Siyaset Kutsal ittifak planı

Kutsal ittifak planı

02.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kutsal ittifak planı

Kutsal ittifak planı

Erbakan ve Çiller, erken seçim için yasada bazı değişiklikler yaparak küçük partileride yanlarına alacak `kutsal ittifak' planı hazırladı

BASKIN erken seçim üzerinde anlaşan RP ve DYP, küçük partileri yanlarına alacak bir ittifak planı hazırladılar. İki partinin hukukçularının hazırladığı çalışma yasalaştığı takdirde, büyük partiyle ittifak yapan küçük partilerin kendilerini feshetmelerine gerek kalmayacak. Seçim kampanyasının başında "biz ittifak yapıyoruz" diyen partiler seçime kendi isimleriyle girecek. Ancak sayım sırasında ittifakın oyları bir bütün olarak sayılacak.
Koalisyonun RP'li bir bakanı ve aynı zamanda RP Başkanlık Divanı üyesi bir milletvekili, Başbakan Necmettin Erbakan ile DYP lideri Tansu Çiller'in, seçim yasasında istedikleri değişikliği yaparak Muhsin Yazıcıoğlu'nun BBP'si, Besim Tibuk'un Liberal Partisi, Yusuf Bozkurt Özal'ın Yeni Parti'si ve Hasan Celal Güzel'in Yeniden Doğuş Partisi ile "kutsal ittifak" kuracaklarını söyledi.

RP ve DYP'li hukukçuların hazırladığı plana göre siyasi partiler ittifak yapmak için bir diğerinin tabelası altına girmek zorunda kalmayacaklar. Seçim takviminin başında "biz ittifak halinde seçime giriyoruz" diyen partilerin oyları seçimden sonra bir bütün olarak hesaplanacak.
Yüzde 10'luk ülke barajı indirilmezken ittifak yapan partilerin toplam oyunun barajı aşması koşulu aranacak. Böylece Muhsin Yazıcıoğlu, Yusuf Bozkurt Özal, Besim Tibuk ve Hasan Celal Güzel, partileri yüzde 10 barajından etkilenmeden TBMM'ye girme hakkı elde edecekler.
Yazıcıoğlu'nun önceki günkü "biz BBP olarak seçime gireceğiz" açıklamasının da bu değişiklik planı doğrultusunda yapıldığını kaydeden bir RP başkanlık divanı üyesi ittifak planı için şunları söyledi:
"Muhsin Bey `ittifak yapmayacağım' demiyor, `partimin tüzel kişiliğini sona erdirmek istemiyorum' diyor. Biz de bu yönde ittifakı kolaylaştırıcı bir çalışmayı başlattık. Hukukçular Seçim yasasına bir - iki madde eklenerek parti feshetmeye gerek kalmadan seçim ittifakı yapılmasına zemin oluşturacak bir yasa değişikliği hazırlıyorlar."
Erbakan ve kurmaylarının "kutsal ittifak" planının Anayasa Mahkemesi'nden
geçmeyebileceği endişesinde oldukları belirtiliyor. RP liderinin ittifakı kolaylaştıran 1 - 2 maddelik değişikliklerin Anayasa Mahkemesi'nden geçmemesi durumunda "hiçbir değişiklik yapılmadan ve baraj düşürülmeden bugünkü yasalarla seçime gidilmesi" konusunda talimat verdiği öğrenildi.

Erbakan ve Çiller'in yeni ittifak planının hayata geçirilmesi halinde partiler iki kanatta toplanmak zorunda kalacak. Bu görüşü doğrulayan, Erbakan'a yakın bir RP'li milletvekili seçim kampanyasının odak noktasını şu sözlerle açıkladı:
"Bu seçim Jakobenlerle demokrasi yanlıları arasında bir mücadele olacak. Bir Besim Tibuk ile bizim özdeşleştiğimiz pek fazla şey yok. Ancak ikimiz de bu siyasi tartışmada demokrasi taraftarıyız. Tibuk, Güzel ve Yusuf Özal gibilerinin Meclise girmesi her açıdan faydalı olacaktır. Halka `Mİlli şef dönemini mi istiyorsunuz, yoksa demokrasiyi mi' diye soracağız. Biz parti olarak yüzde 28, ittifak halinde de yüzde 50 oy kazanacağımızı tahmin ediyoruz."