Siyaset Kılıçdaroğlu Erdoğan'a İsviçre'deki hesapları sordu

Kılıçdaroğlu Erdoğan'a İsviçre'deki hesapları sordu

30.11.2010 - 14:55 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, WikiLeaks tarafından açıklanan belgelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilişkin İsviçre bankalarında 8 ayrı hesabı olduğuna ilişkin iddialar olduğunu belirterek, "Sayın Başbakan’ın çok net kamuoyunu tatmin edecek açıklamalar yapmasını bekliyoruz. Suçlamıyoruz. Bu iddiadır diyoruz. Ama bu iddiaya karşı net, somut bilgiler ortaya konmazsa Sayın Başbakan bu iddiaların altında kalır" dedi.

Kılıçdaroğlu Erdoğana İsviçredeki hesapları sordu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grubu’nda WikiLeaks adlı internet sitesinde yayınlanan belgeleri değerlendirdi. CHP Genel Başkanı, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"WikiLeaks belgeleri bomba gibi düştü. Türkiye ile ilgili çok az belge açıklandı. Sayın Başbakan’ın ilk tepkisi, ‘Bakalım eteğindeki taşları döksünler, sonra konuşuruz’ dedi. Valla taşlar dökülecek. Taşların ağırlığı ne olur. Ama benim bildiğim kadarıyla demokrasisi gelişmiş, insan hakları gelişmiş, ahlaki değerleri gelişmiş, inançlara saygılı bir ülke adı yolsuzluklara karıştı diye bir kişi korunuyorsa o taşlar ister kaya olsun Başbakan’a hiçbir şey olmaz, yerinde kalır. Niye yerinde kalır? Çünkü bunlar onlar için sıradanlaştı. Ahlaki değerler yerlerde sürünüyor, hukuk yerlerde sürünüyor. Böyle bir sistemde sağlıklı bir demokrasi oluşmadığı için Başbakan bakacak diyecek ki, ‘Siz istediğiniz kadar konuşun ben nasıl olsa oyalıyorum’ diyecektir."

Haberin Devamı

-"KOMİSYON KURDUK, BELGELERİ ÖZETLEYİP KAMUOYUNA AÇIKLAYACAĞIZ"-

CHP olarak konu ile ilgili araştırma komisyonu kurduklarına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, gerekirse belgeleri özetleyip kamuoyuna anlatacaklarını söyledi. CHP Genel Başkanı, şöyle dedi:

"Burada önemli nokta şu; açıklanan belgeler çok önemli. Bu belgeler sıradan bir yurttaşın belgeleri değil. Sıradan bir devletin belgeleri değil. Büyükelçinin yazdığı kendi ülkelerine gönderdiği kriptolar. Doğru mudur, yanlış mıdır? Araştırılacaktır. Biz de bir araştırma komisyonu kurduk. Komisyonumuz çalışacak, belgeleri didik didik edecek. Biz de kendi üstümüze düşen varsa o görevi yerine getireceğiz. Belgeleri gerekirse özetleyeceğiz. Bunları kamuoyuna anlatacağız. Belgelerin önemli olduğu dünyanın sarsılmasından belli."

-"ASIL TAŞLAR ARKADAN GELECEK"-

Çok az belgenin açıklandığını, asıl taşların arkadan geleceğini vurgulayan CHP Genel Başkanı, Başbakan hakkındaki iddiaları hatırlatarak, şöyle dedi:

"Çok azı açıklandı, asıl taşlar arkadan gelecek.Bir başka önemli nokta. İddialar sıradan iddialar değil.Bir ülkenin Başbakan’ı için ‘İsviçre bankalarında 8 ayrı hesabı var’ deniyorsa bu sıradan bir iddia değil.Bu çok ciddi bir iddia. Sayın Başbakan’ın çok net kamuoyunu tatmin edecek açıklamalar yapmasını bekliyoruz. Suçlamıyoruz. Bu iddiadır diyoruz. Ama bu iddiaya karşı net, somut bilgiler ortaya konmazsa Sayın Başbakan bu iddiaların altında kalır. Ve bunu takip edeceğiz. Burada yer alan iddiaların bir kısmını zaten daha önce CHP gündeme getirmişti. O nedenle iddialar çok da yabana atılacak iddialar değil."

Haberin Devamı

-YORUMCULARI ELEŞTİRDİ-

Televizyonlarda yorum yapan bazı konuşmacıların söz konusu iddiaları küçümseyen değerlendirmeler yaptığını belirten CHP Genel Başkanı, "İnsaf arkadaşlar insaf" dedi

"BU ANLAYIŞ KENAN EVREN PAŞA’NIN 2010 VERSİYONU"

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üç generalin açığa alınmasına ilişkin Başbakan’ın tutumunu eleştirerek, "Bu anlayış Kenan Evren Paşa’nın 2010 versiyonudur. Siz her şeyi yapacaksınız. Ama ‘sakın ha benim yaptığımı dikkate alarak mağdur oldum diye yargıya gitme, gidersen ben sana gösteririm’. Bu anlayış 12 Eylül anlayışıdır. Bunlar 12 Eylül’ün beslemeleridir" dedi.

