Siyaset Meclis Kulisi

Meclis Kulisi

10.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meclis Kulisi

Meclis Kulisi

Vatandaşın temel gıda maddelerinden biri olan patatesteki fiyat artışlarının enflasyondan kaynaklanmadığı, RP'li Belediyelerin "patates tarlalarına" tesis yapması sonucu, az ekim nedeniyle fiyatının arttığı, RP Genel Başkanı Erbakan'ın açıklaması ile ortaya çıktı. RP lideri, geçtiğimiz hafta TBMM grup toplantısında bir konuşma yaptı. Özellikle Konya'da yapılan yatırımları anlatan Erbakan hoca, sonunda patates fiyatlarının neden arttığını tutanaklara da geçen şu konuşması ile açıklamış oldu.: "Belediye seçimleri öncesi ne diyorlardı? Bunlara belediye Başkanlığı verilmezzz, kenti patetes tarlasına çevirirlerrr. Ama biz ne yaptık, gördüğünüz gibi patates tarlalarına stadyum yaptık."... Anladınız mı patates fiyatları neden artıyor?

Hafta içinde Genelkurul salonunda elbise markaları yarıştı. Salona şık bir kostüm ile gelen Orman Bakanı Ersin Taranoğlu'nun çevresi bir anda meraklı milletvekilleri tarafından çevrildi. "Oooo bu ne şıklık beyim?" şeklinde takılmaların ardından, kostümün markası gündeme geldi. Orman Bakanı Taranoğlu istek üzerine, ceketin içindeki marka etiketini keyifli bir şekilde yanındaki milletvekillerine göstermeye başladı. Etiketi görenler "Sayın bakan sana da bu yakışırdı" diyerek takıldılar. Hemen akabinde diğer milletvekillerinin elbise markaları gündeme geldi. Herkes bir bir ceketinin içini çevirip "benimki şu marka" diyerek göstermeye başladı. Bu sırada olayı kenardan sessiz bir şekilde seyreden Kocaeli milletvekili Bülent Atasayan'a Ersin Taranoğlu takılmadan edemedi, "Abi söyle bakalım seninki ne marka?". Atasayan hiç alta kalır mı? "Benimki en ünlüsü, Çetin Say marka " diye yanıt verdi. Orada bulunan milletvekilleri böyle bir markayı hiç duymadıklarını söyleyip, dudak büktükleri sırada Bülent Atasayan "arkadaşlar ben 30 yıldır hiç hazır elbise giymedim, benim terzimin adı Çetin Say" diyerek taşı gediğine koydu.

TBMM'deki odasından çalınan antetli kağıdına atılan sahte imza ile az kaldı adını bile bilmediği altı kişi silah alıyordu. Olay geçen hafta da size anlattığımız gibi oyun sahte imzacıların silah ruhsatı için İstanbul Valisi Kutlu Aktaş'a geçtikleri faksda eski Vali Rıdvan Yenişen'in ismini kullanınca bozulmuş, Valilik Özel Kaleminin Balıkesir Milletvekili Hüsnü Sıvalıoğlu'nu araması üzerine herşey ortaya çıkmıştı.
Sıvalıoğlu hemen bir basın açıklaması yaparak olayı kamuyouna aktarırken kulislerde sık sık kulakları çınlatılır da oldu. Olay Bakan ve milletvekillerinin uğramadan geçemedikleri ANAP Grup Müdürü Hüseyin Ünlü'nün odasında geçti.
Şanlıurfa Milletvekili Eyüp Cenap Gülpınar cebinden çıkardığı notu Orman Bakanı Ersin Taranoğlu'na uzattı. Bu bir seçmenin iş talebi idi. Rahat görünen Taranoğlu, "Ağabey tayinleri kapattım, rahatladım ama yine de bir bakayım" diyerek notu cebine koyarken bir başka notu buldu. Bu not da Taranoğlu'nun yeğeninin işe giriş dilekçesi idi. "Peyzaj mimarı yeğenime iş arıyorum, kimseye söyleyemiyorum" deyince Gülpınar atıldı. "Sayın Bakan ben hemen yeğeninizi Siverek Belediyesine yerleştireyim." Kahkalar arasında söze Ankara Milletvekili Mehmet Sağdıç katıldı; "Vallahi bravo Hüsnü Bey'e. Bakanlarımız bile iş konularında sıkıntıya girerken Hüsnü Bey'in Sahte imzası bile altı kişiye iş olanağı sağlıyor."

Kadro fazlası sekreter alımı nedeniyle kamuoyunun gündemine gelen Meclis'te bürokratların Başkan'a verdikleri brifingler sürüyor. Geçtiğimiz Perşembe gününden beri kapsamlı bilgi alan TBMM Başkanı Hikmet Çetin Cumartesi ve Pazar günlerini İstanbul'da Milli Sarayları gezerek oradaki yetkililerden bilgi alarak geçirdi. Başkanlıktan pek fazla bilgi akmamasına rağmen henüz kadro alamamış ve yıllardır çalışan personel, bir haksızlığa kurban gitmemek için toplantıların sonucunda çıkacak kararları heyecanla bekliyorlar. TBMM'de yaşan üzüntüde, bir söylentiden çıktı. Başkanlık Divanı kararı ile Genelkurul salonunda başlatılan tadilatta yolsuzluk yapıldığı ve TBMM yönetimini suçlar haberler, Meclis'in üst düzey bürokratlarını oldukça üzdü. TBMM yöneticilerinin yeni salona katkıları sadece, yapılan işlerin projeye uyğunluğunu denetlemek. Tüm akçeli işler ve tadilat, yarısı Devlete ait Emlakkonut ile proje mimarı arasında sürüyor. Taşaron firmaları Emlakkonut buluyor, çalıştırıyor. Bir gazetede yer alan belgelere dayanmayan yolsuzluk söylentileri üzerine TBMM Başkanı Hikmet Çetin'e bilgi veren yöneticiler Başkan'ın "üzerinde durmayın" talimatı ile oldukça rahatladılar.

TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda başlayan 98'bütçe görüşmelerinin 2. gününde çay içme rekoru kırıldı. Başbakanlık ve Bağlı kuruluş temsilcilerinin Meclis'e gelmesi ile 6,5 saat içinde 2 bin 500 bardak çay, bin fincan kahve içildi. Çay Ocağı görevlileri bunun yanında çok sayıda şişe su ve kola içildiğini belirttiler.



Yazarlar