Siyaset LA Times yazarından ilginç Ankara yorumu

LA Times yazarından ilginç Ankara yorumu

19.12.2008 - 13:32 | Son Güncellenme:

.

LA Times yazarından ilginç Ankara yorumu

Ankara, başını örten çok sayıda kadın ve vitrinlerdeki tesettürlü kiyafetlerine dikkat çekilerek Mısır’ın başkenti Kahire’ye benzetildi. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times’in yazarı Nora El Hennawy, Ankara’daki izlenimlerini aktarırken “AB’ye girmeye çalışan bir ülkede değil, doğduğum Kahire’de gibi hissettim. Kamu binaları ve seyyar satıcılarının tezgahlarında Atatürk portrelerini gördüm ancak çok sayıdaki örtülü kadınlar ve modern İslami kıyafetlerin sergilendiği vitrinler nedeniyle şaşkına döndümö diye yazdı.

Nora El Hennawy, “Türkiye: Atatürk’ün mezarı, türban ve ezanö başlıklı yazısında Ankara’daki izlenimlerini okuyucularına aktardı. Türkiye’nin nüfusunun büyük bir çoğunluğunun Müslüman olmasına karşın Anıtkabir’in inşaa edilmesinde de İslam’ın herhangi bir izninin bulunmadığını kaydeden Hennaway, mozoleyi, Türk devletinin “Kemalist kurucularıönın laikliğe vakfedilmiş bir kenti insa etmek isteğinin bir göstergesi olarak yorumladı.

Ancak tarihin tekerrür ettiğini, Atatürk’ün bugün hayatta olsa mozolenin dışındaki görüntü ve seslerden dolayı şoke olacağını savunan yazar, Ankara ile ilgili olarak şu görüşleri dile getirdi:

“Günde beş vakit Arapça ezan yankıları, Atatürk’ün laik mirasçıları ile yükselen İslamcılar arasındaki durmayan muharebeye tanıklık ediyor. Avrupa Birliği’ne katılmak için çalışan bir ülkede değil, doğduğum Kahire’de gibi hissettim. Kentin merkezinde yürürken kamu binalarında asılı ve seyyar satıcılarının tezgahlarında sergilenen Atatürk portrelerini gördüm. Ancak, aynı zamanda çok sayıdaki örtülü kadın ve modern İslami kıyafetlerin sergilendiği vitrinler nedeniyle şaşkına döndüm"

“İslamcılarınö Ankara belediyesini kazanmasından sonra kentin amblemi olan “Hitit Güneşiönin değiştirildiğine de işaret edildiği yazıda “İslam’ın etkinliğinin, özellikle başörtüsünün kullanılmasının, AKP’nin iktidara gelmesinden sonra daha belirgin olduğuö da vurgulandı