-Başbakan’ın kendisini "imparator" ve "padişah" ilan ettiğini iddia eden CHP Genel Başkanı, "Biz yasalar da var olan engeller eğer hukukun üstünlüğü ilkesine bağdaşmıyorsa o engellerin kaldırılmasına katkı veren bir partiyiz. Bunu en iyi de Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bilmesi gerekir. Seçilip parlamentoya geliyorsa hukukun üstünlüğüne inanmış bir partinin yani CHP’nin varlığına şükretsin. Ama Sayın Başbakan geçmişini unutmuş durumda. Şimdi önüne hedefler koymuş; gizli gündemini de oturtmuş. Parlamentodaki gücünden yararlanarak kendisini imparator ilan etmiş. 2010 yılının Türkiye padişahı. Olur mu arkadaşlar böyle bir anlayış" dedi.

Haberin Devamı

ANKARA (ANKA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üç generalin açığa alınmasına ilişkin Başbakan’ın tutumunu eleştirerek, "Bu anlayış Kenan Evren Paşa’nın 2010 versiyonudur. Siz her şeyi yapacaksınız. Ama ‘sakın ha benim yaptığımı dikkate alarak mağdur oldum diye yargıya gitme, gidersen ben sana gösteririm’. Bu anlayış 12 Eylül anlayışıdır. Bunlar 12 Eylül’ün beslemeleridir" dedi.

-"BEN KURDUM, KUZUYU YİYECEĞİM. SEN SUYU BULANDIRIYORSUN ARKADAŞ"-

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grubu’nda üç generalin açığa alınmasını değerlendirdi. "Biz bu hukuka saygılıyız. Yapılan işlem eğridir, doğrudur onu da tartışmıyoruz" diyen CHP Genel Başkanı, "Ama yapılan işlem sonucunda haksızlığa uğradığına inanan bir insanın hak arama özgürlüğünün önündeki engellerin tamamı kaldırılmalıdır. Demokrasi budur" dedi. CHP Genel Başkanı, şöyle konuştu:

"Bu ülkede hukuk varsa, insanların hak arama özgürlüğü var. Bu hak arama özgürlüğü Başbakan’ın lütfu değildir, Cumhurbaşkanı’nın lütfu değildir. Anamuhalefet Partisi Lideri’nin lütfu değildir. Bu hak arama özgürlüğü hukuk devletinin gereği bir haktır. Şimdi deniyor ki, ‘siz niye hak arıyorsunuz’. Ve Başbakan çıkıp diyor ki, ‘Efendim o Yüksek Askeri Şura kararının altında benim imzam yok’. İyi kardeşim senin imzan yok da karar çıkmış. Yasalar da şöyle bir açıklama yapılıyorsa; ‘Sayın Başbakan’ın imzasının olmadığı bir karar geçersizdir diyorsa’ eyvallah. Böyle bir düzenleme de yok. Nereden çıkarıyorsunuz siz bunu. ‘Ben kurdum, kuzuyu yiyeceğim’. Sen suyu bulandırıyorsun arkadaş. Sizin keyfinize göre davranan bir hukuk sistemi olabilir mi? Peki siz değil misiniz, bunları vekaleten o göreve atayan? Bu vekalet kararnamesini siz imzalamadınız mı? Peki şimdi niye kalkıyorsunuz zorla bunları görevden alıyorsunuz? Bir başka önemli çelişki de burada arkadaşlar."

-"BAŞBAKAN PARLAMENTOYA GELİYORSA CHP’NİN VARLIĞINA ŞÜKRETSİN"-

"Biz yasalar da var olan engeller eğer hukukun üstünlüğü ilkesine bağdaşmıyorsa o engellerin kaldırılmasına katkı veren bir partiyiz" diye konuşan Kılıçdaroğlu, "Bunu en iyi de Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bilmesi gerekir. Seçilip parlamentoya geliyorsa hukukun üstünlüğüne inanmış bir partinin yani CHP’nin varlığına şükretsin" diye konuştu.

-"BAŞBAKAN KENDİSİNİ İMPARATOR İLAN ETMİŞ"-

Başbakan’ı kendisini "imparator" ve "padişah" ilan etmekle suçlayan CHP Genel Başkanı, şöyle devam etti:

"Biz bu kadar esnek davranıyoruz. Biz çünkü hukuka inanıyoruz. Ama Sayın Başbakan geçmişini unutmuş durumda. Şimdi önüne hedefler koymuş; gizli gündemini de oturtmuş. Parlamentodaki gücünden yararlanarak kendisini imparator ilan etmiş. 2010 yılının Türkiye padişahı. Olur mu arkadaşlar böyle bir anlayış. Bu anlayışı demokrasi adına şiddetle reddediyoruz."

