Siyaset Kılıçdaroğlu: Başbakan'ın sessizliği perdde arkası görüşmelerinden mi?

Kılıçdaroğlu: Başbakan'ın sessizliği perdde arkası görüşmelerinden mi?

25.12.2010 - 13:17 | Son Güncellenme:

.

Kılıçdaroğlu: Başbakanın sessizliği perdde arkası görüşmelerinden mi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, resmi dilin yanına başka bir dili koymanın Türkiye’yi böleceğini belirtirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda sessiz kalmasını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Kendisi ülkeyi pazarlamakla görevli olduğunu daha önce açıklamıştı. Ülkeyi pazarlamakla görevli olan bir Başbakan’ın bu olaylara sessiz kalması ‘Acaba perde arkasında yapılan görüşmelerin bir sonucu mudur’ diye bir kaygıyı da gündeme getiriyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, CHP Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesi toplantıya ilişkin açıklamalar yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, yeni PM’nin eskiye oranla çok daha işlevli bir hale getirileceğini ve doğrudan partinin projelerine katkı verecek çalışmalar yapacağını belirtti.

-"TOPLANTIDA AİLE SİGORTASINI BÜTÜN BOYUTLARIYLA TARTIŞACAĞIZ"-

Bugünkü toplantıda "aile sigortası" uygulamasını bütün boyutlarıyla tartışacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bazı çevrelerin merakla beklediği ‘Acaba bu projenin finans kaynağı var mıdır, yok mudur’ diye tartıştıkları konulara da açıklık getireceğiz. Göreceksiniz, bizim her söylediğimiz sözün mutlaka bir ağırlığı vardır, mutlaka bütün ayrıntılarıyla düşünülmüştür ve kamuoyuna öyle taahhütte bulunulmuştur" diye konuştu.

Haberin Devamı

-GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SAYISI 3 ARTACAK-

Kılıçdaroğlu, 3 alanda yeni Genel Başkan Yardımcısı atamak istediğini ve bu konuda PM’den yetki isteyeceğini dile getirirken Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olmasını önereceğini bildirdi. Kılıçdaroğlu, Sendikalar ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığını da ikiye bölerek İşveren Sendikaları ve Meslek Odalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ile İşçi, Memur Sendikaları ile Emeklilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı oluşturacağını kaydetti.

-"REKTÖRÜN ‘SUSUN’ DEMESİ ORANIN ÜNİVERSİTE OLMADIĞINI GÖSTERİR"-

Kılıçdaroğlu, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Mehmet Pakdemirli’nin, eylem yapmak isteyen öğrencilere yönelik sert tepkisini de değerlendirdi. Bir rektörün gençlere hoşgörülü davranmamasının, öğrencilerin anma etkinliğini sert sözlerle engellemesinin, üniversitelere yakışmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Üniversiteler özgürlük mekanlarıdır. Özgürlüğün olmadığı yerde zaten bilim de olmaz, insanlık gelişmez" dedi. Kılıçdaroğlu, "Bir rektörün gençlere kızıp ‘Siz susun, ben sizin yerinize düşünürüm’ anlayışıyla hareket etmesi oranın üniversite olmadığını gösterir, o rektörün de rektör olmadığını gösterir, bilim adamı olmadığı gösterir" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"FARKLI BAYRAK TARTIŞMASI ONURUMUZU KIRIYOR"-

Kılıçdaroğlu, Demokratik Toplum Kongresi’nin geçen hafta açıkladığı özerklik taslağını ve farklı bayrak ve ikinci dil tartışmalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şöyle dedi:

"Bizim bir bayrağımız var, şehitlerimizin kanıyla sulanmış, göndere çekilirken hepimiz gururla saygı duruşunda bulunuruz. Bu bayrak, ne benim, ne bir başkasının bayrağı. Bu bayrak, ulusun bayrağı. Bu ulusun her parçası bu bayrağın sahibidir. Farklı bir bayrak tartışmasını yapmak bile doğrusunu isterseniz bizim onurumuzu kırıyor. Böyle bir şey düşünülemez."

-"BAŞBAKAN DİL TARTIŞMALARINA NEDEN SESSİZ?"-

Anadil yasağının kaldırılmasıyla ilgili ilk yasa teklifini CHP’nin verdiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Ama resmi dilimiz Türkçe’dir. Resmi dilin yanına başka bir dili koymak doğru değildir, ülkeyi böler, ayrıştırır ülkeyi" dedi. Belçika örneğini veren Kılıçdaroğlu, "Aynı kökten gelen insanların, farklı dil konuştukları için bölündüklerini görüyoruz. Bu tablo önümüzde dururken farklı bir dili Türkçe’nin seçeneğiymiş gibi ortaya koymanın doğru olmadığına inanıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu konuda Başbakan’ın sessiz kalmasını anlayamadığını da söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendisi ülkeyi pazarlamakla görevli olduğunu daha önce açıklamıştı. Ülkeyi pazarlamakla görevli olan bir Başbakan’ın bu olaylara sessiz kalması ‘Acaba perde arkasında yapılan görüşmelerin bir sonucu mudur’ diye bir kaygıyı da gündeme getiriyor."

-"ARZU ETMEDİĞİM BİR KARAR VERİLDİ, UYGULAMAM’ MANTIĞI OLMAZ"-

Kılıçdaroğlu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin verdiği 3 generalin terfilerinin durdurulması işleminin iptali kararını da değerlendirirken "Hukuk devletinde yargı kararları uygulanır, Anayasa’nın emri bu. Verilen yargı kararlarına siz de uyacaksınız. ‘Benim arzu ettiğim şekilde karar verdi, ben alkışlayayım, arzu etmediğim şekilde karar verdi, ben o kararın üzerine gideyim’ diye bir mantık hukukta olmaz. Hukukun üstünlüğüne inanan bütün toplumlar yargının verdiği karara kendi kuralları ve zaman içinde uyarlar, uymak da zaten zorunludur Anayasa’ya göre, uymayanlar görevlerini kötüye kullanmış olurlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"BİNLERCE ÇOCUK AÇKEN CUMHURBAŞKANI O YATTA GEZEMEZ"-

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı için hazırlanan 35 milyon TL’lik lüks yat konusundaki bir soruyu da yanıtlarken "Eğer bu ülkede işsizlik bu boyutlardaysa, binlerce çocuk gece yatağa aç giriyorsa bir ülkenin cumhurbaşkanı o yatta gezemez" dedi.