın vekil yer alacak

Kadın vekil arttı ama oran yetersiz

12 Haziran seçimleri parlamentodaki kadın vekil sayısını 50’den 78’e çıkardı. TBMM’de geçen dönem yüzde 9 olan kadınların temsil oranı da böylece yüzde 14’e yükseldi. Ancak bu durum, 550 kişilik Meclis’te kadın temsilinin düşük kalmasını önleyemedi.
Ak Parti, 23. Dönem Meclis’te 30 olan kadın vekil sayısını 45’e, CHP ise 8’den 19’a yükseltti. Oyları düşen MHP, kadın adaylar yönünden de hüsrana uğradı. Seçim listesinde en az kadın adaya yer veren MHP, 23. Dönem’de 2 olan kadın vekil sayısını sadece bir artırabildi. BDP ise geçen dönem 7 olan kadın vekil sayısını hem 11’e yükseltti, hem de 36 bağımsız arasından 11 kadın milletvekilini Meclis’e sokarak, oransal bazda Ak Parti ve CHP’yi geride bıraktı.

Haberin Devamı

MHP’de hüsran
2007 seçimlerine göre oy oranını yüzde 1 düşüren MHP, kadın adayları yönünden de Ak Parti ve CHP’nin gerisinde kaldı. 12 Haziran listesinde 68 isimle en az kadın adaya yer veren MHP, 23. dönemde 2 olan kadın vekil sayısını da sadece bir artırabildi. MHP, Ankara’dan Zühal Topçu, Eskişehir’den Ruhsar Demiral’ı, İstanbul’dan da Meral Akşener’i parlamentoya gönderdi.

Kars’ın ilk kadın vekili bağımsızlardan
BDP ise 23. Dönem Meclis’te 7 olan kadın vekil sayısını hem 11’e yükseltti hem de 36 bağımsız arasından 11 kadın adayını Meclis’e göndererek, oransal bazda bütün partileri geride bıraktı. 17 yıl önce Meclis’te yemin töreninde Kürtçe konuşan ve yaka paça gözaltına alınıp tutuklanan eski DEP milletvekili Leyla Zana Diyarbakır’dan Meclis’e girdi. Diğer bağımsızlar da şöyle:
“Ayla Akat Ata (Batman), Emine Ayna (Diyarbakır), Nursel Aydoğan (Diyarbakır), Pervin Buldan (Iğdır), Sebahat Tuncel (İstanbul), Mülkiye Birtane (Kars), Gülser Yıldırım (Mardin), Gültan Kışanak (Siirt), Selma Irmak (Şırnak), Aysel Tuğluk (Van).”

Haberin Devamı

Ak Parti kadın sayısını 15 artırdı
12 Haziran seçimleri sonucu, Ak Parti Meclis’teki kadın vekil sayısını bir önceki döneme göre 30’dan 45’e çıkartarak, rakamsal bazda en çok kadın vekili parlamentoya sokan parti oldu. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu İstanbul 2. bölge 1. sıradan rahat bir şekilde yine Meclis’e girerken, Ak Parti’nin aday listesinde yer alan türbanlı öğretmen Gülderen Gültekin ile oğlunu teröre kurban veren Diyarbakır 6. sıra adaya inşaat mühendisi Oya Eronat ise seçilemedi.
Ak Parti’nin Meclis’e giren diğer kadın milletvekilleri de şöyle:
“Fotaş Gürkan (Adana), Fatma Salman Kotan (Ağrı), İlknur İnceöz (Aksaray), Tülay Selamoğlu (Ankara), Ülker Güzel (Ankara), Nurdan Şanlı (Ankara), Gökçen Özdoğan Enç (Antalya), Semiha Öyüş (Aydın), Tülay Babuşçu (Balıkesir), Canan Candemir Çelik (Bursa), Tülin Erkal Kara (Bursa), Nurcan Dalbudak (Denizli), Mine Lök Beyaz (Diyarbakır), Sermin Balık (Elazığ), Fazilet Dağcı Çığlık (Erzurum), Ülker Can (Eskişehir), Fatma Şahin (Gaziantep), Derya Bakbak (Gaziantep), Mihrimah Belma Satır (İstanbul), Alev Dedegil (İstanbul), Ayşe Nur Bapçekapılı (İstanbul), Türkan Dağoğlu (İstanbul), Sevim Savaşer (İstanbul), Halide İncekara (İstanbul), Tülay Kaynarca (İstanbul), Gülay Dalyan (İstanbul), İlknur Denizli (İzmir), Nesrin Ulema (İzmir), Sevde Bayazıt Kaçar (Kahramanmaraş), Gülşen Orhan (Van), Safiye Seymenoğlu (Trabzon), Dilek Yüksel (Tokat), Özlem Yemişçi (Tekirdağ), Zeynep Armağan Uslu (Şanlıurfa), Nursuna Memecan (Sivas), Tülay Bakır (Samsun), Ayşenur İsla (Sakarya), Çiğdem Münevver Ökten (Mersin), Gönül Beki Şahkulubey (Mardin), Öznur Çalık (Malatya), Ayşe Türkmenoğlu (Konya), Gülay Samancı (Konya), Azize Sibel Gönül (Kocaeli), Pelin Gündeş Bakır (Kayseri).

Haberin Devamı

CHP de kadın sayısını yükseltti
23. dönemde 8 kadın vekili olan ve 12 Haziran’daki listesinde 109 kadına yer veren CHP de, kadın vekil çıkarma konusunda başarılı oldu. CHP seçim sonucu 8 olan kadın vekil sayısını 11 artırarak, 19’a yükseltti. İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan Ankara, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli Bursa, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu İzmir, Dilek Akagün Yılmaz Uşak, Şafak Pavey, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Prof. Dr. Binnaz Toprak, sanatçı Sabahat Akkiraz, Prof. Nur Serter İstanbul’dan milletvekili oldular. Eski YARSAV Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan ile Parti Meclisi üyesi Aylin Nazlıaka da Ankara’dan milletvekili seçildi. Ayşe Nedret Akova Balıkesir, Ayşe Eser Danışoğlu İstanbul, Sedef Küçük İstanbul, Melda Onur İstanbul, Hülya Güven İzmir, Birgül Güler İzmir, Sakine Öz Manisa, Candan Yüceer de Tekirdağ’dan Meclis’e girdi.

Haberin Devamı

Türkiye 13 sıra yükseldi
Ülkeler arasındaki iletişimin güçlenmesi amacıyla kurulan Parlamentolar Arası Birlik Örgütü’nün dünyadaki 187 ülkenin parlamentolarındaki kadın milletvekili oranına göre yaptığı sıralamada Türkiye yeni meclisindeki 78 kadın milletvekili ile 82. sıraya yerleşecek. Türkiye daha önce listede 50 kadın milletvekili ile 105’inci sırada yer alıyordu. Ruanda yüzde 56.3’lük bir oranla 187 ülke arasında parlamentoda en yüksek oranda kadın milletvekili barındıran ülke olurken ABD yüzde 16.8 ile 69. sırada yer alıyor.