Siyaset Kültür Bakanlığı böyle yaparsa

Kültür Bakanlığı böyle yaparsa

17.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kültür Bakanlığı böyle yaparsa

Kültür Bakanlığı böyle yaparsa

KÜLTÜR Bakanlığı Müsteşarı Cevdet Türkeroğlu, Rusya'nın 1873'de Alman bir arkeoloğun Türkiye'den kaçırdığı Truva Hazinesi'ni Almanya'ya vermeyi kararlaştırmasını "sıcak" karşıladıklarını belirterek "Günün birinde gerçek sahibi Türkiye'ye iade edilebilir" dedi.
Hazinenin Türkiye'ye iadesi konusunda yıllarca hukuki mücadele veren Kültür Bakanlığı, Rusya'nın kararını "olumlu" diye nitelendirdi. Türkeroğlu kararı değerlendirirken şöyle konuştu:
"Rusya'nın `bu hazine bizimdir' diye bir açıklama yapmasından endişe ediyorduk. Eğer bir kanun koyup Truva Hazinesi'nin kendilerine ait olduğunu söyleselerdi hukuki olarak zor duruma düşecektik."
Truva hazinelerinin Türkiye'ye ait olduğunun dünya kamuoyunca kabul edildiğini, Kültür Bakanlığı olarak hukuki mücadeleyi sürdürdüklerini ifade eden Türkeroğlu şunları söyledi:
"Ruslar `biz bu hazineyi Almanlardan aldık' diyerek geri veriyorlarsa, Almanlar da günün birinde `Bu hazine aslından Türklerindir' diyerek bize verebilir. Eğer vermezlerse biz de o zaman uluslararası mahkemelere gideriz. Tıpkı Karun Hazineleri'nde olduğu gibi hukuki mücadeleyi kazanır ve hazineyi alırız."

Alman arkeolog Heinrich Schlieman'ın 1873'te yaptığı kazılarda çıkardığı 12 bin parçalık Truva Hazinesi, Atina'da satılamayınca Almanya'ya hediye edildi. İkinci Dünya Savaşı'nda Berlin'i işgal eden Kızıl Ordu, hazinenin büyük bir bölümünü ele geçirdi ve Rusya'ya götürdü. Halen Rusya Puşkin Müzesi'nde sergilenen hazinenin 500 parçalık kısmı Almanya'da bulunuyor. Kültür Bakanlığı yıllardır hazinenin iade edilmesi için çalışıyor ancak hazine alınan ülkeye, yani Almanya'ya verilecek.