Siyaset Kardeşliğe bu yakışır! Kazakistan’la iki milyar dolarlık projelere imza

Kardeşliğe bu yakışır! Kazakistan’la iki milyar dolarlık projelere imza

14.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan ve Nazarbayev görüşmesinde beş anlaşma imzalandı. Yaklaşık 2 milyar dolarlık ticaret hacminin yakın zamanda 5 milyar dolara, gelecekte 10 milyar dolara yükseltilmesi hedefi belirlendi. FETÖ’yle mücadele konusunda da iş birliği kararlaştırıldı

Kardeşliğe bu yakışır Kazakistan’la iki milyar dolarlık projelere imza

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev FETÖ ile mücadele konusunda fikir alışveriş yaptıklarını belirterek, “Bu örgütün ülkemiz, milletimiz ve varlık gösterdiği tüm ülkeler için oluşturduğu tehdidi tüm boyutlarıyla ortaya koyduk ve ilgili arkadaşlarımızı görevlendirdik” dedi. Nazarbayev ise, ziyaret çerçevesinde karşılıklı olarak 2 milyar dolarlık projelere imza attıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan ve Nazarbayev, yaptıkları baş başa görüşme ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu’nun ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, son derece kapsamlı ve verimli istişareler yaptıklarını söyleyerek, “Ülkelerimiz arasında çok sayıda belge de akdedildi. Az önce beş anlaşmanın imza törenini bitirmiş olduk. Dün Ankara’da toplanan yatırım forumu kapsamında toplam portföyü 2 milyar dolara yaklaşan 20’den fazla belge imzalandı. Görüşmelerimizde FETÖ ile mücadele konusunda fikri alışveriş yaptık. Bu örgütün ülkemiz, milletimiz ve varlık gösterdiği tüm ülkeler için oluşturduğu tehdidi tüm boyutlarıyla ortaya koyduk. İlgili arkadaşlarımızı görevlendirdik” dedi.

‘Aynı istikamet’

Nazarbayev ise, Türkiye için “kardeş”; Erdoğan için “kardeşim” ifadesini kullandığı konuşmasında, “Kardeş Türkiye’nin iç siyasi istikrarı Kazakistan için çok önemli. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni sistemdeki başkanlık zaferinden dolayı tebrik etmek istiyorum. Türkiye, Kazakistan’ın en yakın ve güvenilir stratejik partnerlerinden biri. Gündemdeki bölgesel ve küresel konularda bizim istikametimiz de aynı. Sıkı bir işbirliği içindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Kazakistan’da birçok Türk firmasının başarılı çalışmalar yaptığını söyleyen Nazarbayev, şunları kaydetti: “Bin 800’den fazla işletme çalışıyor. Ticaret hacmimiz geçen yıl 1.9 milyar dolar oldu. Yakın zamanda bunu 5 milyar dolara yükselttik; daha da gelecekte 10 milyar dolara yükseltmek için önümüze bir hedef koyduk. Ziyaretim çerçevesinde yaklaşık 2 milyar dolarlık karşılıklı projelere imza attık.”

‘Yeni bir koridor’

Kazakistan ve Türkiye’nin İpek Yolu’nda olduklarını vurgulayan Nazarbayev, “Türk yatırımcıları, Tiflis-Kars’ın devamı olan Aktau ve Kuryk limanlarının lojistik hatlarını kullanmaya davet ediyorum.”

‘Demokraside sıkıntı yok’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TESK Genel Kurulu’ndaki konuşmasında 24 Haziran’da milletin hür iradesiyle kendisini yönetecek cumhurbaşkanını ve kendisini temsil edecek milletvekillerini seçtiğini kaydetti. Erdoğan, “Her kim bu seçimlerin üzerinde en küçük bir gölge olduğunu söylerse, hem demokrasiye hem Türkiye’ye bühtan ediyor demektir. Türkiye’nin demokrasi konusunda herhangi bir eksiği, gediği, sıkıntısı yok” dedi.

Haberin Devamı

5 anlaşma imzalandı

İki ülke arasında ‘Askeri İş Birliği’, ‘Askeri Alanda Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunması’, ‘Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı 2018-2020 Eylem Planı’, ‘Kültür Merkezlerinin Kuruluşu ve Faaliyetleri’ anlaşmaları ile ‘Tarımsal İş Birliği Mutabakatı imzalandı.

Kardeşliğe bu yakışır Kazakistan’la iki milyar dolarlık projelere imza

Resmi törenle karşıladı

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Nazarbayev’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önündeki caddede karşılayan süvariler, konuk Cumhurbaşkanına protokol kapısına kadar eşlik etti. Erdoğan, Nazarbayev’i, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Nazarbayev’in tören alanındaki yerlerini almalarının ardından 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı.

Nazarbayev, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı Türkçe, “merhaba asker” diyerek selamladı. Törende tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. Erdoğan ve Nazarbayev, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Törende; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan hazır bulundu.