Siyaset Lütfen Meclis’te küfretmeyin!

Lütfen Meclis’te küfretmeyin!

17.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadın milletvekilleri, Meclis’te küfürlü tartışmaları kırmızı fular takarak protesto etmeye başladı. Ak Parti ve BDP’li kadın vekiller Meclis Başkanı Çiçek ile görüşerek, küfreden vekile ağır yaptırım uygulanmasını istedi

Lütfen Meclis’te küfretmeyin

TBMM’de son dönemde artan, özellikle kadın bedeni kullanılarak edilen küfürlere kadın milletvekilleri tepki gösterdi. Meclis’e, boyunlarına kırmızı eşarplarla gelen kadın vekiller, küfreden milletvekiline ‘kınama’ dışında ağır yaptırım uygulanması için TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü, sonra bir basın açıklaması yaptı. Ancak, kadın milletvekilleri adına yapılan açıklamaya CHP ve MHP destek vermedi.

‘Maaşları kesilsin’
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Ak Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve bazı kadın milletvekilleriyle Çiçek’i makamında ziyaret etti. Ziyarette CHP ve MHP’li kadın vekiller yer almadı; CHP’li kadın vekillerin Çiçek ile ayrı bir görüşme yapması bekleniyor.
Küfürlü tartışmalardan rahatsızlıklarını Çiçek’e ileten kadın vekiller, küfreden vekillere “kınama” dışında “maaş kesimi” gibi caydırıcı cezalar verilmesini sağlayacak içtüzük değişikliği istedi. Ak Partili kadın milletvekillerinin rahatsızlıklarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletecekleri öğrenildi.

Eylem kırmızı çünkü...
Çiçek ile görüşmenin ardından kadın vekiller, ortak yazılı basın açıklaması yaptı.
Açıklama şöyle: “TBMM içinde ve Genel Kurul’da siyaset adına yapılan nezaket dışı her hakareti, her küfrü reddediyoruz. Çok çirkin bulduğumuzu ifade ediyoruz. Bir kadın ve milletin vekilleri olarak rica ediyoruz: Lütfen kaba kuvvet kullanmayın; lütfen küfür etmeyin; lütfen küfürlerinizde kadını kullanmayın; lütfen sosyal medyada da bu konularda aynı hassasiyeti gösterin. Kırmızı renkleri seçtik, hukuk dilinde kırmızı hukukun ceza dalını temsil eder. Bu eşarpları her çirkin davranış ve sözde kullanmaya devam edeceğiz.”
Genel Kurul’da dün gün boyunca bazı kadın vekiller, küfürleşmeleri protesto etmek için kırmızı fular taktı. Bu arada, protestoya katılan bazı erkek vekillerin de kırmızı kravat taktığı görüldü.

Haberin Devamı

İlk günden tartışma çıktı

Ak Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara’nın bütçe görüşmeleri sırasında kürsüde konuşurken MHP’den sıralarından yapılan itiraza, “Kırmızı şal değil, kırmızı battaniye örtünsek bir faydası yok. Resmen sözlü saldırıya muhatabız” dedi. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu İncekara’ya “Tutup bana kırmızı kaşkol göstermek suretiyle küfrettiğimiz gibi anlam çıkaran şahsı kınıyorum”dedi.

‘Kınama yetmez vekillik düşsün’

TBMM’de küfre karşı eylem başlatan ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile görüşen AK Parti ve BDP milletvekilleri ile Çiçek ile görüşmeye gitmeyen ve ortak açıklamaya katılmayan CHP ve MHP’li kadın vekiller Milliyet’in sorularını yanıtladı.
* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin: Küfürleri duyduğum zaman eşim ve oğlumun yanında yüzüm kızarıyor. Bir futbol maçında bile sarı ve kırmızı kart ihtiyacı görülüyorsa bunun da büyük bir yaptırımla çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Genel Kurul’dan uzaklaştırma da olmalı, gerektiğinde vekilliği de düşürülebilmeli.
* BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan: Küfürlerden bıktık artık. Seviye çok düştü. Kırmızı fular taktık ama bunun caydırıcı özelliği yok.
* CHP Milletvekili Sena Kaleli: (Ortak açıklama teklifini kabul etmediklerini, gösterilecek tepkinin kapsamlı görüşülüp, tartışılması ve yaptırımın gündeme gelmesi gerektiğini belirterek) Yaptırıma yönelmeyecek, ricacı konumunda yaklaşımı uygun bulmuyoruz.
* CHP Milletvekili Candan Yüceer: Bardak taştı. Parti müsamaha göstermemeli. Cezai yaptırımlar kınamanın ötesine geçmeli. Kınamak artık yeterli değil. Meclis’ten uzaklaştırılabilir. Terapi alabilir.
* MHP Milletvekili Ruhsar Demirel: (MHP olarak ziyarete katılmamalarına ilişkin) Küfür eden erkekler. Önce irade beyanını onlar ortaya koyacak.