Siyaset Kongre öncesi ‘davetli’ krizi

Kongre öncesi ‘davetli’ krizi

03.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi lideri Raiba Kader vakasının ardından şimdi de Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi lideri Mahmut Ali Çehreganlı krizine gebe

Kongre öncesi  ‘davetli’ krizi

MHP, pazar günü Arena Spor Salonu’nda gerçekleştireceği 10. Olağan Büyük Kongresi için Türkiye’ye giriş izni bulunmayan Kader’i ve Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hereketi lideri Mahmut Ali Çehreganlı’yı davet etti.
MHP yönetimine, “Geliyorum, biletimi aldım” yanıtını veren Çehreganlı’nın bugün ABD’den Türkiye’ye giriş yapması bekleniyor. Kalabalık bir ülkücü grubun karşılayacağı öğrenilen Çehreganlı’ya giriş izni verilmezse karşılama grubunun, Mesud Barzani’nin Türkiye’ye gelişini örnek gösterip yasağı protesto edeceği öğrenildi. MHP bu iki isim dışında Türk dünyasından 100’ün üzerinde önemli isme de davet gönderdi.

‘Hassasiyetlerini görürüz’
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Çehreganlı’nın daveti edilmesine ilişkin, “Kongremizde görmekten mutluluk duyarız. Türkiye’ye girişinde nasıl bir zorlukla karşılaşacağını bilemeyiz. Hükümet bir engelleme yapar mı yapmaz mı göreceğiz. Ayrıca hükümetin bir başka partinin kongresine ne kadar hassas baktığını da görmüş olacağız” diye konuştu.
Çehreganlı, 1995-1996 İran İslami Şura Meclisi seçimlerinde Tebriz’den milletvekili seçildi. Güney Azerbaycan Bağımsızlık Hareketi faaliyetleri nedeniyle hapse düştü. 2006’ya kadar farklı zamanlarda Türkiye’de de yaşadı. Bağımsızlık hareketinin liderliğini yapan Çehreganlı’ya, Azerbaycan ve Türkiye’ye giriş yasağı konuldu. Hayati tehlikesi nedeniyle Çehreganlı, ABD’ye göç etti.