SiyasetManisa’da Arınç’sız yarış

Manisa’da Arınç’sız yarış

26.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bülent Arınç’ın Bursa’ya kaydırılması Manisa’da kırgınlık yaratmış. MHP’deki Sümer Oral faktörü ile CHP listesinin dengeli olması, yarışı zora sokuyor

Manisa’da Arınç’sız yarış

Demokrat Parti’nin kalesi Manisa... Ak Parti dönemiyle Bülent Arınç memleketi olarak Türkiye’de nam salan Manisa...
Bu seçimlerde Bülent Arınç’ın olmadığı bir Manisa’da seçmenin nabzını tuttuk. Manisa’da milletvekili sayısı değişmedi, yine 10 milletvekili çıkaracak... Son seçimlerdeki dağılım 5 Ak Parti, 3 MHP ve 2 CHP. CHP’nin vekil sayısı Erdoğan Yetenç’in istifasıyla da bire inmişti.
Partilerin üzerinde durduğu iki seçmen kitlesi var Manisa’da... Birincisi Merkez sağda gezen oylar, ikincisi gelişmiş sanayisinin büyük bir göçle çektiği doğu kökenli vatandaşların oyları... Bu iki seçmen kitlesi Manisa’da sandığa yön verecek görünüyor.

Ak Parti’de kırgınlık
Manisalı bir ağabey gördüğü Bülent Arınç’ın Bursa’dan aday gösterilmesine kırgın. Özellikle bir bakanın ellerinden alınması, Manisalılar’da hayal kırıklığı yaratmış. Ama bir kızgınlık yok. Bu hayal kırıklığını, tüm adaylar yoğun bir çalışmayla seçmenin aklından silmeye çalışıyorlar.
Ak Parti’de hedef, 2007’de 5 olan vekil sayısını en az 6’ya taşımak... Vatandaş ise 5’i koruduğu takdirde Ak Parti’nin başarılı sayılacağını söylüyor...
Manisa’nın son iki sandıkta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ hayal kırıklığına uğratan bir görüntüsü var. Yerel seçimde Manisa Belediye Başkanlığı MHP’ye kaptırılırken, referandumda da “Hayır” çıkmasının, 12 Haziran aday listesine etki yaptığı görüşü hakim. Ak Parti’nin listesinde 1. sırada Hüseyin Tanrıverdi (eğitimci-sendikacı) var. Listenin devamı da şöyle:
2. Recai Berber (hesap uzmanı), 3. Uğur Aydemir (mali müşavir), 4. Muzaffer Yurttaş (cerrah), 5. Selçuk Özdağ (öğretim üyesi), 6. Sait Han Bakşi (makine mühendisi), 7. Abdurrahim Arslan (makine mühendisi), 8. Mehmet Uçak (öğretmen), 9. Murat Erbil (ekonomist), 10. Mustafa Irmak (öğretmen)...
Listede 2 mevcut vekil ve 8 de yeni isim göze çarpıyor. 3. ve 4. sıradaki adaylar ilçelerin adayları görünürken, 5. sırada ülkücü kimliği ile tanınan kontenjan adayı, 6. sırada merkezin adayı ve doğu kökenli vatandaşların oylarını partiyle taşıması beklenen isim göze çarpıyor.

MHP’nin hedefi 4 vekil
Manisa’da Ak Parti’nin arkasında, 3 milletvekiliyle MHP bulunuyor. Onlarda da hedef 4’e çıkmak, büyük hedef de 5’i bulmak.
Malum MHP son günlerde kaset skandallarıyla boğuşuyor. Manisa’da vatandaşla yaptığımız görüşmede kaset skandallarının etkisi pek görünmüyor. Aksine sandıkta MHP’nin oylarını artıracak gibi görünüyor.
Listeler açıklandığında MHP’de de bir şok yaşandı. Birinci sıraya kontenjan geldi. Bu isim Eski Maliye Bakanı Sümer Oral (Yüksek Lisans İktisatçı). 2. sırada Erkan Akçay (maliyeci), 3. Turgay Şirin (Avukat), 4. Kadir Daş (müteahhit), 5. Mansur Önay (Öğretim üyesi), 6. Zeki Kayda (öğretmen), 7 İbrahim Emre(emekli öğretmen), 8. Ersoy Arslan (öğretmen), 9. Nurhan Selçuk (öğretmen), 10. Hüseyin Tanrısevsin (serbest meslek) bulunuyor.
Manisa’da herkesin saygı duyduğu bir isim Sümer Oral. Özellikle Demokrat Parti oylarını MHP’ye çekeceği konuşuluyor.
Erkan Akçay, Manisa’da Vergi Dairesi Başkanlığı yapmış, iyi bir maliyeci, vekilliğinde yaptığı çalışmalar ve çıkışlarla Manisalıların beğendiği bir isim.
Turgay Şirin ve Kadir Daş şanslı görünen adaylar. 4. sıradaki Kadir Daş 3 dönem Alaşehir Belediye Başkanlığı yaptı. İstifa edip milletvekilliğine aday oldu. Bu seçimlerin mağdur görünen partisi MHP. Seçmenin mağdura karşı olan sıcak yaklaşımını dikkate alacak olursak, belediyeyi kazanan MHP’nin, genel seçimde de oyunu arttıracağını söylenebilir.

En iyi liste
Manisa’da CHP yıllardır birinci parti olamamış. Zaten şehrin siyasi yapısı ve eğilimi CHP’ye karşı hep mesafeli durmuş. Belli bir oy oranında sıkışmış kalmış CHP...
Ama bu seçimde işler biraz daha değişik. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarattığı sinerjinin yanında CHP’nin Manisa listesindeki dengeli dağılımla ilk kez bir sol partinin Manisa’da oylarını artıracağı yorumları yapılıyor.
CHP listesi şu isimlerden oluşuyor: 1. Hasan Ören (sanayici), 2. Özgür Özel (eczacı), 3. Sakine Öz (mimar), 4. Mazlum Nurlu (avukat), 5. Hasan Cahit Kaplan (yönetici), 6. Şahin Mengü (avukat), 7. Muharrem Ekici (diş hekimi), 8. Mustafa Başgülşen (mühendis), 9. Abdullah Saka (muhasebeci), 10. Tur Yıldız Biçer (doktor) yer alıyor.
Manisa’da kadın vekil çıkarabilecek tek partinin CHP olduğu görülüyor. 3. sırada yer alan Mimar Sakine Öz oldukça iddialı.
CHP Manisa’da listesini ön seçimle belirledi. Birinci sıra adayı Hasan Ören Turgutlu’dan... Bir dönem öncesinde milletvekiliydi. 2. sıra kontenjana ayrıldı. Kontenjan adayı da Manisa merkezin arzu ettiği isim olunca sıkıntı çıkmadı. Kontenjan adayı Eczacı Özgür Özel bir dönem önce CHP’nin belediye başkan adayı. Genç ve dinamik bir isim. Bu yüzden belki de CHP tarihinde ilk kez Manisa’da oylarının tavan yapması bekleniyor. Bu da en azından Manisa’da 3 vekil anlamı yaşıyor. CHP teşkilatı “4’ü 5’i zorlarız” diyor.
Manisa’nın seçim öncesi yapısını özetleyecek olursak, bu seçimlerde MHP ve CHP, Ak Parti’yi ciddi zorlayacak.

Haberin Devamı

Manisa’da Arınç’sız yarış

CHP’nin kadın adayı Samine Öz yoğun olarak çalışıyor. Öz’ün Ankara’ya gideceğine kesin gözüyle bakanlar çoğunlukta...