Siyaset Kriz için uyardı Türkiye’yi övdü

Kriz için uyardı Türkiye’yi övdü

22.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’da Türk ve İngiliz işadamlarına hitap eden Gül, dünyanın yeni bir ekonomik krize karşı hazırlıklı olmasını istedi. Türkiye’nin de bu dönemde kararlı adımlar atması gerektiğinin altını çizen Gül, yapılan reformları da övdü

Kriz için uyardı Türkiye’yi övdü

Kraliçe II. Elizabeth’in resmi davetlisi olarak İngiltere’de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Londra’daki ilk gününde İngiliz Sanayi Odaları Konfederasyonu’nun (CBI) yıllık olağan toplantısında bir konuşma yaptı.
Aralarında Remzi Gür, Ali Ağaoğlu gibi tanınmış Türk işadamlarının da bulunduğu yerli-yabancı işadamlarına hitap eden Gül, dünyadaki ekonomik gelişmeleri özetleyerek Avrupa’yı ve Euro bölgesini etkileyen krize dikkati çekti. Krizin aşılabilmesi için Avrupa çapında yeni ve etkili önlemler alınması gerektiğine işaret eden Gül, işadamlarını yeni bir krize karşı da uyararak, “Diğer bir küresel resesyonun da önümüzde olduğuna dair belirtiler var” dedi.
AB’yi beraberinde götürür
Bazı ülkelerin kamu borçlarının sürdürülemez duruma geldiğini de anımsatan Gül, şöyle devam etti: “Devletler kendilerini korumanın yollarını arıyor. Zira sıkıntı içindeki ekonomiler batarsa belki AB’yi de beraberinde götürecek. Buna herkes dikkat etmeli. G-20 içinde bu krizin çözümlerinin tartışılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi gerekiyor.”
Türkiye’nin Euro bölgesinde olmadığını, ancak dış ticaretinin yarısının bu bölgeyle olduğuna ve sağlam adımlar atması gerektiğine işaret eden Gül, “Türkiye sağlam bankaları, işleyen kredi sistemi, sağlam geçiş mekanizmaları ve benzeri ekonomik özellikleriyle ve attığı sağlam yapısal reform adımlarıyla dikkat çekiyor” dedi. Türkiye’nin uzun bir süredir üst üste yüksek büyüme oranlarını da koruduğunu hatırlatan Gül, böylece istihdamın da arttığını söyledi.

Ekonomik güvenin kanıtı
Türkiye’nin kredi notunun 2009 yılından bu yana sürekli arttığını ve bunun da Türkiye’ye duyulan ekonomik güvenin bir kanıtı olduğunu da vurgulayan Gül, yüksek cari açıkla ilgili de önemli adımlar atıldığını, 2009’da açıklanan orta vadeli programın sıkı sıkıya uygulandığını belirtti. “Saygın ve güçlü bir ekonomi yaratma kararlılığımız doğrudan yabancı yatırımların gelmesini de hızlandırdı” diyen Gül, Türkiye’nin son dört yılda 70 milyar dolara yakın doğrudan yabancı yatırım aldığını belirtti. Türk iş dünyasının küresel alanda önemli bir aktör durumunda bulunduğunu, Avrupa’da 700 bin Avrupalı’nın Türk işadamlarının yanında çalıştığını, aynı şekilde Türk firmalarının Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da da son derece etkili bir konuma geldiklerini ifade eden Gül, Türkiye’nin geçen yıl 100 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini, aynı dönemde 20 milyar doların üstünde de turizm geliri sağlandığını hatırlattı. Türkiye’nin genç ve eğitimli nüfusunun da önemli bir avantaj durumunda olduğunu belirten Gül, Türkiye’de bilgi tabanlı ekonomi, araştırma geliştirme yatırımlarındaki artış ile lisans ve patent faaliyetlerindeki artışın da dikkat çekici düzeyde olduğunu söyledi.



Locada müzik Sarayda ziyafet


Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, önceki akşam Londra’daki tarihi Royal Albert Hall’da klasik müzik konserini Kraliçe’nin locasından dinledi. Gül çiftine Bakanlar Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan da eşlik etti.?Bugün resmi geçit törenlerine katılacak olan?Gül, Bakanlıkların bulunduğu Whitehall’da atlı muhafızları denetleyecek.
Ardından Downing Sokağı 10 numaraya geçerek Başbakan David Cameron ile görüşecek. Akşam saatlerinde Galler Prensi Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camila, Buckingham Sarayı’na gidecek olan Gül ve eşine atlı arabada eşlik edecek. Sarayın verandasında ise Kraliçe, Gül ve eşi onuruna bir ziyafet verecek. Kraliçe Elizabeth ve Cumhurbaşkanı Gül yemekte birer konuşma da yapacak.