Siyaset ‘Karaoğlan’ ve ‘sol’ kokan salon

‘Karaoğlan’ ve ‘sol’ kokan salon

19.12.2010 - 01:19 | Son Güncellenme:

Daha önce yaptığı kurultaylardaki dağınıklık eleştiri konusu olan CHP’nin olağanüstü kurultayı, bu kez takdir topladı

‘Karaoğlan’ ve ‘sol’ kokan salon

- Daha önce yaptığı kurultaylardaki dağınıklık eleştiri konusu olan CHP’nin olağanüstü kurultayı, bu kez takdir topladı. Delegeler tribünlere alınırken, salon gazetecilere ayrıldı. CHP’li gençler, tek tip tişört giyerek güvenlik kordunu oluşturdu.
- Bir önceki kurultayda Önder Sav’a atıf yapılarak hazırlanan “Önderimiz Kemal” yerine, “Liderimiz Kemal hedefimiz iktidar” pankartı salona asıldı. Solun efsanevi lideri Bülent Ecevit için kullanılan, “Umudumuz Karaoğlan” pankartına gönderme yapan, “Umudun adı Kemal” pankartı da dikkati çekti. A4 kâğıda yazılı, “Avrupa’da sağır milletvekili varsa bizde neden yok” dövizi de ilgi uyandırdı.

MADENCİLER BARETLERİYLE
- Divan ve kürsünün yerleştiği platformun arkasında Türk bayrağı, Atatürk ve Kılıçdaroğlu’nun posteri ile CHP’nin altı okunun yer aldığı pankart yer aldı. Önceki genel başkanların posterleri ise asılmadı.
- Salonun coşkusu dikkate değerdi. Gençler sık sık, “Çav Bella” şarkısını söylerken, salonda 10. Yıl Marşı, “Sarı saçlım mavi gözlüm” şarkıları ile Erol Evgin, Edip Akbayram, Kazım Koyuncu’dan parçalar dinletildi.
- Saat 10.30 itibarıyla salondaki kalabalığın 27 bin kişiye ulaştığı bildirildi. Salon dışındakilerle birlikte sayının 30 bini aştığı belirtildi.
- Ecevit’le anılan, Zonguldak’tan gelen bir grup maden işçisi başlarındaki baretleriyle oturdu. İşçiler, uzun yıllar sonra CHP ile barıştıklarını söyledi.
- Partililer sıkça CHP kurultaylarının klasiği olan sloganları attı. Bunun dışında, “Başbakan Kemal”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Devrimci Kemal”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları atıldı. “Faşizme karşı omuz omuza” gibi sol sloganlar da coşkuyla söylendi.

03.30’DA ARAYANLAR OLDU
- Hurşit Güneş, Kılıçdaroğlu’nun evinden ayrılırken, PM listesi için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü, çok sayıda kişinin aday olduğunu söyledi. Güneş, önceki gece 03.30’ta bile Kılıçdaroğlu’nu arayan bir delegenin PM üyesi olma isteğini bildirdiğini anlattı. 2 bin 500 ismin aday olduğu belirtilen PM listesi için Kılıçdaroğlu’nun belirlediği listedeki isimler dışında, 200 kişi adaylık başvurusu yaptı.
- Daha önce CHP’nin destek verdiği TEKEL işçileri de kurultayı izledi.
- 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için inşa edilmiş olan ve Türkiye’nin en büyük kapalı spor salonu olan Ankara Arena Spor Salonu’nda ilk kez bir parti kurultayı yapıldı.
- Kurultayda özellikle iki kadın delege dikkati çekti. Kurultaya, yöresel kıyafetler içinde gelen İzmir delegesi Fatma Sert ile kamuoyunun gündemine imam nikahlı olmasıyla gündeme gelen, türbanlı Konya delegesi Raziye Demir ilgi odağı oldu.
- Kurultayda, Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, partinin kesin hesabı hakkında bilgi verdi. Buna göre partinin borçları 1 milyon 128 bin 774 TL, 3 Kasım tarihi itibarıyla malvarlığı 50 milyon 11 bin 691 TL.
- Baykal, salona girdiğinde anons yapılmaması, eski liderin sessiz sedasız gelip, salondan sessiz sedasız ayrılmasına neden oldu.
- Kurultayda, yankesiciler de yoğun mesai yaptı. Yankesiciler, 5 kişinin cüzdanlarını çalarak kayıplara karıştı. Kılıçdaroğlu’nun Erdal Eren’e yazılan türküyü okuması ve şair Hasan Hüseyin’in “Acıyı bal eyledik” şiirinden okuduğu “Ekilir, ekin geliriz. Ezilir un geliriz, bir gider, bin geliriz” dizeleri salonda uzun süre alkışlandı.
- CHP kurultayında Önder Sav’ın elini öpmek isteyenler adeta kuyruk oluşturdu.
- Baykal, kurultayda PM için oy kullanmadı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından sonra salondan ayrıldı. Sav ise oy kullandıktan sonra salondan ayrıldı.

Haberin Devamı

1100
Kurultayı yerli-yabancı 1100 gazeteci izledi.

Kurultayın onur konuKları
CHP’nin dün yapılan 15. Olağanüstü Kurultayı’na SHP Onursal Başkanı Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, SODEP Genel Başkanı Aydın Güven Gürkan’ın eşi Serap Aksoy Güven, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, emekli gazi Binbaşı Beyti Yavuz, şehit astsubay Onur Bakbak’ın anne ve babası, sanatçı Müjde Ar, Bucak aşiretinden Adnan Bucak, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Tansel Çölaşan, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu gibi isimler “onur konuğu” olarak katıldı. Onur konukları, salonu dolduran binlerce kişiden büyük alkış aldı.

Haberin Devamı

‘Karaoğlan’ ve ‘sol’ kokan salon

CHP’nin 15. Olağanüstü kurultayına katılan bazı partili kadınlar, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na yöresel
hediyeler getirdiler.