Siyaset Kıbrıs’ta yeni öneri hazırlığı

Kıbrıs’ta yeni öneri hazırlığı

30.10.2009 - 00:58 | Son Güncellenme:

Türkiye Kıbrıs’ta yeni bir öneri hazırlıyor. Bu öneri, doğrudan ticaret tüzüğünün onaylanması, Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşların başlaması ve Kıbrıslı Türklerin sportif ve kültürel tecridine son verilmesi karşılığında limanların Rumlara açılmasını öngören 2006’da yapılan anlaşmanın bir parçasını içeriyor

Kıbrıs’ta yeni öneri hazırlığı

NTV’nin haberine göre, Ankara, Kıbrıs’taki müzakerelerin takvime bağlanması ve müzakerelere metodoloji getirilmesini istiyor. Bu amaçla, BM, ABD ve AB ülkeleri nezdinde diplomasi atağına kalkılması planlanıyor.
Bu arada, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile adadaki müzakere sürecinde gelinen noktayı değerlendirdi.
Davutoğlu, Talat’a geçen hafta bakanlıkta yapılan Kıbrıs değerlendirme toplantısında alınan “Adada barışı zorlayalım” mesajını iletti.

Hristofyas’tan ağır suçlama
Talat ile Davutoğlu’nun aralık ayında AB Liderler Zirvesi ve adadaki seçimler öncesinde bir yol haritası üzerinde görüş alışverişinde bulunduğu ve aktif bir Kıbrıs politikası uygulanması yönünde değerlendirme yaptığı da kaydedildi. Talat, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelecek.
Türkiye, barış için adada açılım yapmaya hazırlanırken, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde kurallara uymadığını ve AB’nin taviz verdiğini öne sürerek, bu durumun kendisine, “İkinci Dünya Savaşı öncesinde daha saldırgan olmaması için Hitler’e taviz verilmesini hatırlattığını” söyledi.