Siyaset Kritik görüşme 1.5 saat sürdü

Kritik görüşme 1.5 saat sürdü

01.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan Kürt sorununun çözümü için atılan adımları anlattı, “Kürt sorununu Erdoğan çözer” diyen Leyla Zana çözüm için görüşlerini aktardı

Kritik görüşme 1.5 saat sürdü

“Ben Kürt sorununu Tayyip Erdoğan’ın çözeceğine inanıyorum. Buna dair inancımı da umudumu da yitirmedim” açıklaması ile büyük tartışma yaratan, PKK ve BDP’de tepki ile karşılanan Diyarbakır Bağımsız milletvekili Leyla Zana, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün kabul edildi. Meclis kapısından polis zoruyla alınan, yargılandığı mahkemede, PKK üyesi olmak suçundan 10 yıl cezaevinde yatıp çıkan Zana’nın, Başbakan Erdoğan’la Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir araya gelmesi, Kürt sorununun çözümü konusundaki en kritik temaslardan birini oluşturdu.

Atalay da katıldı
Başbakanlık konutunda gerçekleşen görüşme 40 dakika planlanmasına rağmen 1.5 saat sürdü. Saat 14.45’te siyah renkli ve camları filmli bir araçla konuta gelen Zana’ya şoförü ve koruması eşlik etti. Zana, bir görevli tarafından karşılanarak binaya girdi. Saat 15.35’te Tarım Bakanı Yardımcısı, eski Diyarbakır bağımsız Milletvekili Kutbettin Arzu, 15.43’te ise Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın da konuta girdiği görüldü. Ancak, bu isimlerle Zana’nın temasının bir ilgisi olmadığı belirtildi. Görüşmeye demokratik açılımdan sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı.

Zana’ya teşekkür
Edinilen bilgiye göre Leyla Zana, Başbakan Erdoğan tarafından sıcak karşılandı ve görüşme samimi bir sohbet içinde geçti. Başbakan Erdoğan, Zana’ya kendisine ve barışa yönelik sözlerinden ötürü teşekkür etti. Erdoğan’ın görüşmede, terörü bitirmek ve Kürt sorununu çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını söylediği öğrenildi. Sorunun çözümü için her kesime görevler düştüğünü belirten Erdoğan’ın, BDP’nin çözüm için yardımcı olmadığını hatta konuyu istismar ettiğini vurguladığı öğrenildi. Erdoğan’ın, “BDP büyük yanlış içinde. Sorunun çözülmemesi için çalışıyor” dediği bilgisi kulislere yansıdığı. Erdoğan’ın Zana’ya özetle şu mesajları verdiği öğrenildi:
“Sorunun çözümü için birçok adım attık. Milli birlik ve kardeşlik projesini başlattık. Türkiye’nin soruna yaklaşımını değiştirdik. Asimilasyon ve inkar politikalarını reddettik. Kürtçe yayın yapılmasını sağladık, Kürtçe’yi seçmeli ders haline getirdik. Kürt vatandaşlarımızın sorunlarıyla yakından ilgilendik. PKK’ya silah bırakması için çağrı yaptık. ‘Silahlar bırakılsın, operasyonlar biter’ dedik. Ama PKK saldırılarına devam ediyor. Bu sorun sadece askeri yöntemle çözülemez. Bu sorunu sadece iktidar da çözemez. Bu sorunu hep birlikte çözmeliyiz. Siyasetçiler, sivil toplum örgütleri elini taşın altına sokmalı.”
Zana’nın ise Erdoğan’a; çözüm için önemli bir süreçte olduklarını ve fırsatların kaçmaması gerektiğini söylediği belirtildi. Zana’nın görüşmeye BDP’yi temsilen değil, bağımsız bir milletvekili olarak geldiğini, amacının akan kanın durması olduğunu söylediği öğrenildi. Zana’nın, çatışmaların durması ve ölümlerin yaşanmaması için kısa vadede yapılması gerekenler konusunda önerilerini sunarken bazı başlıklarla görüşlerini aktardığı kaydedildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre Zana’nın mesajlarının genel çerçevesi şöyle:

