Siyaset Kılıçdaroğlu işsiz gençlere istihdam yaratama projesini açıkladı

Kılıçdaroğlu işsiz gençlere istihdam yaratama projesini açıkladı

17.02.2011 - 14:37 | Son Güncellenme:

.

Kılıçdaroğlu işsiz gençlere istihdam yaratama projesini açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün açıkladığı Aile Sigortası projesinin ardından bugün de gençlere istihdamda fırsat yaratma projesi olan "GenceArtı Projesi"ni açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Lise ve üniversite mezunu gençlerimiz var işsiz. Nasıl iş bulacaklar, nasıl başvuracaklar, neler yapacaklar, kendilerine bu konuda bir pencere açacağız" dedi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin GenceArtı projesinin tanıtımının yapıldığı basın toplantısında dün İstanbul’da açıkladığı Aile Sigortası projesiyle ilgili bilgiler verdi. Daha önceden CHP’ye yönelik "Yoksul kesimlerden oy almıyor" eleştirilerinin yöneltildiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "CHP’nin yoksul kesimlere yönelik projesi yoktu. Belki büyük bir olasılıkla onların da CHP’den beklentileri yoktu. Ama şimdi bizim o kesimlerden beklentimiz, onların da bizden beklentileri oluştu" dedi.

Her yoksul ailede kadının banka hesabına en az 600 TL yatıracaklarını, bu rakamın 1250 TL’ye kadar çıkabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Biz ne yaptığımızı, hesabımızı, kitabımızı çok iyi biliyoruz. Bürokrasiyi, yolsuzlukları, minnet duygusunu ortadan kaldırıyoruz. Yoksul insanların onurunu korumak, onları sosyal devletin koruması altına almak CHP’nin boynunun borcudur. Biz bu projeyi hayata geçirirken sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. İlkemiz, hedefimiz bu. Yoksul kadın da alışveriş merkezine gidecek, istediği ürünü satın alabilecek. Birilerinin dayattığı makarnayı bulguru yemeyecek. İster makarna alacak, ister bulgurunu alacak, ister çocuğunun arzu ettiği ürünü alacak. Onu özgür birey kılacağız, kadını o evde güçlü kılacağız" dedi.

Haberin Devamı

-"PROJEYİ AÇIKLADIK, PANİK İÇİNDELER"-

Yoksul kadınlara seslenen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Size seçme seçilme hakkını getiren CHP’dir, unutmayın. Yoksulluğun kader olmadığını size söyleyen parti de CHP’dir, unutmayın. Sizin banka hesabınıza en az 600 lira yatırıp sizi bu toplumda onurlu bir kişi haline getirecek olan da CHP’dir, bunu da unutmayın. Kemal kardeşiniz size sonuna kadar destek verecektir. Sizin çocuklarınızın, ailenizin koruyucusu olacağım. Bütün hortumları keseceğim, sizi onurlu bir birey yapacağım. Bu ülkenin kaynakları, parası var. Projeyi açıkladık, panik içindeler, acaba bunu nereden kesebiliriz? Destek verin, güç verin, göreceksiniz bu proje adam gibi uygulanacaktır."

-GENCEARTI PROJESİYLE İŞSİZ GENÇLERE BİR PENCERE AÇILACAK-

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, bugün Aile Sigortası’nın yan unsuru olan GenceArtı projesini açıkladıklarını belirterek "Lise ve üniversite mezunu gençlerimiz var işsiz. Nasıl iş bulacaklar, nasıl başvuracaklar, neler yapacaklar, kendilerine bu konuda bir pencere açacağız" dedi.

Projenin başında bulunan CHP Parti Meclisi üyesi Aylin Nazlıaka, "İşsizseniz işimiz sizsiniz" sloganıyla istihdamda fırsat yaratma projesi olan GenceArtı’nın hedef kitlesinin lise ve üniversite mezunu işsiz gençler ile üniversite öğrencilerinin olduğunu açıkladı. Projeyle işsizlikle mücadelelerinde gençlerin yanlarında olmayı hedeflediklerini vurgulayan Nazlıaka, "Vereceğimiz eğitimlerle gençlerimizin donanımlarını arttıracağız, onlara rehberlik ediyor olacağız. Yapacağımız etkinliklerle onların bir çevre edinmelerini sağlıyor olacağız, bazı illerde onlara burs sağlıyor olacağız, bazı illerde staj imkanı sağlıyor olacağız. Aynı zamanda yapacağımız birtakım etkinliklerle onları iş dünyasıyla buluşturuyor olacağız" dedi.

