Siyaset Kırklareli’nde kadının adı yok kendi sahnede

Kırklareli’nde kadının adı yok kendi sahnede

24.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başa güreşen CHP ve Ak Parti’nin kadınları ev ev markaj yapıyor. Seçim bürolarında ön planda yer alıyor. Ama 3 vekil çıkaracak olan ildeki adayları arasında tek bir kadın yok

Kırklareli’nde kadının adı yok kendi sahnede

Kırklareli’de yarış kadınlar arasında! Daha doğrusu öndeki erkeklerin arkasında.
Başa güreşen CHP ve Ak Parti’nin kadınları ev ev markaj yapıyor. Seçim bürolarında ön planda yer alıyor. Ama gelin görün ki 3 milletvekili çıkaracak ilde, CHP, Ak Parti ve MHP adayları arasında tek bir kadın yok. Belediye Meclisi’nde de durum farklı değil. 25 üyeli mecliste çoğunluk CHP’nin (17 üyesi var), geri kalan 8 üye ise Ak Partili. Toplam kadın üye sayısı ise sadece 3 (1 CHP, 2 Ak Parti)
Öncelikle bunu vurguladım ki; siyasi partiler ayağını denk alsın...

Özellikle de CHP’liler. Neden mi?
İl Kadın Kolları Başkanı Gülay Tülüç’ü (Belediye Meclisi’ndeki CHP’li tek kadın) dinleyelim:
“Biz Kemal’in askerleriyiz. Hedefimiz 3-0 ama bu son. Artık bizim de kadın milletvekilimiz olsun istiyoruz.”
Gelelim partilerin durumuna;

CHP’nin seçim provası
CHP, burada da adaylarını ön seçimle belirlemiş. Yaşanan sürpriz; favori olarak gösterilen Turgut Dibek’in 2. sıraya düşmesi. Liste başına yerleşen isim ise, 2007’de eski Genel Başkan Deniz Baykal tarafından liste dışı bırakılan Babaeskili Mehmet Kesimoğlu. 3. aday da Lüleburgazlı Turabi Kayan.
Buraya kadar her şey normal.
Ancak, yukarıda özellikle Lüleburgaz vurgusu yaptım ki az da olsa sıkıntılı durum var. Şöyle ki;
31 Aralık 2010 itibariyle nüfus büyüklüğü bakımından Lüleburgaz ilk sırada. Bunu merkez ve Babaeski izliyor. Yani Lüleburgazlılar adaylarının son sırada olmasından rahatsız.

AK Parti’de vefa öne çıktı
İki dönemdir milletvekili olarak Ankara’ya giden Gökhan Sarıçam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto yiyenler arasında. İddiaya göre nedeni de devlet ihalelerine yakınlarının katılması. Bu kez listebaşı Erdoğan’ın Pınarhisar Cezaevi’nde kaldığı dönemde hukuk danışmanlığını yapan Şenol Gürşan. İkinci sıra ise Başbakan’a yakınlığıyla bilinen eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Proje Daire Başkanı Şaban Erden. Son sıra yine bir Lüleburgazlı’nın, o da mühendis Volkan Göç.

MHP’nin sürprizi
İldeki en büyük atak MHP’den gelmiş. Kırklareli’yi 3 dönem ANAP, 2 dönem de DYP’den temsil eden Cemal Özbilen, MHP’nin ilk sıra adayı. Özbilen’in geçmişteki hizmetleri kimine göre büyük avantaj. Ancak aksini iddia edenler de yok değil. MHP’nin ikinci sırasında Lüleburgazlı Armağan Ayyıldız, 3. sırada da teşkilattan gelen Cemal Terzi var.
Bin ah işittik

Sokağa gelirsek;
Trakya genelinde olduğu gibi burada da bir dokunduk bin ah işittik. Özellikle de Edirnelinin iş umudu Lüleburgaz’da.
Sanayi yatırımlarıyla önde gelen Lüleburgaz’da her mesleği kapsayan (şoför, lokantacı, marangoz, berber vb.) 10 oda bulunuyor. Bunların başında da 1078 üyesiyle Şoförler Odası geliyor. Başkan Kenan Koç, “Mazot fiyatları bizi bitirdi” diye söze başlıyor ve ekliyor: “Büyük taşıma firmaları girince rekabet adına tükendik. Eskiden Özlem adında yerli otobüs firmamız vardı. 39 -40 otobüsle İstanbul’a yolcu taşırdık. Sonra büyük firmalar el attı. Sigara fiyatına yolcu taşımaya kadar gittik ve bittik.”

İş var ama...
Madalyonun bir yüzü bu. İkinci yüzüne bakarsak...
Demirciler Odası Başkanı Bekir Kasapoğlu, kalifiye elemana her zaman iş olduğu görüşünde. Kasapoğlu, “Ailelere hep diyoruz; ‘tatil dönemlerinde çocuklarınızı bir meslek dalında çıraklık (tornacı, bobinajcı) yaptırın, altın bilezik kazansın.’ Ama kimse yanaşmıyor. Bizim buralarda işsizler daha ziyade diplomalılar” diyor.

Mazot fırladı, fiyat aynı
Foto Muhabiri arkadaşım Bünyamin Aygün’le dolaşırkan Ziraat Bankası önündeki uzun kuyruk dikkatimizi çekiyor. Emekli aylığı beklerken devletin ayçiçek üreticisine ödediği destek parası karşımıza çkıyor. Ürününü teslim eden çiftçi bir süredir bu parayı (ton başına 210 lira) bekliyormuş. Başbakan, Lüleburgaz Meydanı’nda yaptığı konuşmada en kısa zamanda ödenecek sözü vermiş.
İki gün sonra da paralar hesapta. (Sandığın gözünü seveyim.)
Peki çiftçi mutlu mu? Yok, Üreticiler Metin Podysan, Mustafa Özcan, Mehmet Kesli, mazot fiyatları katlarken destek fiyatının 10 yıldır aynı olduğundan yakınıyor.

Romanların korkusu
Kakava Şenlikleri’ne denk geldiğimiz için merkez oldukça hareketli. Roman vatandaşlarımız (oy potansiyelleri yüksek) Ömer Darcanlı, Eşref Kök, Servet Kök parkta mini konser veriyor. Hemen soruyoruz: “Oyunuz kime?”
Yanıt kısa; “Abi biz ne diyelim ki. Sonra kimse bize iş vermez, önümüz yaz, düğün dernek var...”
İşte size Kırklareli; şanslı parti CHP. Yine 3 milletvekilliğinden 2’si garanti gibi. 3. için hayli çekişme yaşanacağı (her üç parti içinde) da kesin.