İşte Zana’nın o mesajları
“Sorunun çözümüne katkı için kullanılan terimlere dikkat edilmesi gerekir. Kürtlerin gerçekleştirdiği her faaliyet ‘terör’ kapsamında değerlendirilmemeli. Kürt kimliği anayasada yerini bulmalı. Sorunun çözümünde radikal ve cesaretli adımlar atılabilir, zaten kamuoyu da buna hazır. Ana dilde eğitim konusunda atılacak adım önemli. Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesi ve ev hapsine alınması sorunun çözümünde büyük rol oynar. Her sabah gözümüzü operasyonlarla açıyoruz. KCK tutuklamaları, Kürtler arasında gerginliği artırıyor. İçerde binlerce kişi KCK kapsamında tutuklu. Bu durum çözüm önünde büyük engel oluşturuyor.” Erdoğan TBMM’de yaptığı açıklamada ”Zana ile görüşme gayet iyi geçti, verimli olduğuna inanıyorum. Leyla hanım kendileri zannediyorum yarın (bugün) basın açıklamasıyla bunları açıklayacaklar” dedi. Erdoğan, Zana ile tekrar randevulaşıp randevulaşmadığı sorusuna ise ”yok” karşılığını verdi.
Başbakan Erdoğan’la görüşmesinden sonra konutu gazetecilerin beklediği kapıdan değil arka kapıyı kullanarak terkeden Zana, bugün 11.00’de TBMM’de basın toplantısı yapacak.

Haberin Devamı

Kritik görüşme 1.5 saat sürdü

Orhan Doğan Meclis çıkışında böyle gözaltına alınmıştı.

Cezaevinden Meclis ve Başbakanlık Konutu’na
Demokrasi Partisi (DEP) milletvekilleri Orhan Doğan ve Hatip Dicle 2 Mart 1994’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkışta sivil polisler tarafından gözaltına alınmış, aynı gün TBMM’de yapılan oylamada DEP milletvekilleri Orhan Doğan, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve bağımsız milletvekili Mahmut Alınak’ın dokunulmazlıklarını kaldırılmıştı. 4 Mart 1994’te Leyla Zana ve diğer milletvekilleri gözaltına alınmış ve 17 Mart’ta Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’ne konulmuşlardı. 8 Aralık 1994’te “yasadışı örgüt üyeliği”nden 15’er yıl ağır hapis cezasına mahkum edilen Zana ve arkadaşları. 2. Uyum Paketi olarak bilinen yasa değişikliğinoen sonra 9 Haziran 2004’te serbest kaldı.

Haberin Devamı

‘Merhamet dileme kendini avutma’
Zana-Başbakan görüşmesine hem BDP hem de PKK’nın tepki göstermesi dikkati çekti. BDP kanadı “görüşme partiyi bağlamıyor” açıklaması yaparken PKK tarafı, dolaylı açıklamalarla Zana üzerinde baskı oluşturdu. Fırat Haber Ajansı, dün PKK’nın denetimindeki Kürt Kadın Hareketi’nin (KJB) açıklamasına yer verdi. Açıklamada, isim verilmemesine rağmen Zana’ya yönelik ağır eleştiriler yapılarak, “Kendini AKP Kürtlüğüne yatıran ve AKP’den medet umanlar bu soykırıma ortak olmaktadır” denildi. Örgüt açıklamasında da Zana’nın girişimi, “Merhamet dilemek, kendini avutmak ve toplumu boş beklentilere sokmaktan başka bir anlama gelmemektedir. Bütün bunlar en iyi niyetle de yapılmış olsa devletin bütün bunları kendi stratejisini güçlendirmede kullanacağı açıktır” ifadeleri kullanıldı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da Zana’nın Başbakan’la görüşmesi öncesi BDP’yi bilgilendirmediğini ima etti.