Siyaset Kral’a jest

Kral’a jest

12.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kral Selman, Erdoğan’ın umre yaptığı son Arabistan yolculuğunda Kâbe’nin kapısını açarak jest yapmıştı. Erdoğan da bu jeste karşılık olarak Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk kez bir ülke liderini havaalanında karşıladı

Kral’a jest

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara’ya resmi ziyaret için gelen Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud’u havaalanında karşıladı. Kral Selman hem bugün Ankara’da resmi temaslarda bulunacak hem de 14-15 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi’ne katılacak.

2015 yılında Kral Abdullah’ın ölümünün ardından yerine geçen Kral Selman ile Erdoğan arasında başlayan sıcak diyalog, ikili arasındaki görüşmelere yansıdı. Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra yaptığı ilk resmi Riyad ziyaretinde Kral Selman tarafından karşılanmıştı. Kral Selman, Erdoğan’ın umre yaptığı son Arabistan yolculuğunda da Kâbe’nin kapısını açarak jest yapmıştı. Erdoğan da kendisine yapılan jestlere karşılık olarak Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk kez bir ülke liderini havaalanında karşıladı.

İki katlı dev uçak
Kral Selman Ankara’ya iki katlı dev uçağıyla geldi. Ön tarafında İngilizce ve Arapça “Allah seni korusun” yazılı uçaktan ineceği sırada yürüyen merdiven ve asansör devreye girdi. Kral’ın rahat inmesi için yapılan özel yürüyen merdiven ve asansörün Suudi Arabistan’dan getirildiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman’ı uçağın merdivenlerinde karşıladı. İki liderin sıcak selamlaştığı ve öpüştüğü görülürken karşılamada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu. Kral Selman’a Arap kıyafetli bir erkek çocukla beyaz elbise giymiş bir kız çocuğu çiçek verdi.

Tütsüler yakıldı
Kral’ın karşılanacağı VIP salonunun çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınması dikkati çekti. Salona girenler tek tek aranırken çatıda da keskin nişancılar dikkat çekti. VIP içine girince de ilk anda Arap ülkelerindeki bir kokuyla karşılaşıldı. Bu kokunun da Kral Selman’ın gelişi için tütsüler yakılmasından kaynaklandığı anlaşıldı.

4 makam aracı geldi
Kral Selman için Suudi Arabistan’dan 4 son model ve zırhlı makam aracı getirildi. Arabistan plakalı araçlar dikkati çekti. Yeni yapılan VIP önünde ise Kral Selman’ın heyeti için kiralanmış 100’e yakın lüks araç dikkate çekti. Selman ve heyeti için 557 lüks araç kiralandığı, Ankara’da bu kadar lüks araç olmadığı için çevre illerden de kiralama yapıldığı ifade edildi. Aprona giren 50 kadar lüks araç da tek tek bomba köpekleri tarafından arandı. Öte yandan Kral’ın ziyareti için 65 kamyon malzemenin de Türkiye’ye getirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Kral’a jest


Erdoğan Kral’ı oteline bıraktı
Uçaktan indikten sonra bastonuyla yürüyen Kral Selman 15 dakika Erdoğan ile sohbet ederek VIP salonunda dinlendi. Daha sonra Erdoğan kendi makam aracıyla Kral Selman’ı kalacağı otele bırakarak bir jest daha yaptı. İki lider yol boyunca da sohbet etti. Kral Selman için Söğütözü’ndeki 413 odalı Marriott Otel’in tamamen kapatıldığı bildirildi. Kral için kurşun geçirmez camları olan kral dairesinin hazırlandığı, odanın bombaya karşı da dayanıklı olduğu ifade edildi. Odaların tümü de 23 dereceye ayarlandı.

Gündem Suriye ve bölge konuları
Erdoğan bugün de Kral Selman için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi karşılama töreni düzenleyecek. İki liderin görüşmelerinin ana gündem maddelerini ikili ilişkiler, DAİŞ ile mücadele ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konular oluşturacak. Mısır ziyaretinde de bulunarak Sisi ile görüşen Kral Selman’ın Türkiye ile Mısır arasında bir arabulucu olacağı da belirtiliyor. Ayrıca Kral Selman’ın önem verdiği konulardan biri de “İslam İttifakı” girişimi. Bu konunun da resmi ziyarette gündeme gelmesi bekleniyor.