-PROJE KAPSAMINDA KİŞİSEL GELİŞİM SEMİNERLERİ VERİLECEK-

Haberin Devamı

Projeyle gençlere hizmet götürmeyi ve gençlerle bütünleşmeyi amaçladıklarını kaydeden Nazlıaka, proje kapsamında kişisel gelişim seminerleri vereceklerini bildirdi. Gençlerin iş bulamamaları durumunda daha çabuk ümitsizliğe kapıldıklarına dikkat çeken Nazlıaka, gençleri tekrar iş aramaya motive etmek istediklerini ifade ederek "Çünkü özellikle genç kızlarımızın bir süre sonra ev kızına dönüştüğünü, erkeklerimizin de kahvehanelerde zaman geçirmek durumunda kaldığını gözlemliyoruz. İşte bu projeyle amacımız onları buralardan çıkartıp tekrar iş dünyasının içerisine çekebilmek" diye konuştu.

Nazlıaka, hedefli yaşam, meslek seçimi ve kariyer yönetimi, özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri, iletişim teknikleri, olumlu düşünce ve motivasyon konularında seminerler verileceğini kaydederken katılımcılara Kılıçdaroğlu’nun imzasının bulunduğu katılım belgesinin verileceğini ifade etti.

-SEMİNERLER 30 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK-

Katılımcılara burs ve staj imkanı sağlanacağını, projenin internet sayfasında da bir iş arama rehberinin oluşturulduğunu dile getiren Nazlıaka, ayrıca gençlere rehberlik hizmetinin de sağlanacağını, merak@gencearti.com’a iş bulma konusunda her türlü sorunun gönderilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Seminerlerin 30 ayrı ilde gerçekleştirileceği bilgisini de veren Nazlıaka, ilk etkinliğin Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla yarın Düzce’de gerçekleştirileceğini kaydetti.

Nazlıaka, iş dünyasıyla tanışma toplantılarıyla gençlerin meslekler ve sektörler hakkında bilgileneceklerini, aynı zamanda gençlerin kendilerine rol model olarak seçecekleri kişilerle tanışma fırsatı yaratılacağını ifade etti. Nazlıaka, gençler için "kariyer sohbetleri" organize edildiğini, bu sohbetlerin projenin internet sayfasına da konulacağını bildirdi.

Gençleri projenin www.gencearti.com adresli internet sayfasına üye olmaya çağıran Nazlıaka, etkinliklerin sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter üzerinden de duyurulacağını kaydetti.

Nazlıaka’nın konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu, www.chp.org.tr üzerinden yapılan ankette proje için GenceArtı ismini öneren Muratcan Özyılmaz’a plaket verdi.

-"AİLE SİGORTASI KURUMU OLUŞTURULACAK"-

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "İstihdam yaratmayla ilgili bir projeniz olacak mı seçim öncesinde?" sorusu üzerine "Ekonomi raporumuz olacak, onun bir bölümü zaten doğal olarak istihdam olacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, Aile Sigortası projesiyle ilgili bir soru üzerine asgari ücretin altında geliri olanların gelirini 600 TL’ye tamamlayacaklarını, hiç geliri olmayanlara çocuk sayısı, engelli sayısı, anne, baba dikkate alınarak asgari 600, azami 1200 TL ödeneceğini açıkladı. Bunun için bir yoksulluk envanterinin yapılacağını ve bu yolla yoksul olmayanların bu sistemden yararlanmalarının önleneceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şu anda yardım yapan 14 ayrı kuruluşun "Aile Sigortası Kurumu" altında birleştirileceğini ve bu kurumların yaklaşık 4 milyar TL’lik bütçesine 7 milyar TL ekleneceğini ve toplam bütçenin 12 milyar TL olacağını belirtti.

Yazarlar