Siyaset Kaymakamlıkta ‘mescit olayı’ TBMM’de

Kaymakamlıkta ‘mescit olayı’ TBMM’de

10.03.2009 - 16:02 | Son Güncellenme:

.

Kaymakamlıkta ‘mescit olayı’ TBMM’de

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana’nın yeni merkez ilçelerinden olan, resmi açılışı henüz yapılmayan Çukurova Kaymakamlık binasında mescit açılmasıyla ilgili iddiaları, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Hulusi Güvel, iddiaların doğru olması durumunda mescidin hangi mevzuata dayanılarak açıldığını sorguladı. Bu konuda izin alınıp, alınmadığını soran Güvel’in önergesinde şu sorulara yer verildi:
“1. Adana ili Çukurova ilçesinde Kaymakamlık binasının resmi açılışı yapılmadan mescit açıldığı iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise söz konusu mescit hangi mevzuata dayanılarak açılmıştır?
2. 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 35’inci maddesindeki ‘Cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın izni ile ibadete açılır ve Başkanlıkça yönetilir’ hükmü gereğince söz konusu mescit için Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan izin alınmış mıdır?
3. Adana ilimizdeki kamu kurumlarında kaç mescit bulunmaktadır? Kamu kurumlarında bulunan mescitlerin açılış tarihleri nedir? Söz konusu mescitler için Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan izin alınmış mıdır?
4. Kamu kurumları binalarında mescit açılması Anayasanın 24’üncü maddesinde hüküm altına alınan ‘Kimse, ibadete, din- ayin ve törenlere katılmaya, din- inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; din- inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz’ ilkesiyle örtüşmekte midir?”
Çukurova Kaymakamlığı binasının zemin katında açılan, kuran okumak için 3 rahle konulan mescit haberi yankı uyandırmıştı. Eğitim- Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, kamu kurumlarında açılan mescitlerin kutuplaşmaya neden olabileceğini, mahalle baskısı oluşturup, çalışanları birbirinden ayırabileceğini savunurken, Kaymakam Abdulhamit Erguvan da, kapısına ‘Mescit’ yazılı yerden bilgisi olduğunu bildirmişti.