-"AÇIĞA ALINDILAR, BİR ŞEY DEDİK Mİ?"-

"Üç yüksek rütbeli subay açığa alınmış, bir şey dedik mi" diyen CHP Genel Başkanı, şöyle dedi:

"Açığa alınırlar. Onlar ne yapıyorlar. Ola ki biz haksızlığa uğradık, ne yapacağız, yargıya gideceğiz. Vay efendim siz yargıya nasıl gidersiniz."

-"SAYIN BAŞBAKAN TATMİN Mİ OLACAK?"-

Açığa alınan generallerin yargıya gitmesine yönelik Başbakan’ın tutumunu eleştiren CHP Genel Başkanı, şöyle dedi:

"Dava açamazsınız diyorlar, niye yargıya gidiyorsun diyorlar. Peki bunlar ne yapacak? Bunlara bir tek görev düşüyor, ne diyecekler; ‘Emredersin padişahım. Biz bu ülkede yurttaşların hak arama özgürlüğü olduğuna sanıyorduk, meğer bu özgürlükler ve hak arama bizim için değilmiş. Siz Anayasa’nın üstünde bir organmışsınız, bunu mu diyecekler? Bunu dediklerinde Sayın Başbakan tatmin mi olacak? O nedenle yapılan iş ayıptır, bu ayıbı sürdürmek başka bir ayıptır."

-"AKP İLE BERABER ŞANTAJ HUKUKU BAŞLADI"-

Başbakan’ın, "Gerekirse yasa çıkartırız" sözlerine de gönderme yapan CHP Genel Başkanı, şöyle dedi:

"Sizin gizli gündeminiz yoksa hukuka uyacaksınız. Görevden almışsınız, o da mahkemeye başvuracak. Mahkeme kararını şöyle verir, böyle verir; saygı duyarsınız, gereğini yaparsınız. Ama ne diyorlar; ‘Ha o mahkeme mi bakalım nasıl karar verecek, benim istediğim gibi karar vermezse ben parlamentoyu göreve davet edeceğim. Parlamentodan yasa çıkartacağım diyor. Ne demektir bu? Parlamentoda benim askerlerim var. O askerlerim düşünmezler, onların yerine ben düşünürüm. Onlar sadece benim söylediklerimi yerine getirirler. Ve el kadırır, indirirler ve bana bakarlar el kaldırıp indirirlerken. Bu parlamentoya saygısızlıktır. Siz parlamentonun iradesini daha yasa taslağı hazırlanmadan ipotek altına alıyorsunuz. Yargıdan karar benim düşündüğüm gibi çıkmasın ben de yasa çıkartırım, gösteririm onlara diyorsunuz. Nedir bu? Şantaj, yani şantaj hukuku dönemi başladı AKP ile beraber.

Biz bu hukuka saygılıyız. Yapılan işlem eğridir, doğrudur onu da tartışmıyoruz. Ama yapılan işlem sonucunda haksızlığa uğradığına inanan bir insanın hak arama özgürlüğünün önündeki engellerin tamamı kaldırılmalıdır. Demokrasi budur."

KENAN EVREN ANLAYIŞINA BENZİYOR

Bu anlayışın tam bir totaliter anlayış olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Bu anlayışa karşı direneceğiz. Bu anlayış aynı zamanda 12 Eylül anlayışıdır. Bu anlayış Kenan Evren Paşa’nın 2010 versiyonudur.Bir adam hakkını arıyor diye söylemediğini bırakmıyorsun senin anlayışınla Kenan Evren’in anlayışın arasında ne fark var" diye konuştu.

-"ORDU SİYASETİN İÇİNDE OLMAYACAK AMA ASKER SİYASETİN OYUNCAĞI DA OLMAYACAK"-

"Ordu siyasetin içinde olmamalıdır" diye konuşmasını sürdüren Kılıçdaroğlu, "Asker kışlada olacaktır. Güncel siyasetin içine girmeyecektir. Asker kışlada olmalıdır. Asker siyasetin emrinde olmalı. Burada hiç tereddüdümüz yok. Ama asker siyasetin oyuncağı olmamalı, orada yolları ayırırız" dedi.

-"12 EYLÜL’ÜN BESLEMELERİ"-

AKP’yi, "12 Eylül’ün beslemeleri" olarak niteleyen CHP Genel Başkanı, "Siz her şeyi yapacaksınız. Ama sakın ha benim yaptığımı dikkate alarak mağdur oldum diye yargıya gitme gidersen ben sana gösteririm. Bu anlayış 12 Eylül anlayışıdır. Bunlar 12 Eylül’ün beslemeleridir. 12 Eylül’de bunlardan hiç mağdur olan var mı? İşkence gören var mı" diye sordu.(

Yazarlar