Siyaset 'Leblebi’nin hatrına kanunu çıkaralım'

'Leblebi’nin hatrına kanunu çıkaralım'

05.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Emine Erdoğan’ın sahiplendiği ‘Leblebi’ isimli köpeği hatırlatarak “Leblebi’nin hatrına şu Hayvan Hakları Kanunu’nu bir an önce yasalaştıralım” dedi...

Leblebi’nin hatrına kanunu çıkaralım

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Milliyet’in sorularını yanıtladı.  ‘Doğa Hakları İhlalleri Raporu’ hazırlayan Öztunç özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

- ERDOĞAN’A SESLENDİ: Z kuşağını anlamak için çevreci olmak lazım. Z kuşağının gözü çevrede, yeşilde. Hayvan Hakları Kanunu bir an önce çıkarılmalı. Sürekli oyalanıyor. Sayın Cumhurbaşkanı, eşi hanımefendiyle birlikte fotoğraf vermişti. Eşi, Tayyip Bey’i ‘Leblebi’ ismini verdikleri köpekleriyle uğurlamıştı. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’na hatta Emine Hanım’a sesleniyorum; Leblebi’nin hatrına şu Hayvan Hakları Kanunu’nu biran önce yasalaştıralım.

- 70 GÖL KURUDU: Türkiye’de son 60 yılda 70’e yakın göl kurudu. En son Beyşehir ve Meke gölleri kurudu. Son 50 yılda Van Gölü’nün 3 katı büyüklüğünde yani 1.3 milyon hektar sulak alan yok olmuş. Göller Bölgesi’ndeki Eğridir, Akşehir, Burdur gibi göllerde kuruma ile yüz yüze. Akşehir Gölü, Burdur Gölü kuruma ihtimali çok yüksek. Burdur Gölü hızlı kuruyor.  Göllerin kurumasındaki ana nedenler; endüstriyel faaliyetler, yanlış kurulan barajlar, yanlış ve çok sayıda kurulan HES’ler, yanlış tarım uygulamaları, kontrolsüz çöp depolama alanları, kömürle çalıştırılan santraller...

Haberin Devamı

- SU KANUNU ÖNERİSİ: İklim kriziyle mücadele edilmeli. Su Kanunu çıkartılmalı. Barajlar düzenli yapılmalı. Bazı HES’ler iptal edilmeli. Vahşi çöp depolamadan vazgeçilmeli.

- KARADENİZ HES ÇÖPLÜĞÜ: Paris İklim Anlaşması hâlâ uygulamaya konmadı. Hükümet iklim kriziyle, çevre kirliliği ile mücadele etmiyor. Eğer iklim kriziyle mücadele edilse, termik santral teknolojisi dünyanın en eski teknolojisi Avrupa bırakmış, biz hâlâ termik santrallerin peşindeyiz. HES çöplüğü haline geldi Karadeniz. Samimi olsalar siyanürle altın meselesinin önüne geçerler.

- KAR SİYAH YAĞIYOR: ‘İklim Kanunu çıkaracağız’ diyorsan siyanürle altın ayrıştırmasına, termik santrali teknolojisine son vereceksin. Hâlâ filtresiz çalışan termik santraller var. Afşin’de, Elbistan’da kar siyah yağıyor, zehir saçıyor, kadınlarda rahim kanseri, göğüs kanseri; erkeklerde akciğer kanseri had safhada Afşin ve Elbistan’da. Jeotermal enerji santralleri (JES) konusunda denetim eksikliği çok fazla. Aydın’a girdiğiniz anda çürük yumurta kokusu başlıyor. Çünkü eski teknoloji çıkan suyu salıyorlar dereye. Çevreyi kirletiyor, tarım arazilerini yakıyor. İnciri mahvetmiş. Vahşi madenciliğin yapıldığı her il tehlikede. Çok ciddi bir hava kirliliği var Zonguldak’ta. Greenpeace’in verilerine göre dünyada 4. sırada hava kirliliği açısından Afşin Elbistan. Soma aynı şekilde.

Haberin Devamı

- KANAL İSTANBUL: 2040 yılında ki nüfusumuz 100 milyon tahmin ediliyor. Türkiye su kıtlığı ve kuraklık yaşayan dünyadaki ilk 10 ülke arasına girecek. Kanal İstanbul Projesi, Trakya’nın, Marmara’nın özellikle İstanbul’un su kıtlığı yaşamasına sebep olacak. Devlet Su İşleri verilerine göre Terkos Gölü ve Sazlıdere Barajının yok edilmesi yüzünden yıllık en iyi senaryo ile 70 milyon metreküp, kötü senaryo ile 427 milyon metreküp içme suyu yok olacak. İstanbul’daki su kaynaklarının yüzde 29’u ortadan kalkacak. Kanal İstanbul olursa Terkos ve Sazlıdere Barajı gidecek çünkü. 

- DEPREM BAKANLIĞI: Türkiye deprem ülkesi. Kanal İstanbul’a harcayacağın parayla İstanbul’daki yapıların güçlendirilmesi yapılsa daha büyük iş yapılmış olur. Türkiye’deki fay hatları üzerindeki yapıların stoğu çıkarılmalı. 1999 depremi öncesi yapılanların mutlaka incelemesi yapılmalı. Deprem Bakanlığı kurulmalı. Deprem vergileri doğru kullanılmalı. Arama kurtarma ekiplerimizin kanunu yok. Profesyonel olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Leblebi’nin hatrına kanunu çıkaralım

Emine Erdoğan, eşi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sahiplendiği “Leblebi” isimli köpeğiyle işe uğurladığına ilişkin fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşmıştı.