Siyaset Meclis güvenlik sistemi yakaladı

Meclis güvenlik sistemi yakaladı

16.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

TBMM’de önceki gün yakalanan terör örgütü DHKP-C üyesi Mulla Zincir ile Eylem Yücel’in gözaltı süresi dört gün uzatıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki ifade verme işlemi devam eden zanlıların tüm bağlantılarını ortaya çıkarmak için kapsamlı bir araştırma yürütülüyor.

Meclis güvenlik sistemi yakaladı

Milliyet, şehir dışından Ankara’ya gelen terör örgütü üyelerinin etkisiz hale getirilmelerine ilişkin polis tutanaklarına ulaştı. Tutanağa göre Yücel ve Zincir CHP İstanbul Mahmut Tanal’dan randevu alarak TBMM’ye geldi.

Haberin Devamı

Sistem uyarı verdi

Tutanağa göre, eylem yapmak isteyen Zincir, çıkış yapıp tekrar Ziyaretçi Kabul Salonu’na geldi ve orada bekleyen Yücel’le birlikte içeri girmeye çalıştı. TBMM sisteminin Yücel’in arama kaydı olduğu yönünde uyarı vermesi üzerine güvenliğin müdahalesine fırsat vermeden, halkla ilişkiler görevlisi M.Y.’nin boynuna sarılarak jiletle rehin almak istediği tutanaklara girdi. Yapılan aramada Yücel’in çantasından patlayıcı düzeneği olduğundan şüphe edilen bir kutu ele geçirildi. Tutanağa göre şahıslar “Berkin Elvan ölümsüzdür, İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek” diye slogan attı. Müdahale sonucu kutunun patlayıcı düzeneği olmadığı anlaşıldı.

Eylem önlenirken, MİT ve Emniyet’in Meclis’e DHKP-C’li teröristlerin de arasında yer aldığı “sakıncalı, aranan” listesi gönderdiği belirlendi. Önce 297 kişinin bulunduğu liste son dönemde yapılan eylemler ve protestolarla 402 kişi olarak güncellendi. TBMM’ye girişleri yasaklanması istenen kişiler arasında Yücel’in de “DHKP-C militanı” olarak yer aldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Şahısların GBT sorgularında da Yücel’in DHKP-C terör örgütüne üyelikten kaydının olduğu ve hakaret suçundan arandığı ortaya çıkarken, Zincir’in DHKP-C terör örgütüne üyelikten kaydının olduğu ancak aranmadığı tespit edildi.

‘İyi güvenlik sistemi var’

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, terör eylemi girişimine ilişkin “Meclisimizde güvenlikle ilgili gerçekten iyi işleyen bir sistem var. Buradaki, güvenlik görevlisi arkadaşlarımızı tebrik ediyorum, kendilerine hassasiyetleri için teşekkür ediyorum. Giriş yaptıkları andan itibaren kendileriyle ilgili bütün bilgiler, örgüt üyeliği dahil olmak üzere, ilgili birimlerimiz tarafından öğreniliyor. Bu şekilde gerekli takipleri yapılıyor” dedi.

Şüphelilerin aranırken, nasıl Meclis’e girip Mahmut Tanal ile görüştüğünün sorulması üzerine Şentop, içeri giren erkek zanlının aranmadığını, aranmış olsa bununla ilgili bilginin güvenlik görevlilerinin ekranına düşeceğini söyledi.