Siyaset KDK, TBMM’ye taleplerini sundu

KDK, TBMM’ye taleplerini sundu

12.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK - Ombudsmanlık), 2018 yılına ilişkin faaliyetlerini içeren raporunu TBMM’ye sundu. KDK, TBMM’den cezaevlerinde denetim yapma gibi re’sen inceleme yetkisi, taleplerini karşılamayan veya gecikmeli yanıt veren idarelere yasal yaptırım gibi taleplerde bulundu.

KDK, TBMM’ye taleplerini sundu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile Dilekçe Komisyonu’ndan oluşan karma komisyon yarın görüşeceği raporda, öne çıkan talepler şöyle:

Haberin Devamı

RESEN İNCELEME YETKİSİ: Dünya uygulamalarına bakıldığında, ülkelerin yaklaşık yüzde 80’inde ombudsmanlık kurumlarının resen harekete geçme yetkisinin olduğu, böylece hapishanelere, çocukların gözetim altında tutuldukları yerlere, psikiyatri merkezlerine, mülteci kamplarına ve benzeri diğer idarelere düzenli olarak ziyaret gerçekleştirdikleri görülmektedir. Bu kapsamda kuruma resen inceleme yetkisinin verilmesinin insan hakları kültürünün yerleşmesine toplumun mağdur kesimlerinin sorunlarına çözüm bulunmasına önemli katkılar sağlayacağı düşünülmekdir.

YASAL YAPTIRIM: Kurumun şikayet başvurularını 6 ay içerisinde sonuçlandırılması esastır. Başvuruların süresi içerisinde sonuçlanması ve vatandaşın mağduriyetine yol açılmaması için kamu kurumlarının bilgi ve belge taleplerine süresinde cevap verilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda kurumla işbirliğine yanaşmayan veya bilgi ve belge taleplerine 30 gün içinde dönüş yapmayan idarelerin sorumluları hakkında yasal yaptırım getirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı

DAVALARA KATILMA YETKİSİ: Özellikle insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, engelli hakları, ayrımcılık gibi önemli davalara müdahil olarak katılabilme yetkisinin kurumumuza verilmesinin olumlu etkilerinin olacağı değerlendirilmektedir.