Siyaset ‘Kamışlı’ gerilimi

‘Kamışlı’ gerilimi

22.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de Rus askerlerinin PYD kontrolündeki Kamışlı’ya yığınak yaptığı iddiası Meclis’te tartışma konusu oldu.

‘Kamışlı’ gerilimi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dün TBMM Genel Kurulu’nda, bu konuda hükümetin bilgilendirme yapmasını istedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Dışişleri Bakanlığı’ndan aldığı bilgiyi paylaşarak, “Suriye’de rejim güçlerinin kontrolündeki bölgelerde rejim güçleriyle Rusların birlikte hareket ettikleri doğru. Kamışlı’da da rejim güçleriyle birlikte belli bir Rus askeri varlığının söz konusu olduğu doğru. Kamışlı’da rejim güçleri, Rus askerleri ve PYD birlikte hareket ediyorlar” dedi.

Altay’ın, “Bizim için bir tehdit söz konusu değil yani” ifadesine Avcı, “yok” derken, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “PYD’nin Rusya’yla, rejimle birlikte hareket ettiği bilgisi doğru değil” diye konuştu. Avcı’nın, Baluken’e karşılık, “PYD adına açıklama yapmak istiyorsanız, siz açıklayın” sözlerini Ak Partili vekiller alkışladı.

Haberin Devamı

‘Korsan’ eleştirisi

Hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de piyasadaki adıyla, “korsan bildirilerle” Türkiye’nin dış politikası ve güvenlik konularının Genel Kurul’da konuşulamayacağını söyledi. Türkeş, şöyle devam etti:

“Suriye, uluslararası kurallara göre problemli ama hâlâ egemen bir ülkedir ve Suriye rejiminin dışında o bölgede bulunanların hepsi farklı gruplardır. Terör gruplarının size yakın olanı iyi, öbür tarafa yakın olanı kötü olamaz. Terörist, teröristtir. Yani benim teröristim öbür teröristle kavga ediyor, onun için benim teröristim iyi... Bu algıyı, TBMM’de bu çatının altında ifade etmemek lazım. Rus birliklerinin Suriye’de konuşlanması, yani Kamışlı’da, Türkiye hududuna yakın bir yerde konuşlanması ve bunu da bazı kıymetli arkadaşlar bir tehdit midir, yani Türkiye’ye karşı bir hazırlık mıdır diye... Ben, sadece, Genel Kurul’a bilgi arz ederken Türkiye’nin bir NATO ülkesi olduğunu ve Kamışlı’da miktarı ne olursa olsun oradaki birliklerin NATO üyesi olan Türkiye’ye karşı bir tehdit olamayacağını saygıyla arz ediyorum.”

‘Yaşamı savunuyoruz’

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir de, “Ölümü değil, yaşamı savunuyoruz” döviziyle çıktığı kürsüde, hükümetin Suriye politikasını eleştirdi. Baydemir, “Kürtler orada statü sahibi olmasın diye, El-Nusra IŞİD gibi organizasyonlara göz yummak, buradaki bataklığın temel nedenlerinden biridir. Esad’ı ‘halkına zulüm yapıyor’ diye eleştiriyordunuz. Bugün aynı şeyler bu coğrafyada gerçekleşiyor. Türkiye, adım adım Suriyelileşiyor” iddiasında bulundu.