Siyaset Kerkük’te bayrak krizi tırmanıyor

Kerkük’te bayrak krizi tırmanıyor

30.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kerkük Kent Meclisi’nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının hükümet binalarına asılmasına onay vermesinin ardından başlayan gerilim büyüyor.

Kerkük’te bayrak krizi tırmanıyor

Irak Türkmen Cephesi (ITC), kararın iptali için Irak Federal Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor. IKYB Başkanlığı, kararın yasal olduğunu savunurken Kerkük’te toplanan Türkmenler kararı protesto etti.
ITC Başkanı Erşat Salihi Milliyet’e yaptığı değerlendirmede “Bu karar yalnız Kerkük’te değil Irak’ın genelinde büyük olaylara yol açabilir. DAEŞ bir projeydi, ortamı bozdu. Musul ve Telafer’in işgaliyle devam etti. Şimdi planın ikinci aşaması gerçekleşiyor. Amaç Irak ve Suriye’de gerginlik yaratıp komşu ülkeleri parçalamaktır. Kürtler Kerkük’te nereden bu yetkiyi almışlardır? Kerkük, Ortadoğu ve Irak’ın toprak bütünlüğünü gerçekleştirme meseledir. Kerkük’ün oldu bittiyle Kürt bölgesine bağlanmasına çalışılmaktadır. Vali kendi başına böyle bir karar almaz, yetkisi yoktur” dedi.
Salihi, kararın iptali için Bağdat Federal Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyleyen Salihi, “Barışçı yolları deneyeceğiz. Devam ederse silahlar konuşur” dedi. Erbil’deki Kürt Parlamentosu Milletvekili ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf da
“Karar geri alınmazsa olumsuz tablolar ortaya çıkabilir” dedi.